Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

11.Molitveni dan za Domovinu na Bobovcu

11 Tra 2016
4040 times

Na starom kraljevskom gradu Bobovcu danas, 20.listopada 2012. godine u znak sjećanja na posljednju bosansku kraljicu Katarinu

Kosača-Kotromanić, upriličen je Jedanaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i Deveto Hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga. Svečano misno slavelj predvodio je Hercegovini mons. dr. Tomo Vukšić uz koncelebraciju brojnih svećenika i vojnih kapelana iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Na početku mise poseban pozdrav upućen je vojnom biskupom Republike Hrvatske mons. Juraju Jezerincu tajniku Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj koji trenutno zamjenjuje svoga kolegu u BiH mons. Maura Lallija, te delegatu Slovenačkog vojnog vikarijata fra Viti Muhiču i pripadnicima EUFOR-a iz Slovenije u našoj zemlji koji su po prvi puta bili na molitvenom danu na Bobovcu. Pozdravi su upućeni i generalima Anti Jeleču i Ivici Jerkiću, djelatnicima katolicima Ministarstva obrane iz cijele BiH, pripadnicima Oružanih snaga BiH i temeljenoj sudskoj i graničnoj policiji. Pozdravljeni su i direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić i zastupnik Parlamentarne skupštine BiH Niko Lozančić.Između brojnih odora, na Bobovcu su posebnu pozornost plijenili pripadnici počasno-zaštitne bojne Republike Hrvatske u svečanim odorama, te brojni vjernici u narodnim nošnjama naših krajeva. Generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. mr. Luka Tunjić prenio je pozdrav nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, koji je danas bio u Rimu na zasjednaju Biskupske sinode. Inače, molitveni pohod Bobovcu pokrenuo kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosača 25. listopada 1478. s ciljem ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive.  U svojoj propovijedi biskup Tomo Vukšić, koja je bila posvećena godini vjere koju je 11.listopada ove godine proglasio papa Benedikt XVI., rekao je da je „vjera u korijenu svih naših nada, jer vjerom spoznajemo da je sve uređeno riječju Božjom“. „Godina vjere“ će trajati do svetkovine Krista Kralja, 24. studenoga 2013. godine, dodao je biksup Vukšić, te istaknuo kako je kršćanska vjera za svakoga njezina sljedbenika uvijek osobna, ali nikada privatna, te da je ona dar koji trebamo dijeliti. Na kraju propovijedi biksup Vukšić je pozvao vjernički puk da „na ovoj tvdoj stijeni i ovom oltaru pod otvorenim nebom izgovaranjem teksta Vjerovanja poče sa svjedočkim hodom kroz Godinu vjere“. Na kraju Mise biskupu Vukšiću uručeni su i darovi, umjetničke slike – slika kraljice Katarine Kosača u ime župe Kakanj i oluje na moru u ime Granične policije BiH. Na samom kraju slavlja svi okupljeni zajedno su izmolili Molitvu za Domovinu. Odjekivalo je na Bobovcu „Gospo naša majko milosti puna da j da po tvom zagovoru oživi domovina....“ Jedanaesti Molitveni dan završio je druženjem u Lukama i već tradicionalnim vojničkim grahom, uz pjesmu i veselje.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 6383

Jučer 7725

Ovaj Tjedan 50119

Ovaj Mjesec 210182

Ukupno 13994626

Currently are 165 guests and no members online