Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Završna izložba Art Colony Borovica 2020

16 Pro 2020
1512 times

U Radničkom domu danas, 16.12.2020. godine otvorena je završna izložba šeste po redu Art Colony Boroivca 2020.

Na izložbi su predstavljeni grafički radovi s ovogodišnje kolonije i završni rad u okviru Canvas Trip, putujućjeg platna. Izložba je postavljena u okviru trećeg VAART festivala i savršeno se ukllopila u ovu manifestaciju. Na otvorenju izložbe prisutne je pozdravio jedan od organizatora kolonije Stjepan Šimić Pepi i naglasio važnost ove izložbe. „Drago nam je što smo  u okviru AART festivala izložili ove naše radove unutar djelatnosti naše kolonije koja je morala ići selektivno zbog prilika koje kakve jesu. Uspjeli smo se nekako prilagoditi prilikama, nažalost, izgubili smo onaj međunarodni karakter jer mnogo naših prijatlja umjetnika nije uspjelo doći zbog zabrana tijekom održavanja kolinije. Ovdje smo da vam predstavimo jedan novi segment u radu likovne kolonije koji smo inače planirali, a to je grafički odjel. O sklopu ovog djelovanja nabavili smo opremu za grafičku radionicu. Ove godine radili smo linorez, a to su radila četiri umjetnika iz BiH među kojima je i naš Dubravko Tokmačić. Uz Dubravka su bili Ana Šimić iz Mostara, Višeslav Lučić i Mateja Martinović. Ova grafička mapa se sastoji od osam radova, a prvi otisak ide u kolekciju u Borovicu za naš fundus, a ostali primjerci koji nisu rađeni u velikom tiražu podijelit ćemo autorima i zaslužnim sponzorima“, istakoa je gospodin Šimić. 

U svom  govoru naglasio je još jedan projekt koji je odrađan u okviru kolonije, odnosno zajedničko djelo koje su stvarali umjetnici u svojim ateljeima. „Drugi dio kolonije odnosi se na putujuće platno ,odnosno Canvas Irip. Ideja je bila zbog svih ograničenja koja su nametnuta, da slikari prepoznaju ideju zajedništva, pa se krenulo s idejom da se umjesto dolaska u Vareš kod nas, da platno putuje u njihove ateljee u gradove diljem Bosne i Hercegovine. Nismo se ograničili na neki format kako bi im ograničili prostor, nego smo im dali slobodu da slikaju koliko žele. Projekt je zahtjevan samim tim što više slikarskih potpisa treba da se nađe na jednom djelu. Slika je krenula iz Vareša kada smo napravili izložbu na šetalištu pored stare crkve, a nakon toga autorici u Sarajevo Alisi Teletović. Nakon Saraejva djelo je otišlo u Novi Travnik Anđeli Banović. Kristina Livančić iz Viteza je nastavila, a u Mostaru je svoj potpis je stavila Ana Šimić. U Čapljini je svoj dio oslikao Trpimir Grgić. Na kraju da bi izbalansirali kompoziciju djelo je vraćeno kod mene u Vareš, i ja sam svojim intervencijama unio balans između svih ljudi koji su svoj slikarski potpis ubacili na ovo platno“, rekao je poznati vareški umjetnik Stjepan Šimić Pepi.

