Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održana 5. sjednica OV-a Vareš

10 Tra 2016
4682 times

Danas, 28.02.2013. godine u 9 sati počela je 5. sjednica Općinskog vijeća Vareš na kojoj je bilo prisutno svih 19 vijećnika i predstavnici Terenskog

ureda OSCE-a Zenica. Tajnik Leon Pavlović informirao je prisutne da je na protekloj sjednici doneseno 11 zaključaka, od kojih je 7 realizirano, 1 zaključak prolongiran do daljnjeg (stanje napajanja el. energijom), a ostali su u tijeku realizacije. Sjednica je počela vijećničkim pitanjima. Vijećnica Mahira Brkić pitala je kako se vršila raspodjela sredstava u 2012. godini namijenjena za rad udruženja na području općine Vareš i kako će se ista vršiti u 2013. godini, te zatražila popis svih udruženja koji su dobili i u kojem iznosu. Drugo pitanje vijećnice Brkić bilo je upućeno načelniku vezano za razloge raspisivanja javnog oglas za popunu radnog mjesta višeg referenta za pripremu projektne dokumentacije, vođenje projekata i zaštitu okoliša u Općini Vareš. Vijećnik  Elvir Rožajac zamolio je da se aktualizira problem divlje deponije na Pruzi, te da se preko eko policije utvrditi tko baca smeće. Drugo pitanje odnosilo se na problem zimskog održavanja dionice puta kroz Zvijezdu - konkretno za protekli vikend, zašto nije bio razgrnut put prema Zubetima i Ravnama, ista stvar i za Oćeviju i Ligatiće. Vijećnik Ismet Abdulahović tražio je da se dostave podatke koje su NVO i u kojem iznosu dobilo novce iz općinskog proračuna u protekle 4 godine. Vijećnik Nikola Šimić ukazao je na problematiku obnove i rekonstrukcije obnove porušenih objekata, te predložio da načelnik pokuša kontaktirati sa resornim ministarstvima na kantonalnoj i federalnoj razini vezano za projekte obnove na području općine Vareš i zatražio da se uputi zahtjev Vladi RH, točnije nadležnom ministarstvu za dodjelu građevinskog materijala, jer u Varešu imamo 20-ak potpisanih, a nerealiziranih projekata dodjele građevinskog materijala korisnicima, da se zna o čemu se radi, zašto je isporuka stala u posljednje 3-4 godine, da se putem vijeća mogu informirati korisnici. Potom je predsjedavajući OV-a Zdravko Marošević dao na usvajanje zapisnik s 4. sjednice OV-a, a vijećnici su ga jednoglasno usvojili. Načelnik Avdija Kovačević je, prije usvajanja predloženog dnevnog reda od 21. točke, zamolio da se s predloženog dnevnog reda skine prijedlog Odluke o dopuni Odluke o radnom vremenu u određenim djelatnostima zbog dopune, što je i učinjeno, a dnevni red je s izmjenom jednoglasno usvojen.
Na početku rasprave po točkama dnevnog reda vijećnici su razmatrali Izvješće o stanju zaštite od požara na području općine Vareš s akcentom na realizaciji Plana zaštite od požara i stanja opremljenosti PVJ. U ime predlagača uvodne informacije dao je pomoćnik načelnika Službe za civilnu zaštitu Željko Franjić, a u raspravi su sudjelovali vijećnici Mario Mirčić, Zdravko Barkić, Ismet Abdulahović i Elvir Rožajac. Predsjedavajući OV-a Zdravko Marošević potom je predložio da se izvješće vrati na dopunu uz sve sugestije koje su vijećnici dali u raspravi, a načelnik Kovačević da se vijećnici ipak očituju o Izvješću. Na kraju je Izvješće jednoglasno usvojeno uz zaključak da nadležna Služba sačini operativne aktivnosti do 7. mjeseca, te da se u 9. mjesecu ponovno razmotri što je učinjeno po tom pitanju.
Uslijedila je rasprava o Prijedlog Odluke o davanju u zakup stanova Općine Vareš. Pomoćnik načelnika Službe za prostorno uređenje i obnovu Ermin Musa u ime predlagača dao je uvodne informacije i upoznao vijeće o popisu stanova kojima raspolaže Općina i koje je Općina prodala. Oko 200 stanova je ostalo na raspolaganju Općini nakon svih zakonskih rokova o povratu i otkupu stanova, dva puta je općina dodjeljivala stanove po javnom oglasu radnicima općine. U većini navedenih stanova su sada privremeni korisnici, koji su prije rata imali stambenu jedinicu koja je uništena ili koji imaju neriješeno stambeno pitanje, odnosno socijalni slučajevi.  U raspravi su sudjelovali vijećnici Elvir Rožajac, Đenana Bešić, Safeta Muftić, Zdravko Barkić, Ismet Abdulahović, Mario Mirčić, načelnik Avdija Kovačević, a prijedlog je jednoglasno usvojen.
Prijedlog Odluke o raspisivanju javnog oglasa za imenovanje člana Općinske izborne komisije Vareš i Prijedlog Odluke o nabavci stalnih sredstava – putničkih motornih vozila usvojeni su bez rasprave.
