Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Miholjski koncert postaje tradicija

11 Tra 2016
1889 times

„Jer klasika je da se sluša i da se njome opija duša“, kaže jedna popularna pjesma. I baš tako je bilo u subotu 22. rujna 2012. godine u večernjim satima u crkvi sv. Mihovila u Varešu na Miholjskom koncertu klasične glazbe. Opilo se i srce i duša maestralnim izvedbama kvarteta Ag RAM u sastavu Andrea Nikolić & Ivana Rački, violine, Ivan Jakšeković, viola i Bas Jongen, violončelo; nastupila su i oboistica Ivana Nikolić, oboist Željko Sertić, klaviristica Ljiljana Pećanac iz Sarajeva i klarinetist Rajmund Likić. Uživanje su dodatno pojačali sopranistica Martina Menegoni i bariton Matija Meić.
Koncert je otvorio jedan od organizatora, vareški župnik fra Mirko Majdandžić pozdravnim riječima, dodavši da se koncert organizira četvrtu godinu za redom i da već postaje tradicionalan. Glazbeno su koncert otvorili kvartet Ag RAM i Ivana Nikolić i Željko Sertić na oboama izveo Koncert za dvije oboe, gudače i basso continuo u d molu Antonia Vivaldija. Potom su se redale Suita za violončelo solo Benjamina Brittena I. Fuga Andante moderato koju je izveo Bas Jongen na violončelu;  recitativ i arija Didone iz opere Didona i Enej Henryja Purcella “Thy hand... When I am laid in earth”koju su izveli Martina Menegoni, sopran i kvartet Ag-RAM;  Piece en sol Minuer J. Eda Barata izveli su Ljiljana Pećanac na klaviru i Rajmund Likić na klarinetu.
Uslijedila je arija Zrinjskog iz opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca: “Gle kako divno sjaji grad”, a sve to su izveli bariton Matija Meić i kvartet Ag-RAM. Koncert za obou, violinu, gudače i basso continuo u d-molu Johanna Sebastiana Bacha izvele su sestre Ivana Nikolić, oboa i Andrea Nikolić, violina uz pratnji kvarteta Ag-RAM. Sopranistica Martina Menegoni izvela je arija Charlotte iz opere Werther Julesa Masseneta “Va! laisse couler mes larmes“. Potom je publika uživala u još tri izvedbe:  Joseph Haydn: Gudački kvartet u Es-duru, op. 33 br. 2, “Šala”, I. Allegro moderato, II. Scherzo Allegro, koju su izveli kvartet Ag-RAM - Andrea Nikolić & Ivana Rački, violine Ivan Jakšeković, viola iBas Jongen, violončelo; ariju Toreadora iz opere Carmen Georgesa Bizeta “Votre toast” izveo je Matija Meić, bariton uz kvartet Ag-RAM;  Oblivion & Libertango Astora Piazzola izveo je Kvartet Ag-RAM. Potom se kratko publici obratio Petar Jelić rekavši da je koncert dar svim Varešanima koji žive u Varešu i zahvaljujući kojima on sam, kao i velika većina Varešana u svijetu, ne bi imala svoj zavičaj. Ove riječi su naišle na veliko oduševljenje publike, a i grlo se nekima malo stisnulo, a u očima zablistale suze, što je samo dokaz koliko smo svi zajedno emotivno doživjeli koncert.
Buru oduševljenja sudionici koncerta vareškoj publici priredili su na kraju koncerta izvedbom arije Zerline i Don Giovannija iz opere Don Giovanni Wolfganga Amadeusa Mozarta: “La ci darem la mano”, a Martina Menegoni i Matija Meić su, pored pjevačkog, pokazali zavidno scensko i plesno umijeće.
Potpomagatelji ovogodišnjeg Miholjskog koncerta bili su:  „Župni ured“ Vareš, Servis „Antić“ vl.Darko Antić, „ECOS“ d.o.o. Vitez, „Profitex“ d.o.o. Vareš, „MPM“ d.o.o. Vareš, „Šimić Prom“ d.o.o. Vareš, „Mega-commerce“ d.o.o. Vareš, STR „IK“ vl.Igor Kaurloto Vareš, Cvjećara  „Orhideja“ Vareš, SZUR „FotoBarnjak“ Vareš, Udruga „Izvorno vareško“, Vareš, Rajmund Likić, Sarajevo, Željko Sertić, Vareš, Ljilja i Nebojša Mijatović, Lahr/ Njemačka, Mirjana i Zlatko Šimundić, Hamburg/ Njemačka, Vlatka Kraljević, Hamburg/ Njemačka, Jadranka i Gordan Mijatović, Goeteborg/Švedska, Dragojana i Nenad Grgić, Munchen/Njemačka, Marija i Mijo Vidović Rogoznica/Vareš, Olgica i Stijepo Nikolić,
Varaždin/Hrvatska i Nada i Petar Jelić, Varaždin/Hrvatska. Medijski pokrovitelj koncerta i ove godine bio je Hrvatski radio Bobovac d.o.o.Vareš.
Ne smijemo izostaviti ni članice Foruma žena Strica- Zarudje koje su nakon koncerta priredile bogatu trpezu slanih i slatkih domaćih delicija, pa je tako svaki od posjetitelja koncerta nakon glazbenog užitka doživio i onaj gastronomski.
I što još dodati na kraju – osim hvala svima koju su na bilo koji način sudjelovali i pomogli organizirati jedan ovakav kulturni događaj u Varešu, uistinu nam je ovakvo nešto i trebalo, a prepuna vareška crkva dokaz je tomu. I naravno – slušamo se i dogodine!

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5663

Jučer 10419

Ovaj Tjedan 50387

Ovaj Mjesec 140796

Ukupno 13925240

Currently are 705 guests and no members online