Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održana Javna rasprava o Nacrtu proračuna Općine Vareš za 2021. godinu

05 Ožu 2021
1345 times

U općinskoj dvorani danas, 05.03.2021. godine održana je Javna rasprava o Nacrtu proračuna Općine Vareš i Nacrta

Odluke o izvršenju proračuna Općine Vareš za 2021. Godinu.

Na raspravu se odazvao manji broj građana ali su prijedlozi i pitanja bila konstruktivna i dobro  obrazložena. Prisutne su ispred službe za gospodarstvo, financije i trezor pozdravili Stela Terzić i Mirza Fatić.

Nakon uvodnih riječi i objašnjenja Nacrta proračuna uslijedila je rasprava sa konkretnim pitanjima. 

Dario Dodik postavio je nekoliko pitanja koja su vezana za plan rashodovne strane kada su u pitanju plaće zaposlenih,  broja uposlenih s obzirom na prikazanom povećanju. Pitanja su se odnosila i na visinu iznosa novčanih sredstava koje Zavod za zapošljavanje uplaćuje na ime zaposlenih volontera. Na koji način su predviđena povećanja prihoda od strane poreza na dohodak, s obzirom da imamo evidentan pad prihoda zbog pandemije. Uz ova pitanja, zanimalo ga je što je s prihodima iz inozemstva koja nisu planirana i koji je razlog tome. Što je sa sredstvima koja su trebala bit realizirana u prethodnim godinama, a Općina je bila obvezna ih realizirati i kada se može očekivati njihova realizacija. Također, uz ova pitanja razgovaralo se o prihodima od prodaje imovine koja nisu uvrštena u Nacrt proračuna.

Na sva pitanja odgovoreno je s konkretnim objašnjenjima uz konstataciju da se izrada Nacrta radi prema već određenoj metodologiji koja se koristi u svim institucijama. Neke stavke koje do sada nisu bile uvrštene u proračun, kao što su prihodi od Zavoda za zapošljavanje za pripravnike, ove godine su navedene i tu se pojavljuje razlika u odnosu na prethodne godine. Kada su u pitanju namjenska sredstva iz prethodnih godina ona se ne mogu uvrštavati u plan jer su u prethodnim godinama navedena, a o njima se može raspravljati prilikom izvršenja proračuna. 

Dženana Bešić je iznijela primjedbe na uplatu plaća za zaposlene u općinskom organu i uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje. Navela je kako uposlenici koji imaju prebivalište na području ZDK mogu se liječiti dok ostali koji ne žive u našem kantonu to ne mogu, te traži da se ta vrsta dogovora proširi i na ostale kantone. 

Malik Likić je u svojim prijedlozima istaknuo važnost sporta i Nogometnog kluba Vareš koji je postigao izuzetne rezultate, te da sredstva za klub trebaju bit veća od planiranih. 

Almir Ibrišimović objasnio je važnost kulturno-povijesnih spomenika na području naše općine i sredstava koja bi trebala bit predviđena u proračunu za ovu oblast.

Još jedno od pitanja koje je važno napomenuti, od strane gospodina Dodika, su sredstva koja su namijenjena za održavanje lokalnih puteva i zimsko održavanje. 

Na kraju Javne rasprave zamoljeni su svi prisutni, ali i drugi koji imaju prijedloge, da sve dostave u pisanoj formi u službu za gospodarstvo, financije i trezor Općine Vareš do 10.03.2021. godine putem pošte ili na protokol do 15.30 sati. 

Svi prijedlozi bit će razmotreni i po mogućnosti uvršteni u navedeni Nacrt proračuna Općine Vareš. 

JRproracun3
JRproracun1
JRproracun2

 

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 7951

Jučer 9541

Ovaj Tjedan 34278

Ovaj Mjesec 124687

Ukupno 13909131

Currently are 227 guests and no members online