U daljem tijeku sjednice na dnevnom redu bili su Prijedlog Odluke o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za obračun plaća u zajedničkom općinskom pravobraniteljstvu i Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Zajedničkog općinskog pravobraniteljstva. U raspravi po ovoj točki sudjelovali su vijećnica Safeta Muftić i predložila da se uvede polazna osnovica za obračun plaće ubuduće uz ovakve odluke. Vijećnik Mario Mirčić pitao je zašto se ponovno raspravlja o ovoj temi i radi dupli posao. Odgovore je dala općinska pravobraniteljica Elma Brčić. Vijećnik Zdravko Barkić iznio je svoj stav da nije u redu da općinska pravobraniteljica ima veću plaću od pomoćnika načelnika za gospodarstvo i financije. Nakon burne rasprave u koju se uključio i pomoćnik načelnika iz Službe za opću upravu Čedomir Jelić, prijedlozi su usvojeni sa 18 glasova „za“ i  1 suzdržanim.
Prijedlog Zaključka o pokretanju Inicijative za izmjene Ustava Federacije Bosne i Hercegovine vijećnici su usvojili nakon kratkog iznošenja stavova jednoglasno, a u tekstu Inicijative između ostalog stoji:“… Općinsko vijeće Vareš na 5. sjednici održanoj 28.02.2013. godine donosi zaključak o pokretanju inicijative za izmjene ustava Federacije BiH, kojom se voljom građana Općine Vareš i organa ove Općine želi predložiti organima Federacije BiH koji rade na izradi izmjena i dopuna ustava Federacije BiH, tj. reformama Ustava, da Općinu Vareš u novom ustroju teritorijalni jedinica u Federaciji BiH – preformiranju Kantona (koja se sada nalazi u sastavu ZE-DO kantona), PRIKLJUČI (OBUHVATI) u SARAJEVSKI KANTON.“ Ovlast je dana općinskom načelniku i Općinskom vijeću da poduzmu sve potrebne aktivnosti na provedbi ove Inicijative, a koja će biti dostavljena na sljedeće adrese: Parlament Federacije BiH, Skupština ZE-DO kantona, Ustavna komisija Predstavničkog doma Federacije BiH, OHR, OSCE – Terenski ured Zenica.
Uslijedio je jednoglasno prihvaćanje Prijedloga Rješenja o imenovanju članova Komisije za izbor u regulirane organe, u koju su imenovani: Leon Pavlović – predsjednik, Snježana Kokor – zamjenica, Ermin Musa, Merhana Hodžić i Ivona Marijančević – članovi. Također jednoglasno je prihvaćen prijedlog Rješenja o imenovanju Komisije za provedbu izbora za članove savjeta mjesnih zajednica na području općine Vareš, u koju su imenovani: Rusmir Berberović – predsjednik, Mersad Đido – zamjenik, Dragan Orozović, Željko Franjić i Nikola Jačimovski – članovi.
Vijećnici su jednoglasno i bez rasprave usvojili i sljedeće prijedloge Rješenja kojim se utvrđuje pravo korištenja građevinskog zemljišta poduzeću „Naha“d.o.o. Dabravine i „IGM“ do.o.o Visoko.
Prijedlog programa uklanjanja ruševnih objekata u 2013. godini, kao i Izvješće o realizaciji programa rada Općinskog vijeća Vareš za 2012. godinu također su usvojeni jednoglasno.
Vijećnici su razmatrali i Izvješće o realizaciji Strategije razvoja (2006.- 2015.) općine Vareš za razdoblje 2006. – 2012. godina. U raspravi su sudjelovali vijećnici Boško Andrić i Elvir Rožajac, a izvješće je usvojeno sa 13 glasova „za“ i 5 suzdržanih.
Na dnevnom redu bilo je i Izvješće o rješavanju upravnih stvari u upravnom postupku svih Općinskih službi za upravu u 2012. godini. Uvodne informacije u ime predlagača dao je pomoćnik načelnika iz Službe za opću upravu Čedomir Jelić, a izvješće je usvojeno jednoglasno bez rasprave.
Pred kraj sjednice, kao 16. točka dnevnog reda bila je Informacija o radu Policijske stanice Vareš s ocjenom stanja sigurnosti za 2012. godinu. U raspravi je sudjelovalo nekoliko vijećnika, tako je Elvir Rožajac sugerirao češći obilazak rubnih sela, Ismet Abdulahović tražio je da se poboljša suradnja policije s građanima i vijećnicima OV-a Vareš. Nikola Šimić  je ukazao na problem prijevoza teškog tereta koji uništava putnu infrastrukturu i pitao što se tu može učiniti i uraditi. Kenan Kamenjaš pohvalio je rad PS Vareš. Potom je Informacija usvojena jednoglasno.
Informacija o realizaciji preporuka o Izvješća o reviziji financijskog izvješća Općine Vareš, danih od strane Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH, Informacija o stanju i podacima koje pruža Centar za pružanje usluga građanima za 2012. godinu i Informacija o projektima obnove stambenih projekata na području općine Vareš u 2012. godinu su usvojene jednoglasno bez rasprave.
Sjednica je završena tekućim pitanjima, gdje je predsjedavajući Marošević vijećnike upoznao s Inicijativom ispred stručne službe vijeća o izmjenama pravilnika o naknadama vijećnika, koja je usvojena jednoglasno. Od vijećnika je jedino vijećnik Ismet Abdulahović sudjelovao u raspravi pod ovom točkom i zatražio od općinskog načelnika i Službe za gospodarstvo i financije da se dostavi popis vijećnika iz prošlog saziva kojima su isplaćene naknade. Sjednica je završena u 11 sati i 55 minuta čestitkom za dan neovisnosti BiH koju je svim vijećnicima i građanima Općine Vareš uputio predsjedavajući OV-a Zdravko Marošević.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5142

Jučer 6416

Ovaj Tjedan 5142

Ovaj Mjesec 215357

Ukupno 13999801

Currently are 139 guests and no members online