Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Akademja u povodu deset godina rada Odreda izviđača "Zvijezda" Vareš

23 Pro 2023
512 times

U petak, 22.12.2023. godine u dvorani Općinskog vijeća Vareš održana je svečana akademija

u povodu deset godina rada Odreda izviđača „Zvijezda“ Vareš. Bila je ovo prilika da se kroz prigodan program prisjete značajnijih trenutaka kroz riječi i sliku. 

Kako to priliči izviđačima, program je započeo svečanim postrojavanjem uz izviđački pozdrav ZDRAVO  i intoniranjem himne Bosne i Hercegovine. Na početku akademije prisutne goste i izviđače pozdravio je starješina odreda Sejad Pijadžer i istakao:

„Poštovani sugrađani, gosti, roditelji i članovi našeg Odreda, Sada kada smo na samom kraju kalendarske godine, obilježavamo obljetnicu ponovnog aktiviranja izviđača u Varešu i osnivanja odreda izviđača pod nazivom «Odred izviđača  Zvijezda Vareš » . Drago mi je da su večeras sa nama mnogi koji su prošli kroz ovaj odred, posebno vi mladi, koji ste te ne tako davne 2013. Godine bili poletarci i pčelice, mlađi izviđači i planinke, a sada već odrasli ljudi, zaposleni, sa završenim visokim školama, a neki i u bračnim vodama .Nadam se da su svima vama   izviđačke vještine stečene u našem odredu olakšale i pomogle da se lakše nosite sa bremenom odrastanja i profesionalne orijentacije.

  Drago mi je vidjeti i vas malo starije, članove odreda izviđača Branko Jelić, koji ste svakako u proteklom vremenu na svojim plećima nosili ovaj naš odred svih ovih deset godina, i konačno vas mlade snage, sadašnje poletarce i pčelice, izviđače i planinke, zbog kojih zapravo ovaj naš izviđački angažman i ima svoju svrhu. Hvala vam što ste odvojili svoje slobodno vrijeme i što ste večeras sa nama, na ovoj, za nas veoma važnoj godišnjici”, rekao je starješina Pijadžer.

Vrijedi istaknuti važne činjenice od osnivanja do danas. Prvi odred izviđača u Varešu je osnovan 1956. g. pod imenom „Branko Jelić” Vareš, i aktivno je djelovao je sve do ratnih sukoba u BiH 1992. godine

U cijelom tom razdoblju, bio je jedan od najsnažnijih odreda u BiH pa i šire, te je svake godine organizirao zimovanja i logorovanja za članove, a ekipe OI „Branko Jelić” Vareš su sudjelovale na brojnim natjecanjima širom bivše SFRJ, na kojima su osvojili veliki broj izviđačkih nagrada i priznanja.

Nakon rata, 1998. godine, nekolicina entuzijasta (brđana) na čelu sa Seadom Parićem, pokrenuli su rad odreda te je on registriran kao Udruženje građana OI „Vareš”, ali je zbog nedostatka izviđačkog kadra, te ukupno loše financijske situacije na području općine, odred djelovao u  kratkom vremenskom razdoblju, i rad je ponovo zamro pretežno zbog nedostatka ljudskih i materijalnih resursa. 

U septembru/rujnu 2013. godine skupina brđana je ponovno pokrenuli rad odreda, te su, djelujući kao neformalna grupa građana, dana 06.10.2013. godine započeli aktivan rad s grupom od 15-ak djece uzrasta 14-18 godina, tako što je organizirana vodna škola (početna obuka vodnika radi osposobljavanja za rad sa mlađom djecom).  Prvi vod (vod vodnika), zvao se Runolist. Uskoro se pridružuje još djece tog uzrasta i formira se vod „Javor“, a potom počinju dolaziti i mlađa djeca te se formiraju vodovi i jata: „Štrumpfovi“, „Kćerke planine“, i „Udarnici“. 

Velić, Boba, Maja, Sejo, Cucek, Muris, Misnel, Marko i Almer vrijedno su radili na uspostavljanju osnovnih uvjeta za rad odreda, a posebna pažnje je posvećena obuci vodnika. Istovremeno su održavani sastanci u OŠ Vareš sa djecom mlađeg uzrasta, koji su se priključivali odredu nevjerovatnom brzinom i u grupama, želeći da „mašu” šarenim zastavicama i sudjeljuju u grupnim igrama od kojih je park ispred škole odzvanjao smijehom i radošću. 

Dana 23.10.2013.g izvršena je zvanična registracija odreda kao udruženja, pod nazivom OI „Zvijezda” Vareš, a uskoro nakon toga odred se priključio Savezu izviđača Federacije BiH (dana 15.11.2013. godine). Članarina Savezu je plaćena „refenom” brđana jer u prvoj godini rada, odred nije naplaćivao članarinu od djece, niti je imao bilo kakvih izvora finansiranja.

