Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održana Javna rasprava o Nacrtu Strategije razvoja lokalnih cesta i ulica u gradu

10 Ožu 2022
1220 times

U Varešu je danas, 10.03.2022. godine Održana Javna rasprava o Nacrtu Strategije razvoja lokalnih cesta i ulica u gradu i naseljima

za razdoblje od 2021. do 2031. godine. Na raspravu su pozvani predstavnici mjesnih zajednica i svi građani kako bi iznijeli svoje prijedloge za navedenu strategiju. Javnu raspravu otvorio je pomoćnik načelnika za prostorno uređenje, urbanizam i gospodarstvo Ermin Musa, te ukratko objasnio navedeni nacrt. Kategorizaciju lokanih cesta donijelo je Općinsko vijeće na sjednici održanoj 30.10.2000. godine. 

Prema toj odluci lokalne ceste su: Pajtov Han-Budoželje, Pajtov Han- Striježevo, Šimin Potok-Oćevija-Mižnovići-Ligatići, Vareš-Pržići-Brgule-Tridesti, Zabrezje-Suhodol, Tunel-Zaruđe-Strica,   Pogar-Duboštica, Tisovci-Brezik, Križ-Sastavci-Donja Borovica, Sastavci-Gornja Borovica, Suhodol-Daštansko-Višnjići, Striježevo-Kokoščići, Dabravine-Luke-Kadarići, Luke-Dragovići-Mijakovići, Studenac-Zubeta-Ravne, Vareš-Semizova Ponikva, Vareš Majdan-Stupni Do, Podtisovci-Mlakve-Diknjići, Podtisovci-Bijelo Borje-Mir, Vareš Majdan-Planinica-Ostrlja I Podkadarići-Okruglica-30-ti-Ravne.

U Nacrtu Strategije svi navedeni pravci su detaljno opisani sa svim karakteristikama, odnosno dužini puta, trenutnom stanju i ulaganjima (može se prezeti u prilogu). Prema ranijoj Odluci nadležnost nad kategorizacijom lokalnih cesta i ulica prešla je na resorno ministarstvo Zeničko-dobojskog kantona. 

Za kategorizaciju lokalnih cesta primjenjivat će se kriteriji koji će ih svrstavati u četiri prioritetne kategorije. Kriteriji su sljedeći: broj stanovnika, stupanj projektne dokumentacije, prisutnost linijskog prijevoza za đake i predviđenost područja obohvaćeno prostornim planom za razvoj turizma. Nakon primjene kriterija odredit će se kategorizacija puteva za koje je u narednih deset godina predviđeno 6,5 milijuna maraka za 45,5 kilometara puta. 

Najviše polemike i rasprave bilo je oko mjesne zajednice Neprivaj koja nije uvrštena u ovu strategiju razvoja. Predstavnici ove mjesne zajednice istakli su svoje stavove i iznijeli zahtjeve prema kojima traže uvrštavanje puta za ovu mjesnu zajednicu u strategiju. 

Nekoliko pitanja je bilo vezano za bodovanje pri kategorizaciji kako bi se određene mjesne zajednice tretirale sa većim brojem bodova radi trusitičkih potencijala (MZ Stirca-Zaruđe). Isto tako, pitanje je bilo da li se bodovanje može primijeniti prema destinacijama gdje imaju vjerski i objekti od društvenog značaja (MZ Pržići), uz to da li će se bodovati putni pravci na kojima je uloženo dosta vlastitih sredstava (MZ Borovica).

Na neka od ovih pitanja odmah je odgovoreno, ali su ipak svi zamoljeni da pitanja i prijedloge dostave u pisanoj formi na protokol Općine do 18.03.2022. godine. Nakon ovog roka bit će imenovana Komisija koja će navedene prijedloge razmatrati i na iste odgovoriti ili ih uvrstiti u strategiju razvoja. 

IMG2170-JRlokalne
IMG2169-JRlokalne
IMG2172-JRlokalne
IMG2171-JRlokalne
IMG2173-JRlokalne
IMG2175-JRlokalne

.

 

Last modified on Četvrtak, 10 Ožujak 2022 20:08
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 7460

Jučer 7986

Ovaj Tjedan 28753

Ovaj Mjesec 195408

Ukupno 13762560

Currently are 255 guests and no members online