Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održana 9. sjednica Odbora za odnose s lokalnom zajednicom kompanije Eastern Mining 

28 Tra 2022
1201 times

2022. godina je puna izazova za kompaniju Eastern Mining jer se intenziviraju radovi na izgradnji i otvaranju rudnika. Kako bi što bolje upoznali

lokalnu zajednicu sa radovima osnovan je „Odbor za odnose s lokalnom zajednicom“  koji redovno održava sastanke na kojima se razgovara o svim temama. Danas, 28.04.2022. godine održana je 9. sjednica Odbora u dvorani Općinskog vijeća Vareš.

Sjednicu je otvorila zamjenica predsjedavajućeg Odbora Halima Ahmedović i zahvalila svima što su se odazvali na današnji sastanak. Nakon utvrđenog dnevnog reda pristupilo se razmatranju točaka dnevnog reda. 

O aktivnostima kompanije, od posljednjeg sastanka, nešto više je govorila Vildana Mahmutović. „Konačno smo došli do faze gradnje, a vjerujem da ste svi već upoznati o tome. Isto tako, upoznati ste, da je ovdje turska firma  koja će raditi na otvaranju rudnika u Varešu. U razgovoru sa svim podizvođačima zamolili smo ih da maksimalno iskoriste lokalnu zajednicu kada je zapošljavanje u pitanju i iskorištavanje svih kapaciteta koje lokalna zajednica može ponuditi. Bio je poziv ispred našeg informativnog centra da se ponude smještajni kapaciteti i to je trenutno u realizaciji. Građevinska faza bi trebala trajati nekih 18 mjeseci i otprilike bi trebalo nekih 400-tinjak radnika bit uključeno u ove radove sa svim izvođačima i podizvođačima, s tim da je jedna četvrtina tih radnika iz Turske firme. To su inžinjeri koji su jedini obučeni za ovakve složene procese. Aktualni su pozivi i posjete informativnom centru za traženje posla, što nas raduje, a mi te podatke prosljeđujemo na daljnju obradu. Bitno je naglasiti, da smo dogovorili kako sve firme koje dolaze da rade sa nama, otvaraju svoja predstavništva ovdje u Varešu kako bi i na taj način pomogli lokalnoj zajednici. Prema podacima Svjetske banke, na jednog uposlenog rudara dolaze još četiri indirektno uposlena radnika. Aktivno ćemo raditi u narednom razdoblju na razvoju lokalne zajednice i nadam se da će sljedeća sjednica bit usmjerena samo na održivi  razvoj lokalne zajednice sa mogućnostima razvoja malih i srednjih poduzeća. U narednom, petom mjesecu, organizirat ćemo posjet vijećnika i delegacije općine Kakanj na lokalitet Rupice kako bi i njih što bolje upoznali s našim radovima. Isto tako, na osnovu zaključaka sa prethodne sjednice, organizirat ćemo posjet vijećnika Vareša lokalitetu Rupice i to je dogovoreno za 10.05.2022. godine. Kada su hidrogeološka ispitivanja u pitanju, druga faza je u tijeku i na osnovu dosadašnjih podataka, ni na jednom izvorištu se nisu pojavili uzorci koje smo pustili, što pokazuje da sve te površinske vode idu u nekom drugom smjeru, na veće dubine i nemaju nikakav utjecaj na vode i izvorišta. Najviše pažnje usmjereno je na zaštitu okoliša i životne sredine što ste i sami mogli vidjeti, a kompletno izvješće se uskoro očekuje koje će bit dostavljeno svim relevantnim institucijama. Radit ćemo i dalje, kao i do sada, i vjerujemo kako će svi bit zadovoljni“, rekla je u svom obraćanju Vildana.

Aida Ahmedović, koordinator za odnose s lokalnom zajednicom, upoznala je prisutne o svom djelovanju u proteklom razdoblju. Razgovaralo se sa mladim ljudima kako ih osnažiti i uputiti kako da otvore svoj mali biznis kroz pisanje projekata. Odrađena je komunikacija sa mjesnim zajednicama općine Kakanj ali i mjesnim zajednicama u Varešu koje su aktivno uključene u radove kompanije Eastern Mining. „Cilj nam je svakako, da transparentno prikažemo sve i da u građevinsku fazu uđemo pod punom spremom. Zahvalni smo cijeloj lokalnoj zajednici Vareš za razumijevanje i ako su postojale kakve nesuglasice i nejasnoće, nastojali smo to riješiti što prije na obostrano zadovoljstvo i nadam se da će i dalje tako bit. Očekujemo da će se u narednom vremenu pojačati aktivnosti i veće kretanje i dolazak ljudi i vozila u i kroz grad, te sve vas molimo, ako postoje bilo kakve nejasnoće da nam se obratite na dobro poznate kontakte, a mi ćemo reagirati u što kraćem roku. Po ko zna koji put napominjem da smo društveno odgovorna kompanija i da ćemo sve učiniti kako bi svi bili zadovoljni“, rekla je u svom obraćanju Aida Ahmedović.

O geološkim radovima prisutne je kratko upoznala Emina Ademi i objasnila procese kroz koje prolaze. „ U četvrtom mjesecu izbušili smo 1963 metra i izvadili uzorke koje smo poslali na daljnju analizu. Segment koji izvadimo analiziramo na licu mjesta koliko to naše mogućnosti dozvoljavaju, dio šaljemo u ovlaštene laboratorije,  a dio ostaje ovdje. Rade se istražne radnje  na proširenom području kao što je Brezik, koji je bio rudnik metala, ali je interesantan za nas i vjerujem da ćemo i tu pronaći što nas zanima kako bi što dulje produžili rad rudnika“, naglasila je Emina.

O građevinskim i rudarskim radovima govorili su Anes Hasečić i Admir Silajdžić i upoznali članove odbora. Na kraju sjednice nije bilo pitanja na koja bi članovi kompanije odgovarali, a to je pokazatelj da kompanija sve informacije o svom radu transparentno prikazuje.  

IMG2856-9odborEM
IMG2858-9odborEM
IMG2859-9odborEM
IMG2861-9odborEM
IMG2860-9odborEM
IMG2862-9odborEM
IMG2863-9odborEM

 

Last modified on Petak, 29 Travanj 2022 11:48
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 4

Jučer 11162

Ovaj Tjedan 32459

Ovaj Mjesec 199114

Ukupno 13766266

Currently are 148 guests and no members online