Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Sporazumno prekinuta 2. izvanredna sjednica OV-a Vareš

14 Tra 2016
6396 times

Zbog Informacije o pristiglom Rješenju o obustavi transakcija preko računa poreznog obveznika Općine Vareš danas (19.10.2015. godine) je održana 2. izvanredna sjednica OV-a Vareš.


Podsjećamo, Porezna uprava Federacije 15.10.2015. godine drugi put ove godine je blokirala transakcijske račune Općine Vareš zbog preostalog duga za razdoblje od 2002. do 2008. godine u iznosu 1.116.435,93 KM. Račun je prvi put blokiran 12.01. 2015. godine, te je bio blokiran do deblokade 27.02.2015. godine Porezna uprava je s računa Općine Vareš skinula  ukupno 412.020,12 KM. Općina Vareš tada je potpisala je Sporazum s Poreznom upravom u kojem je dužna u sljedećih pet godina otplaćivati navedeni dug.

Klubovi vijećnika svih političkih stranaka koje sudjeluju u radu OV-a Vareš danas su nakon obavljene rasprave o aktualnoj situaciji i ponovnoj blokadi transakcijskih računa Općine Vareš i unatoč dosta oprečnih mišljenja iznijetih tijekom rasprave, sve to uspjeli nadvladati i donijeti Prijedlog zaključaka za rješavanje novonastale situacije koji će biti upućen višim razinama vlasti (Vladi i Skupštini ZDK, Vladi Federacije BiH, Poreznoj upravi Federacije i ostalim relevantnim institucijama) .
U donesenom Prijedlogu zaključaka stoji:
1.    Zadužuje se općinski načelnik da iskoristi sva Zakonom dozvoljena sredstva da se doneseno predmetno Rješenje od 09.10.2015. godine od strane Kantonalne Porezne uprave stavi izvan snage, a sve u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH
2.    Općinsko vijeće Vareš traži da u skladu s Ustavom i Zakonom o Vladi ZDK Vlada ZDK hitno održi izvanrednu sjednicu Vlade na kojoj bi se razmotrile i usvojile hitne mjere za pomoć Općini Vareš. Tražimo da sjednici prisustvuju općinski načelnik i predsjedavajući OV-a.
3.    Općinsko vijeće Vareš zahtijeva hitnu intervenciju Vlade Federacije BiH za iznalaženje i dodjeljivanje financijske pomoći Varešu u skladu sa Zaključkom Vlade Federacije BiH donesenim na 7. sjednici 27.05.2015. godine.
4.    Općinsko vijeće Vareš traži od predsjedavajuće Skupštine ZDK da upozna, tj. informira Skupštinu ZDK i to putem materijala koji će biti dostavljeni svim poslanicima u Skupštini Kantona o novonastaloj situaciji na području Općine Vareš, a na osnovu materijala koji će joj dostaviti OV Vareš. Tražimo da predmetnoj sjednici prisustvuje Kolegij OV-a Vareš.
5.    Današnja, 2. izvanredna sjednica OV-a Vareš se prekida i njen nastavka se zakazuje za 15 dana. Ukoliko na nastavku sjednice ne dođu predstavnici Vlade ZDK i Vlade Federacije BiH i ne bude realiziran ni jedan od prethodnih vitalnih zaključaka OV- a Vareš, Općinsko vijeće i svi vijećnici najavljuju samoraspuštanje OV- a Vareš i raspuštanje, odnosno podnošenje ostavki jedinstvenog općinskog organa Vareš.
Današnjim nedolaskom na izvanrednu sjednicu  OV-a Vareš predstavnici Vlada ZDK i Federacije BiH najbolje su pokazali svoj odnos prema Općini Vareš i stanovnicima Vareša, kojih je zbog silnih problema s kojima se Općina suočava proteklih 20-ak godina, sve manje i manje. Da li ćemo dotaknuti „dno dna“ i da li će zbog ovakvog odnosa viših razina vlasti prema Varešu izvršna i zakonodavna vlast prestati s radom sa zebnjom ćemo iščekivati u narednih 15 dana.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5741

Jučer 7940

Ovaj Tjedan 47785

Ovaj Mjesec 34490

Ukupno 14042444

Currently are 196 guests and no members online