Prvu akciju odred je imao 03.11.2013. godine – jednodnevni izlet na Ponikvu, lokacija Predvojničko, na kojoj je sudjelovalo 49 djece i 9 brđana (financirano uplatom donacija od strane brđana, i donacijama u hrani od strane vareških privrednika, za djecu besplatno).

Uskoro su organizirani i drugi izleti, jednodnevni i višednevni, prve marame je sašila Bobina mama-teta Naca, a također i vodne zastave, nabavili smo plave uniforme i pomalo počeli prikupljati šatore i opremu. Zahvaljujući Renati i Đuki, odred je dobio na besplatno korištenje prostorije bivšeg restorana „Dvojka“ (Jarac), te je organizirana akcija čišćenja i uređenja prostora dana 07.12.2013. godine, a sa radom u prostoriji se počelo već sutradan, 08.12.2013. godine. U tim prvim mjesecima odredu se priključilo još brđana - Senči, Bajkan, Meliha, Atom, Mirza i Denisa, Maja Sarajlić, Senad Parić, Pelac, pa su svi pomagali i „gurali” odred na različite načine 

Prvi vodnici su već za nekoliko mjeseci bili spremni da preuzmu rad sa vodovima. Zbog velikog interesa djece, krajem 2013. godine su formirana još 2 voda: „Plamen“ i „Orlovi“.

Prvo natjecanje pod nazivom „DANI PRIJATELJSTVA“ održano je 08.11.2014. godine, za dvije izviđačke kategorije: poletarci i pčelice (uzrast 7 do 11 godina), u kojem je sudjelovalo 10 ekipa, i taj dio natjecanja nazvan je „Vesela olimpijada“ Vareš 2014., te za kategoriju mlađih izviđača i planinki, odnosno izviđača i planinki (uzrast 12 do 18 godina), dio natjevanja pod nazivom „Dani prijateljstva“ Vareš 2014., a u ovom dijelu natjevanja sudjelovalo je ukupno 27 ekipa. Gostovale su ekipe iz  Hrvatske (Osijek), i  Srbije (Novi Pazar),  kao i ekipe iz brojnih gradova u BiH (Zenica, Visoko, Prijedor, Jablanica, Doboj Istok, Ilidža, Banovići, Nemila, Tešanj). Ukupan broj sudionika ovog natjecanja je bio oko 200 osoba. I ovo je natjevanje preraslo u odredsku tradiciju i svake godine svjedočimo sve većem broju sudionika. 

Kao dokaz za postignute uspjehe, Odred izviđača „Zvijezda” Vareš je od Saveza izviđača Federacije BiH u više navrata dobio i  najveće izviđačko priznanje „Viteški odred”. Zahvaljujući ovom priznanju Odred je napravio pjesmu „Viteški odred“ koju su prisutni imali prigodu poslušati.

U svom obraćanju predsjednik kluba Brđana Igor Hinger je istakao: „ U toku programa imali smo priliku poslušati kako je sve počelo, koje smo rezultate postigli, sa kojim smo se poteškoćama susretali i susrećemo. Ponosan sam da smo evo i nakon deset godina ovdje, da smo prepoznatljiva organizacija u Varešu, u okruženju, u cijeloj Bosni i Hercegovini ali i zemljama okruženja. Činjenica je da se vremena mijenjaju, da se broj djece iz godine u godinu  smanjuje, kako  u gradu, tako i u školama, da su društvene mreže i internet dominantna zabava kod djece i mladih i da je djecu sve teže animirati za nešto drugo.  U odnosu na 2013. i godinu brojnost članova tada, ipak smo zadržali kontinuitet rada i još uvijek imamo zavidan broj članova. Na nama odraslima, ali i vama djeco je da naš odred opstane i ostane ovako dobar kao do sada. Nastavit ćemo raditi na ostvarenju izviđačkih ciljeva, realizirat ćemo projekte i i težiti da budemo još bolji”.

Na samom kraju prisutne je pozdravila i kratko se obratila jedna od najzaslužnijih osoba za rad i osnivanje Odreda Božidarka Dugonjić – Boba. U svom obraćanju prisjetila se kako je to sve počelo i ispričala nekoliko anegdota koje će izviđači zauvijek pamtiti. 

Uz iskrene čestitke za ovaj skromni jubilej, želimo izviđačima da traju bar još deset puta duže uz izviđački pozdrav ZDRAVO.

IzvidjaciAkad-26
IzvidjaciAkad-25
IzvidjaciAkad-24
IzvidjaciAkad-23
IzvidjaciAkad-19
IzvidjaciAkad-18
IzvidjaciAkad-15
IzvidjaciAkad-11
IzvidjaciAkad-4
IzvidjaciAkad-2
IzvidjaciAkad-3
IzvidjaciAkad-1

 

 

 

Last modified on Četvrtak, 18 Siječanj 2024 21:51
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1311

Jučer 7725

Ovaj Tjedan 45047

Ovaj Mjesec 205110

Ukupno 13989554

Currently are 109 guests and no members online