Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održan 4. sastanak Odbora za odnose s lokalnom zajednicom kompanije Eastern Mining

29 Sij 2021
1646 times

U Varešu je danas, 28.01.2021. godine održan četvrti sastanak Odbora za odnose s lokalnom

zajednicom kompanije Eastern Mining. Na početku sastanka prisutne je pozdravio predsjednik Odbora gospodin Igor Šimić i čestitao menadžmentu kompanije na dobivanju eksploatacijske dozvole za lokalitet Veovača.

Današnjem sastanku pored članova Odbora prisustvovao je načelnik Zdravko Marošević koji se kratko obratio i uputio čestitke na dobivanju eksploatacijske dozvole i obećao još veću podršku općinskog organa ovom projektu. „ S moje strane čestitke menadžmentu na dobivanju dozvole i ova vijest zaslužuje pažnju. Možda je ovo moglo doći i ranije ali kako je tako je jer ne ide sve uvijek kako mi zamislimo. Želim Vam da ostanete na ovome i da shvatite da ste dio tima, a partnera imate u Općini. Spremni smo da budemo dio zajednice tamo gdje vi pokrenete nešto s vašim ciljevima, tamo gdje može Eastern Mining može i Općina kao partner na obostrano zadovoljstvo. Svi smo mi ovdje Eastern Mining. Mi smo tim koji radi za Eastern Mining, a Eastern Mining mora osjetiti da radi za nas. Svi moramo tražiti svoju šansu, a to je realizacija ciljeva, prije svega zapošljavanje i razvoj naše lokalne zajednice i privlačenje novih investicija“, rekao je općinski načelnik Zdravko Marošević.

Ispred kompanije prisutne članove pozdravio je izvršni direktor Adnan Teletović i kratko objasnio detalje oko eksploatacijske dozvole uz kratki osvrt na poslove koji su odrađeni u prošloj godini. Podršku radu Odbora uputio je član menadžmenta kompanije Dominic Roberts. Od aktivnosti koje su urađene u prošloj godini izdvojeno je samo nekoliko. „Dobivena je dozvola za eksploataciju na lokalitetu Veovača, a samo za nju bilo je potrebno preko šezdeset suglasnosti, dobivena je dozvola za istražne radnje na proširenom koncesijskom području i održano je nekoliko javnih rasprava. Kruna svega je izrada glavnog rudarskog projekta koji je već u izradi kako bi što prije krenuli s rudarenjem. Ovo se odnosi na lokalitet Veovača, za lokalitet Rupice očekujemo okolinsku dozvolu koja bi trebala bit u narednim danima, a nakon toga ishodovanje eksploatacijske dozvole za lokalitet Rupice. Procesi su složeni i dugotrajni jer smo okolinsku dozvole za Rupice pokrenuli još početkom prošle godine, a očekujemo je tek u narednom mjesecu“, izdvojio je izvršni direktor kompanije Adnan Teletović.

Od geoloških podataka izdvojeno je sljedeće: „Prošle godine na lokalitetima gdje vršimo istražne radnje izbušeno je ukupno 14.585 metara, a do sada ukupno preko 45.000 metara bušotina. Osim bušenja bavili smo se geotehničkim, geohemijskim i hidorgeološkim istraživanjima. Ove godine nastavljamo sa istraživanjem na starim područjima, a većim dijelom na novim lokalitetima za koje smo dobili dozvolu, odnosno prošireno koncesijsko područje“, naveo je geolog Aldin Đinić.

O okolišnom dijelu govorila je Vildana Mahmutović i naglasila važnost zaštite okoliša u cjelokupnom projektu. Govorila je i o uklanjanju objekata bivšeg rudnika na Tisovcima i zbrinjavanju otpada. Stalni monitoring na cjelokupnom koncesijskom području intenzivno se provodi i kompletni rezultati znat će se na proljeće. Pored monitoringa zaštite okoliša vršen je arheološki monitoring kako bi se i taj segment zaštitio.

Kompanija Eastern Mining je društveno odgovorna kompanija koja brine o socijalnom aspektu društva, a o tome je govorila Aida Ahmedović i iznijela podatke o humanitarnom dijelu. Mnogo se radi na društvenim medijima i upoznavanju lokalnog stanovništva kroz biltene i letke. Početkom ove godine donirano je 30.000 KM za socijalno ugrožene kategorije u lokalnoj zajednici na što su izuzetno ponosni jer ipak su to velika sredstva.

Na sastanku se razgovaralo o pitanjima koja su zaprimljena i postavljena su nova o kojima je menadžment opširno odgovorio. Pitanja su se odnosila na eksploatacijsku dozvolu za Veovaču, humanitarnu pomoć koju je kompanija podijelila početkom godine, a na ta pitanja je već kroz izlaganje odgovoreno. Razgovaralo se o trasi puta s lokaliteta Rupice do lokaliteta Veovača i putu kroz Veovaču, te o arheološkim istraživanjima na koncesijskom području. O većini ovih pitanja unaprijed su dati odgovori u izlaganju.

Članove Odbora zanimalo je u kojoj fazi je izrada glavnog rudarskog projekta i tko ga radi, te nezaobilazno stanje s koronavirusoom i utjecajem na kompaniju. Upućena su pitanja oko infrastrukturnih projekata koji bi se mogli raditi u našoj lokalnoj zajednici i načinu kako ih realizirati. Razgovaralo se o uvođenju novih zanimanja u srednju školu i vrlo je izvjesno kako će se od naredne školske godine uvesti nova zanimanja. Predstavnika „Vodokoma“ iz Kaknja zanimalo je stanje sa kvalitetom vode na području istražnih radnji i njihov utjecaj na isporuku pitke vode, na što je odgovoreno kako su posebnu pozornost usmjerili na zaštitu okoliša, a prvenstveno vode jer zaštita ljudi je na prvom mjestu.

Na kraju sastanka upućena je zahvalnost kompaniji na dobroj suradnji i informiranju građana o svim aktivnostima koje provode u svom radu.

IMG5848-4EModbor
IMG5847-4EModbor
IMG5845-4EModbor
IMG5846-4EModbor
IMG5843-4EModbor
IMG5844-4EModbor
IMG5842-4EModbor
IMG5840-4EModbor

Last modified on Petak, 29 Siječanj 2021 09:15
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 6090

Jučer 7978

Ovaj Tjedan 40395

Ovaj Mjesec 130804

Ukupno 13915248

Currently are 268 guests and no members online