Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Izrada grafičke mape u okviru Art Colony Borovica 2020

07 Stu 2020
1420 times

U okviru šeste Art Colony Borovic,a ovaj vikend 07.11.2020. godine održala se još jedna vrijedna radionica.

Umjetnici su prikazali svoje grafičko umijeće kroz oblik tiskanja kao u davna vremena. Pandemija koronavirusa spriječila je organizatore u okupljanju većeg broja umjetnika, ali nije spriječila one najupornije koji su se pridržavali svih naredbi i preporuka.

Voditelj ACB Stjepan Šimić Pepi je u svom kratkom obraćanju istakao: „Organiziranjem kolonije pridržavali smo se svih mjera i nismo dozvolili da umjetnost zamre, a ni umjetnost što se tiče okupljanja u Borovici. Danas je ovdje jedna mala skupina grafičara koji rade na pripremi grafičke mape.  Ne uzimajući u obzir ljudske žrtve, mislim da su kultura i umjetnost jedna od najvećih žrtava ove pandemije. Ove godine smo za potrebe kolonije kupili jednu grafičku presu s ciljem da i u budućnosti imamo jedan odsijek grafike, a ovaj put radimo s linoleumom“, naglasio je voditelj kolonije gospodin Šimić.

Predsjednica Društva hrvatskih likovnih umjetnosti FBiH magistrica grafike Ana Šimić sudjeluje na ovogodišnjoj koloniji i prenosi svoje znanje i iskustvo kroz grafičku mapu koja će ugledati svjetlo dana. „Na ovoj koloniji smo se okupili da napravimo jednu grafičku mapu koja će se sastojati od  osam do deset linoreza koje smo pripremili unaprijed. Konkretno sada samo otiskujemo i pripemu za tisak. Tehnika linoreza je jedna od osnovnih tehnika i ona nam je bila jedna od najnezahtjevnijih trenutačno vezanih uz postojeću situaciju, jer za nju nije potrebna kemijska obrada. Radi se o tehnici kojoj je tiskovna površina ispupčena tamna, a koja je udubljena ostaje bijela. Ovim putem želimo pokazati da će kolonija nastaviti i da će trajati bez obzira na uvjete koji nas okružuju“.

U svojstvu domaćina prisutne je pozdravio župnik don Vlado Vrebac i uputio riječi ohrabrenja: „Drago mi je da u Borovici mogu ugostiti mlade ljude koji na svaki način žele čuvati našu kulturu, a posebno u ovakvom jednom predivnom okruženju kakva je Borovica. Uz ovaj lijep sunčan dan, umjetnici se mogu i ovom prirodom nadahnuti kako bi ova likovna kolonija na neki način proslavila Boga koji je vrhunski slikar i vrhunski tvorac lijepoga ali kako bi doprinijela dobroti i ljepoti u ljudskim dušama“.

Pandemija nam je uskratila mnogo stvari, a prije svega ono osnovno druženja, te je župnik nastavio: „ Iz moje točke gldedišta, potrebno nam je mnogo više druženja, susreta  kako onih organiziranih tako i onih još više neorganiziranih. Krenimo samo od razine obitelji, koliko su one razdvojene silom prilika, ne sastaju se redovito i u normalnim okolnostima, a kamoli u ovim nenormalnim. Kaže i Sveto pismo, nije dobro da čovjek bude sam, čovjek je društveno biće i bilo bi poželjno što više formalnih i neformalnih okupljanja kako bi ljudi razmjenjivali ideje i izgrađivali se u životnom obliku“. 

Višeslav Lukić jedan od prisutnih umjetnika slikovito je objasnio izradu grafičke mape. „Pojavom Gutenbergovog stroja započelo je tiskarstvo, tako su se prvo tiskale knjige, prve korice Biblije, a nakon toga i grafike. Ono što danas radimo je linorez, jednostavno nanosimo boju na matricu i otiskivamo sa presom, a onda kao takav otisak izlažemo ga u okvir kada je već spreman za prezentaciju“.

Umjetnici su oduševljeni prirodom, zrakom i mirom, a Borovica je ovaj vikend okupana suncem s puno svježine koja ispunjava dušu. Art Colony Borovica nastavlja svoj rad jer će do kraja godine završiti i izložiti projekt koji je započeo prije par mjeseci pod nazivom Canvas strip, ali uz poštivanje svih mjera koje su naložene. 

IMG5032-ACBgrafika
IMG5033-ACBgrafika
IMG5034-ACBgrafika
IMG5036-ACBgrafika
IMG5037-ACBgrafika
IMG5038-ACBgrafika
IMG5039-ACBgrafika
IMG5040-ACBgrafika
IMG5041-ACBgrafika
IMG5042-ACBgrafika
IMG5043-ACBgrafika
IMG5044-ACBgrafika
 

 

Last modified on Subota, 07 Studeni 2020 18:12
Rate this item
(6 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2755

Jučer 7978

Ovaj Tjedan 37060

Ovaj Mjesec 127469

Ukupno 13911913

Currently are 235 guests and no members online