U ime udruge „Naš dom Borovica“ koja je organizator kolonije obratio se Nikola Šimić i izrazio zahvalnost svima koji su pomogli u radu ovogodišnje kolonije. “Posebno se želim zahvaliti Stejpanu Šimiću Pepiju koji je sigurno najveći dio projekta iznio na sebi i zato mu u ime svih nas koji ga pratimo želim se zahvaliti. Želim se zahvaliti svim umjetnicima, koji nisu ovdje sa nama danas, a znamo dobro zašto je to tako i kakva je situacija. Čast je upoznati sve te ljude, sve te umjetnike koji su prošli kroz projekt likovne kolonije „Umjetnost u šumu zaboravljenog kraljevstva“ kako ju je Pepi nazvao. Ove godine je bilo puno truda, od organiziranja samih radionica do toga da se sve financijski zaokruži. Onima koji su ove godine najviše pomogli bit će uručene grafičke mape, a između ostalih tu je Fedralno ministarstvo za kulturu, Zeničko-dobojski kanton, Općina Vareš s načelnikom Zdravkom Maroševićem kojem se ovim putem od srca zahvaljujem. Tu su i vareške firme MPM, Profitex, Šimić-prom, a ove godine značajan doprinos kao i prošlih godina dao je Eastern Mining kojem se na poseban način zahvaljujem. Pored ovih firmi ove godine učešće je uzelo i Javno komunalno poduzeće Vareš kojem se također zahvaljujem. Zahvala na medijskom praćenju Hrvatskom radiju Bobovac i listu Bobovac. Na poseban način se želim zahvaliti dizajnerici ovog projekta, a to je gospođa Alisa Teletović“, istakao je gospodin Nikola Šimić.

Nakon uručenja zahvalnica kratko se obratio načelnik općine Vareš Zdravko Marošević i podvukao: „Raduje me ovaj projekt koji smo davno započeli, a svakako znamo koji su zaslužni za ideju među kojima je Stjepan među najodgovornijim uz Zavičajnu zajednicu Borovičana, mjesnu zajednicu zajendo s Oopćinom i udrugu Naš dom Borovica. Raduje me da nastavljamo kontinuitet, ne umanjujući ništa jer je ova godina onakva kakva jeste, i u tome ćemo se svi složiti. Ova kolonija je međunarodna kolonija, a umjetnici koji nisu bili prisutni, oni su sigurno bili s nama u mislima. Sve ovo proizilazi iz našeg vareškog identiteta i našeg povijesnog nasljeđa. Svi smo svjesni, ako bi samo živjeli da živimo i umiremo i da preživimo, onda to nije smisao življenja. Nahraniti sebe sa umjetnošću, pa i ovoga tipa, bolje je nego pojesti dobar sendvič ili nešto drugo, a to vareški čovjek razumije, jer ulaganjem u umjetnost ulaže se u budućnost kako bi dokazao svoju prošlost“, simbolično je dočarao vareški načelnik Zdravko Marošević.

Izloba s šeste kolonije otvorena je do kraja tjedna u Radničkom domu, a svima vama preporuka da je svakako pogledate, a iduća kolonija donijet će nova djela, u novom svjetlu još bolja umjetnička ostvarenja.

IMG5319-ARTRadncki
IMG5320-ARTRadncki
IMG5321-ARTRadncki
IMG5322-ARTRadncki
IMG5324-ARTRadncki
IMG5323-ARTRadncki
IMG5325-ARTRadncki
IMG5326-ARTRadncki
IMG5327-ARTRadncki
IMG5328-ARTRadncki
IMG5329-ARTRadncki
IMG5330-ARTRadncki
IMG5333-ARTRadncki
IMG5331-ARTRadncki
IMG5336-ARTRadncki
IMG5334-ARTRadncki
IMG5337-ARTRadncki
IMG5338-ARTRadncki
IMG5339-ARTRadncki
IMG5340-ARTRadncki
IMG5341-ARTRadncki
IMG5342-ARTRadncki
IMG5343-ARTRadncki
IMG5345-ARTRadncki
IMG5347-ARTRadncki
IMG5348-ARTRadncki
IMG5350-ARTRadncki
IMG5349-ARTRadncki
IMG5351-ARTRadncki
IMG5354-ARTRadncki
IMG5359-ARTRadncki
IMG5365-ARTRadncki
IMG5366-ARTRadncki
IMG5367-ARTRadncki
IMG5368-ARTRadncki
IMG5369-ARTRadncki
IMG5371-ARTRadncki
IMG5370-ARTRadncki

 

 

Last modified on Četvrtak, 17 Prosinac 2020 09:54
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1931

Jučer 11162

Ovaj Tjedan 34386

Ovaj Mjesec 201041

Ukupno 13768193

Currently are 102 guests and no members online