Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Promocija knjige „Vareš od početaka do rata i poraća“

10 Tra 2016
2332 times

U sklopu proslave sv. Mihovila u Varešu i Dana fra Matije Divkovića u staroj crkvi u Varešu u četvrtak 22. rujna 2011. godine

upriličena je promocija knjige „Vareš od početaka do rata i poraća“ autora Ivice Mlivončića i predstavljanje slika s likom fra Matije Divkovića akademskih slikara Ivice Vlašića i Josipa Boterrija Dinija. Na početku promocije prisutne je pozdravio vareški župnik fra Bono Tomić, a potom i pročitao „Besjedu na predstavljanju knjige Ivice Mlivončića“ koju je napisao
prof. Ante Ivanković. Besjeda je zaključena riječima „Vareš je dobio knjigu kako i zaslužuje“. O knjizi „Vareš od početaka do rata i poraća“ u nastavku je govorio dr. fra Robert Jolić, glavni urednik časopisa „Naša ognjišta“ iz Tomislavgrada, čija su specijalnost  povijesna istraživanja franjevaca. Inače, časopis „Naša ognjišta“ nakladnik su dvije knjige Ivice Mlivončića. Dr. Jolić je govor započeo osobnim sjećanjima na Vareš prije 25 godina. Spomenuo je i poznate vareške fratre fra Matiju Divkovića, fra Rafu Barišića, fra Filipa Lastrića, fra Vitomira Slugića i fra Ignacija Gavrana. Čestitao je Ivici Mlivončiću na trudu, hrabrosti  i radu na knjizi, te rekao da mu je želja da svi Varešani uzmu knjigu i pročitaju, te da ne zaborave svoju povijest i svoja ognjišta.
Uslijedilo je izlaganje samog autora prof. Mlivončića. Bilo je zanimljivo poslušati neke podatke vezane za povijest Vareša koje je autor iznio, kao npr. da su u Varešu pronađeni spomenici iz neolitika, da su se kovali rimski novci, da su posebna dragocjenost Vareša na europskoj razini  njegovih 400 stećaka, 40 kovačkih majdana ( od kojih su danas samo sačuvana 3). Posebna vrijednost vareša, po Mlivončiću, su njegovi pisci Fra Matija Divković – otac bosanskohercegovačke i hrvatske književnosti, te fra Filip Lastrić Oćevac – otac bh. historiografije. Prof. Mlivončić je rekao da je motiv za pisanje knjige imao u želju za pokazivanjem da Vareš može živjeti i da je uvijek živio i da ljudi mogu zajedno raditi i živjeti. To je ujedno bio i motiv za pokretanje „Dana kulture Splitsko-dalmatinske županije“ u varešu 1995. godine, u sklopu kojih je Vareš dobio 170 umjetničkih slika, te bistu fra Filipa Lastrića.
Pred kraj izlaganja prof. Mlivončić je predstavio i dvije slike fra Matije Divkovića, rekavši da o fra Matiji nema nikakvih podataka, te da je on u svojim djelima o sebi ostavio samo 60ak redaka. Na kraju je akademski slikar Ivica Vlašić, koji je rođeni Varešanin, a danas živi i radi u Livnu kratko pozdravio prisutne i zahvalio se na dolasku.Prof. Ivica Mlivončić, novinar i pisac, rođen je 1931. godine u Varešu, a danas živi i radi u Splitu. Djela I. Mlivončića su: “Zločin s pečatom“ , Muslimanski logori za Hrvate u BiH u vrijeme rata 1991.-1995. godine", Al Qaida se kalila u Bosni i Hercegovini”,te najnovija „Vareš od početaka do rata i poraća“.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3717

Jučer 6808

Ovaj Tjedan 15658

Ovaj Mjesec 175721

Ukupno 13960165

Currently are 92 guests and no members online