Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

7. sjednica OV-a Vareš

10 Tra 2016
7776 times

U velikoj dvorani vareške općine danas, 25. travnja 2013. godine održana je Javna rasprava i prezentacija u vezi rasprave o dodjeli koncesije za projektiranje,

izgradnju, korištenje i prijenos MHE „Vareš“ na rijeci Stavnji, kao uvod u 7. sjednicu OV-a Vareš. Nakon pozdrava općinskog načelnika Avdije Kovačevića, prezentaciju je za vijećnike i ostale zainteresirane pojedince i predstavnike nevladinog sektora održao je prof.dr. Šefket Goletić s Mašinskog fakulteta iz Zenice. Na  raspravi su sudjelovali i Sead Čizmić iz Ministarstva za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoliša Ze-do kantona i predstavnici gospodarskog društva „Eko energy“ d.o.o Tešanj. Javna rasprava trajala je sat i pola, a u diskusiji se opet čuo glas predstavnika NVO sektora (sportski ribolovci i eko udruženje) iz Vareša i Breze koji se oštro protive gradnji mini hidroelektrana na rijeci Stavnji. Po završetku rasprave u 10 sati i 30 minuta predsjedavajući OV-a Vareš Zdravko Marošević otvorio je 7. sjednicu Općinskog vijeća Vareš, na kojoj je bilo prisutno 17 vijećnika, odsutni su bili vijećnici Zdravko Barkić i Đenana Bešić. Tajnik Leon Pavlović upoznao je vijećnike sa zaključcima 6. sjednice OV-a održane 27.03., na kojoj je doneseno 5 zaključaka, 3 su realizirana, 2 su u tijeku realizacije, a na sva postavljena vijećnička pitanja vijećnici su dobili pismeni odgovor.
Načelnik Avdija Kovačević upoznao je vijećnike i javnost o aktualnoj situaciji u općini i kao  najznačajniju stvar istaknuo posjet delegacije općine Vareš američkom ambasadoru Patricku Moonu sredinom travnja. Pored načelnika delegaciju su činili vijećnik Zdravko Barkić i stručni suradnik Brano Šurkić (umjesto predsjedavajućeg OV-a),a na sastanku su elaborirani problemi s kojima se već dugo suočava općina Vareš, te nastojanja Općine Vareš da bude sastavni dio šire Sarajevske regije ili Sarajevskog kantona. Ambasadoru Moonu je ovom prigodom uručen katalog projektnih ideja Općine Vareš uz zamolbu za pomoć u pronalaženju potencijalnih investitora u općinu Vareš. Američki ambasador je obećao svoj angažman da se određena sredstva za sektor civilnog društva implementiraju u Varešu.putem razvojne agencije USAID i drugih fondova. U nastavku je načelnik Kovačević predložio da je nužno poslati zahtjev prema Ministarstva za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoliša Ze-do kantona zbog lošeg održavanja putova zimi i ljeti koje je u nadležnosti kantona.
Na predloženom dnevnom redu za 7. sjednicu bilo je 17 točaka i jednoglasno je usvojen. Prijedlog Odluke o usvajanju plana parcelacije gradskog građevinskog zemljišta bio je prva točka dnevnog reda, a nakon duže rasprave je usvojen. Bez rasprave su usvojeni i  Prijedlog Odluke o ukidanju statusa javnog dobra u općoj upotrebi, Prijedlog Odluke o pristupanju izrade Urbanističkog plana Vareša, Prijedlog Odluke o pristupanju prodaje poslovnog objekta u Gornjoj Vijaci, Prijedlog Odluke o raspodjeli sredstava za Klubove vijećnika političkih stranaka i vijećnika u Općinskom vijeću Vareš iz proračuna općine Vareš za 2013. godinu. Usvojeni su jednoglasno i bez rasprave Prijedlog Rješenja o razrješenju člana Općinske izborne komisije i Prijedlog Rješenja o imenovanju člana Općinske izborne komisije. Tako je umjesto Maje Ajanović, kojoj je istekao mandat, za novog člana komisije imenovan Zakir Đafo.
Bez rasprave je usvojen i Prijedlog Rješenja o davanju suglasnosti Muzaferu Begiću iz Sarajeva o prometu nedovršenog stambenog objekta. Izvješće o izvršenju općinskog proračuna za razdoblje siječanj-ožujak 2013. godine je nakon kraće rasprave jednoglasno usvojena, a potom je bez rasprave usvojena i  Informacija o ostvarenim prihodima u 2012. godini po osnovu odluka Općinskog vijeća Vareš i to: Odluke o općinskim administrativnim taksama, Odluke o općinskim komunalnim taksama, odluke o komunalnoj naknadi, odluke o građevinskom zemljištu i odluke o osnivanju općinskog fonda za vatrogastvo. Izvješće o primjeni Zakona i Uredbe o šumama Federacije BiH s podacima o tužbama i potraživanjima Općine Vareš također je bila jedna od tema 7. sjednice OV-a Vareš, u sklopu koje je  poslanik SBB- a u Skupštini ZDK Fahrudin Brkić prenio informacije i aktivnosti koje je poduzeo na sjednicama kantonalne skupštine vezane za spomenutu tematiku. Po završetku rasprave u kojoj su sudjelovali vijećnici Elvir Rožajac, Ismet Abdulahović, Boško Andrić i Mario Mirčić, te općinska pravobraniteljica Elma Brčić, izvješće je jednoglasno usvojeno. U nastavku sjednice usvojena je Informacija o realizaciji Ugovora o koncesijama za 2012. godinu, Izvješće Komisije za procjenu prometne vrijednosti nekretnina za 2012.godinu, Informacija o zimskom održavanju lokalnih i regionalnih putova i gradskih ulica, Informacija o provedbi lokalnog ekološkog akcijskog plana za općinu Vareš za 2012. godinu i Informacija o dostignutoj razini obnove i procesu povratka raseljenih osoba. Sjednica je završena tekućim pitanjima 15 sati.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3286

Jučer 6357

Ovaj Tjedan 16581

Ovaj Mjesec 3286

Ukupno 14011240

Currently are 94 guests and no members online