Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Javni oglas za imenovanje dva člana Općinske izborne komisije Vareš

01 Tra 2022
1546 times

Na osnovu člana 2.12. stav (5) Izbornog Zakona BiH (“Službeni glasnik BiH“, broj : 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 04/04, 20/04, 25 /05, 52/05, 65/05,

77/05, 11/06, 24/06, 32/07, 33/08, 37/08, 32/10, 18/13, 07/14,31/16 i 41/20), člana 22. Statuta općine Vareš (prečišćeni tekst), broj:01-162/12 od 11.09.2012. godine,  člana 7. Uputstva o utvrđivanju kvalifikacija, broju, imenovanju, obuci i razrješenju članova izborne komisije osnovne izborne jedinice u Bosni i Hercegovini (“Službeni glasnik BiH”, broj: 67/21, 73/21 i 13/22 ) i Odluke o raspisivanju Javnog oglasa za imenovanje dva člana Općinske izborne komisije Vareš, Općinsko vijeće Vareš objavljuje

J A V N I    O G L A S 

za imenovanje dva  člana Općinske izborne komisije Vareš

I
(1)    Objavljuje se javni oglas za imenovanje dva člana Općinske izborne komisije Vareš.
(2)    Člana Općinske izborne komisije Vareš imenuje Općinsko vijeće Vareš, uz suglasnost Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine na period od 7 (sedam) godina, od dana davanja suglasnosti Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.
(3)    Kandidat za člana Općinske izborne komisije treba ispunjavati sljedeće opće uvjete:

a)    da je osoba sa pravom glasa;
b)       da je osoba sa odgovarajućom stručnom spremom.

II
(1)    Pored općih uvjeta iz točke I ovog Javnog oglasa, osoba koja je kandidat za člana Općinske izborne komisije Vareš mora ispunjavati i sljedeće posebne uvjete:

a)    da ima prebivalište na području općine Vareš;
b)    da ima završen fakultet, VII/I stupanj stručne spreme ili završen fakultet Bolonjskog sistema studiranja sa najmanje 180 ETSC i
c)    da posjeduje iskustvo u provođenju izbora.

(2)    Pod iskustvom u provođenju izbora podrazumijeva se:
a)    članstvo u izbornoj komisiji i/ili
b)    članstvo u biračkom odboru na izborima obuhvaćenim Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine


III

(1)    Izuzetno, u općinama koje imaju do 700 upisanih birača, član izborne komisije može biti osoba s prebivalištem iz druge susjedne općine, ukoliko u općini za koju se imenuje izborna komisija, nema prijavljenih kandidata koji ispunjavaju uvjete tražene javnim oglasom, a radi primjene člana 2.14 stav (1) Izbornog zakona BiH, vodeći račina o posljednjem popisu stanovništva.

(2)     Izuzetno, član izborne komisije može biti osoba koje ima završenu višu školu, odnosno VI stupanj stručne spreme ukoliko se radi o općini koja je manja od 2.000 birača upisanih u Centralni birački spisak ili se radi o ponovnom izboru (reimenovanju) člana izborne komisije odnosno ako je potrebno ispoštovati odredbe član 2.14 stav (1) Izbornog zakona.

(3)    Odredba stava (2) ove točke se ne primjenjuje u slučaju imenovanja člana izborne komisije u skladu sa stavom (1) ove točke.

 IV
(1)    Sastav Općinske izborne komisije je multietničan tako da odražava konstitutivnih  naroda uključujući i ostale vodeći računao posljednjem popisu stanovništva provedenom na državnoj razini.

(2)    U sastavu Općinske izborne komisije, nastojat će se osigurati ravnopravna zastupljenost spolova u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti u BiH.

 V
(1)    Član izborne komisije može biti predsjednik ili sudac redovnog suda, tajnik općinskog vijeća, odnosno skupštine općine i skupštine grada, odnosno gradskog vijeća, osobe profesionalno zaposlene u općinskim organima uprave i druge osobe, ako ispunjavaju uvjete određene članom 2.2. Izbornog zakona BiH, a nemaju smetnji iz člana 2.3. Izbornog zakona BiH.

(2)    Za člana izborne komisije ne može biti imenovana osoba obuhvaćena članom 2.3. Izbornog zakona BiH, kao ni osoba koja obavlja izvršnu funkciju, kako je utvrđeno odredbom člana 1.8. stav (6) Izbornog zakona BiH, niti osoba koja je aktualni kandidat ili je bio kandidat za bilo koja razina vlasti na posljednjim općim i/ili posljednjim lokalnim izborima.

VI
U skladu sa članom 2.3 i i članom 2.12. stav (7) Izbornog zakona BiH, za člana Općinske izborne komisije ne može biti imenovana osoba:
1.    koja se ne može kandidirati u smislu odredbi člana 1.6, 1.7, 1.7a Izbornog zakona Bosne i Hercegovine;
2.    koja je član najvišeg izvršno-političkog organa političke stranke ili koalicije (predsjednik, potpredsjednik, generalni tajnik, tajnik ili član izvršnog odbora ili glavnog odbora);
3.    koja je nositelj izabranog mandata ili je član izvršnog organa vlasti, osim u slučajevima predviđenim članom 2.12 stav (4) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine;
4.    koja je kandidat za izbore za bilo koju razinu vlasti u Bosni i Hercegovini;
5.    kojoj je izrečena kazna za težu povredu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ili propisa za koji je osobno odgovorna, u posljednje četiri godine računajući od dana pravosnažnosti odluke;

VII
(1)    Član Općinske izborne komisije ne može biti zastupnik, odnosno punomoćnik političkog subjekta koji učestvuje na izborima, niti osoba koja je pravosnažnom sudskom presudom osuđena na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci i duže (član 2.12 stav (7) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine).

