Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Odobrena koncesija za eksploataciju na Veovači

11 Tra 2016
1855 times

Danas, 13.03.2013. godine u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona obavljeno je  potpisivanje ugovora o koncesijama s gospodarskim

društvom MM projekt Kreševo. Ugovor je ispred Ministarstva gospodarstva  Ze-do kantona potpisao ministar Đemil Ugarak.  Gospodarsko društvo MM projekt Kreševo, koje je firma-kćerka australske kompanije Balamara, dobilo je koncesiju na 25 godina za eksploataciju olova, cinka i barita na ležištima Veovača i Rupice-Juraševac na području općine Vareš. Vrijeme istraživanja je pet godina prije početka eksploatacije. Ugovor je ispred firme MM Projekt potpisala direktorica Milijana Dilber Miličević, a potpisivanju ugovora prisustvovao je i načelnik Općine Vareš, Avdija Kovačević koji se ovom prilikom zahvalio resornom ministarstvu na poduzetim aktivnostima za dodjelu ove koncesije koja mnogo znači za stanovništvo vareške općine. Naime, MM Projekt već je uplatio  iznos od 175.205 KM  kao jednokratnu koncesijsku naknadu, a 70 posto tih sredstava ide općini Vareš. Inače, minimalna godišnja realizacija predmeta koncesije je 100.000 tona rovne rude, a koncesijska naknada je 1,50 KM. Direktorica Milijana Dilber- Miličević naglasila je kako će već u startu posao dobiti između 20 i 30 radnika, a kada se okonča razdoblje istraživanja, računa se da bi posao trebalo dobiti oko 100 radnika. Ministar gospodarstva Đemil Ugarak izrazio je zadovoljstvo što su investitori prepoznali vrijednost resursa na području Zeničko-dobojskog kantona, a danas potpisani koncesijski ugovor znači ne samo novi priliv sredstava u kantonalni i općinske proračune, već i otvaraju nova radna mjesta, što je i najvažnije u svemu. (izvor:zdk.ba)

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2271

Jučer 6416

Ovaj Tjedan 2271

Ovaj Mjesec 212486

Ukupno 13996930

Currently are one guest and no members online