Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Načelnik Zdravko Marošević gostovao na N1

26 Lis 2017
2663 times

Zdravko Marošević, načelnik općine Vareš, gostovao je u Novom danu.

Radni vijek proveo je zaposlen u privredi, od toga tri godine kao samostalni poduzetnik. U ratu je stekao časnički čin u vojsci Bosne i Hercegovine i kao takav otišao u penziju. U dva izborna ciklusa, 2004-2008 i 2012-2016, biran je za predsjedavajućeg Općinskog vijeća Vareš. Na lokalnim izborima 2016. godine izabran je za načelnika općine Vareš.

Na obilježavanju 24. godišnjice stradanja Bošnjaka u Stupnom Dolu uradio je nešto što nisu mnogi. Došao je pred svoje komšije i odao počast žrtvama, svojim sugrađanima te poručio: Ne u moje ime.

"Poslaću uvijek te poruke jer mene kao vjernika i čovjeka navodi da uvijek kažem da niko nema pravo raditi u moje ime, niti u bilo čije ime, jer mislim da svi mi trebamo da se pitamo, da štitimo tuđe interese a ja ovdje štitim inetrese sovjih građana i zašto bih dozvolio da u naše ime neko odlučuje. Ja sam sudionik tih vremena i nisam sudija da odlučujem šta je moralo a šta nije moralo biti. Niko nema pravo nanijeti bol, oduzeti nekome život jer to nije praksa ratovanja. Ja sam ušao u vojsku iz nužde ali na vrlinama svih zakona oni kojih su me naučili svećenici, roditelji, i samo sam primjenjivao tu doktrinu", komentarisao je Marošević.

Na pitanje da li političari vode računa o građanima BiH je kazao: "Teško da ja mogu govoriti sa male lokalne zajednice, ali jedino mi podnosimo sve ono što građani podnose. Visoka politika je nešto drugo. Slušajući naše političare koji kreiraju našu sudbinu u BiH, sigurno je da ima tu nekog dekora, da se narod zabavlja. Vjerujem da svaki čovjek koji želi da živi u ovoj državi mora se brinuti o narodima, ali sigurno nema niko pravo reći da ova država nije naša. Državu treba čuvati i na svakom mjestu ponosno govoriti o njoj. Ja kao načelnik imam svoju viziju kako da vodim Vareš, kako ga izvesti iz krize u koju smo zapali i zato su me birali građani".

Pitali smo ga da li je doživio osudu od onih koji na prošlost gledaju drugačije te nam je rekao kako nije, i da to nije u Varešu prva takva gesta.

"U Varešu su davno Hrvati birali Bošnjake za načelnike samo to nije bilo primijetno. Sad su izabrali mene. Ja sam na čelu Hrvatske demokratske zajednice punih 17 godina, poklapa se sa Čovićevim mandatom i on je jedan od rijetkih predsjednika koji je najviše puta došao u Vareš, pomogao Varešu. Naravno da je politika HDZ-a za hrvatski narod, ali ne umanjuje ostale. Meni je bitno da imam ponosne Varešane i da kad prolazim gradom me pozdravljaju od djeteta do nane i bake te mi zahvaljuju za sve što radim a primjećuju da radim za sve građane i to je moj moto življenja", istakao je načelnik Vareša za N1.

Govorio je i o tome da li postoji iskren odnos u izjavama političara te je rekao kako je on čovjek koji uvijek želi da vjeruje ljudima, ali da je činjenica da se zabavljajući visokom politikom, kako je izjavio, zapostavlja običan čovjek.

"Još je gladnih i tu nedostaje tog dijela u politici da se vodi računa. Ono na čemu zajedno možemo raditi je ekonomija. Spominje se naš put ka Evropskoj uniji, ali nas Evropa ne želi kao neradnike. Nažalost, neiskrene izjave se posebno odlikuju pred izbore, podignu se tenzije, a moj je primjer da se ne mora tako raditi. Glasovi se mogu dobiti radom, ne treba puno govoriti, samo neka me prate u mom radu, kroz moj rad neka me ocijene. Dekor, udvaranje, nabijanje tenzija... nije to jedini način da se dobijaju birači", kazao je gostujući u Novom danu.

O odnosima Hrvatske i Srbije sa BiH je rekao: "Hrvatska je dosta nama dala, ona pomaže BiH, odnosno Hrvatima i kroz to pomaže i nama. Mi smo nedavno značajn projekat od Hrvatske dobili. No, sigurno je da visoke državne politike moraju provoditi neke stvari, pa tako i politiku EU. I Srbija sigurno želi negdje da ide. Moraju postojati susjedski odnosi, ali nažalost mi moramo prvo početi od sebe. Nemamo zajedničku ruku koju pružamo tim državama - mi pružamo tri ruke i onda dolazi do tendencioznog pristupa da se neko osjeti da nije dobio podršklu. Mora biti zajednički stav, fali mudrosti, hrabrosti, ali politika jeste mudrost, fragmatično razmišljanje".

Na pitanje da li je Vareš "grad duhova" je kazao: "Sve što je bilo do sada i taj koji je dao izjave da je grad duhova, grad koji propada, nije tačno. To su pogrešni podaci i pogrešno predstavljanje grada. Neuspjeh se prodaje raznim načinima. Vareš je pun prirodnih resursa, mi se budimo sa jutarnjim suncem, imamo planinu Zvijezdu, bogatu gastro ponudu, turistički potencijal, prirodne sirovine i sve to je pokazalo da grad i općina dišu, da se vidi ulaz određenih investitora. Imamo i najave u rudarstvu i preradi metala, imamo nova radna mjesta. Ovo ljeto smo imali sve kapacitete ispunjene i nismo mogli prihvatiti turiste te smo ih morali vraćati u Sarajevo. Mladi ljudi manje od prosjeka odlaze, a ja sam svim mladim ljudima koji su na birou osigurao da mogu raditi pripravnički staž. Akcenat stavljam na djecu da se kroz sport i kulturu obrazuju".

Naveo je i kako postoje dugovanja koja su naslijedili, da jesu velika, ali da se pomalo vraćaju te da smatra da od iduće godine proračun može biti razvojni a ne sanacioni, što je i bio cilj načelnika Maroševića, kako nam je rekao.

Preuzeto s portala N1, a video možete pogledati ovdje.

Rate this item
(2 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1937

Jučer 6808

Ovaj Tjedan 13878

Ovaj Mjesec 173941

Ukupno 13958385

Currently are 230 guests and no members online