(2)    Član izborne komisije ne može biti osoba koja obnaša izvršnu funkciju, kako je utvrđeno odredbom člana 1.8 stav (6) Izbornog zakona BiH, odnosno osoba koju je na dužnost imenovalo Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije BiH, Vlada Republike Srpske, kantonalna vlada i Općinsko vijeće, odnosno skupština općine.

VIII
Uz prijavu na javni oglas potrebno je dostaviti sljedeću dokumentaciju:
1.    Prijava na javni oglas koja sadrži kontakt podatke podnositelja prijave, listu dostavljenih dokumenata i svojeručni potpis podnositelja prijave, te dokumente koji dokazuju ispunjavanje uvjeta iz javnog oglasa;
2.    diploma o završenom stupnju i vrsti stručne spreme;
3.    dokaz o posjedovanju iskustva kandidata u provođenju izbora (potvrda izborne  komisije o imenovanju i radu u biračkom odboru, rješenje o imenovanju u izbornu komisiju ili birački odbor u mandatnom razdoblju);
4.    obrazac PBA-3 o prebivalištu kandidata-a, ne stariji od tri mjeseca;
5.    svojeručno potpisanu i od nadležnog organa ovjerenu izjavu o nacionalnom izjašnjenju kandidata s posljednjeg popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini;
6.    svojeručno potpisanu i od nadležnog organa ovjerenu izjavu o nepostojanju smetnji iz točke VI ovog javnog oglasa (član 2.3 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine)
7.    svojeručno potpisanu i od nadležnog organa ovjerenu izjavu o nepostojanju smetnji iz točke VII ovog javnog oglasa (član 2.12 stav (7) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine), odnosno da osoba koja je kandidat za člana Općinske izborne komisije nije zastupnik, odnosno punomoćnik političkog subjekta koji sudjeluje na izborima, niti osoba koja je pravosnažnom sudskom presudom osuđena na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci i duže i člana 1.8 stav (6) Izbornog zakona BiH, odnosno da osoba koja je kandidat za člana Općinske izborne komisije nije osoba koja obavlja izvršnu funkciju, odnosno osoba koju je na dužnost imenovalo Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije BiH, Vlada Republike Srpske, kantonalna vlada i općinsko vijeće, odnosno skupština općine;
8.    dokaz o znanstvenom zvanju i/ili položenom pravosudnom ispitu i/ili o nositelju pravosudne funkcije i/ili prisustvo obukama u organizaciji Centralne izborne BiH (ukoliko kandidat posjeduje navedeno).

IX
Dokumenti koji se dostavljaju kao dokaz o ispunjavanju uvjeta oglasa moraju biti orginali ili ovjerene preslike.
Javni oglas će se objaviti u dnevnim novinama „Oslobođenje“, na web stranici općine Vareš http://www.vares. info i na oglasnoj ploči općine Vareš.
Rok za podnošenje prijava je 8 (osam) dana od dana objave u dnevnim novinama „Oslobođenje“.
Lista pitanja za intervju s kandidatima objavljena je na internet stranici Centralne izborne komisije BiH.
Po zatvaranju Javnog oglasa, Komisija će izvršit klasifikaciju kandidata na one koje ispunjavaju uvjete tražene ovim Javnim oglasom i na one koji ne ispunjavaju uvjete.
S kandidatima koji ispunjavaju uvjete Javnog oglasa, Komisija će obaviti intervju, nakon čega će sačiniti rang listu s redoslijedom kandidata prema uspjehu postignutom u intervjuu (ukupnom broju bodova), u skladu sa članom 10. Uputa o utvrđivanju kvalifikacija, broju, imenovanju, obuci i razrješenju članova izborne komisije osnovne izborne jedinice u Bosni i Hercegovini (“Službeni glasnik BiH”, broj: 67/21, 73/21 i 13/22 )
Obrazac izjave iz točke VIII pod rednim brojevima 5., 6. i 7.  kandidati mogu preuzeti u uredu Stručne službe OV Vareš.
Prijave s potrebnom dokumentacijom dostaviti  preporučeno poštom  ili na protokol Općine, u zatvorenoj kuverti sa naznakom

„JAVNI OGLAS ZA IMENOVANJE DVA ČLANA OPĆINSKE IZBORNE KOMISIJE
-NE OTVARAJ“  na slijedeću adresu:
OPĆINA VAREŠ, OPĆINSKO VIJEĆE,
KONKURSNA KOMISIJA
Ul. Zvijezda br. 34, 71330 Vareš

Neblagovremene i nepotpune prijave neće se uzimati u razmatranje.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5062

Jučer 7986

Ovaj Tjedan 26355

Ovaj Mjesec 193010

Ukupno 13760162

Currently are 265 guests and no members online