Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

DA LI JE I KOME U INTERESU ZAUSTAVITI RAZVOJ OPĆINE VAREŠ?

10 Kol 2023
2881 times

Nakon što Skupština ZDK nije dala suglasnost za dodjelu priznanja kompaniji Adriatic Metals BH priopćenje za javnost dostavila je predsjedavajuća

Općinskog vijeća Vareš Mahira Brkić koju u cijelosti prenosimo.

Dana 08.08.2023. godine održana je sjednica Skupštine Zeničko – dobojskog kantona na kojoj je trebalo dati saglasnost za dodjelu priznanja kompaniji Adriatic Metals BH Vareš.
Prijedlog za dodjelu priznanje za pomenuto privredno društvo dobilo je podršku 3 zastupnika (NiP), tri zastupnika su bila protiv dok je 19 zastupnika bilo suzdržano.

Prvi put je kompanija iz Vareša bila prijedlog za dodjelu jednog ovakvog priznanja i dok su svi ostali prijedlozi usvojeni ovaj je ostao bez potrebne  većine u Skupštini ZDK.

Međutim najveći problem nije priznanje, nego rasprava koja je uslijedila po ovoj tački dnevnog reda u toku koje se daju poluinformacije, dezinformacije, nepotkrijepljene izjave i sl. Velika vjerovatnoća je da sve ovo ima samo jedan cilj, spriječiti rad ove kompanije i samim tim zaustaviti razvoj i napredak općine Vareš, koji je više nego evidentan.

Vareš koji je bio na rubu sunovrata konačno vidi svjetlo na kraju tunela i sada i taj tračak svjetlosti pojedinci žele uzeti. Zašto?

Jer kao vole Vareš i varešane više od njih samih ili se kao boje od eventualnih posljedica za koje niko od nas sa sigurnošću ne zna da li su evidentne i u kojoj mjeri. Moje lično mišljenje je, da je najveći problem jer se pomenuta kompanija nalazi u administrativnim granicama općine Vareš, a ne neke druge razvijenije općine.

Gdje su bili svi ovi dušebrižnici i zastupnici ZDK da brane propast vareške privrede, da odbrane šume Vareša od potrebne i nepotrebne ekploatacije, da se pobune protiv odluke kojom su vareške šume date na upravljanje svima osim varešanima (a ne da istu usvoje), da zaštite ekonomiju Vareša, da pokrenu inicijativu naknade za pitku vodu koja se uzima sa područja općine Vareš za potrebe okolnih općina i sl.

Nikome ne smeta Termoelektrana, cementara, rudnici po drugim općinama ili ovi subjekti nemaju utjecaja na okolinu i zdravlje čovjeka. I da se odmah očitujem, jer po društvenim mrežama se svjesno vrši zamjena teza i pogrešno tumačenje mojih riječi. Nemam ništa protiv bilo kog navedenog privrednog subjekta jer sam svjesna koliko ljudskih sudbina zavisi od istih. Ali onda neka bude isti aršin za sve privredne subjekte, a ne paušalan. Stiče se dojam da razvijene općine treba dodatno razvijati (što podržavam), a udariti po najmanjim i najslabijim.

Vareš je nekada bio industrijski grad sa jakom privredom i mnogo većim brojem stanovnika ( oko 23.000). Varešani su najsretniji bili kada je punim pogonom radila Željezara Vareš sa oko 4.500 zaposlenika.

U trenutku kada je Vareš bio na rubu ponora općina je brojala jedva 8.000 stanovnika. Tada se pojavljuje strani investitor koji pruža nadu u bolju i svjetliju budućnost ove općine i njenih građana. Da se nije pojavio Adriatic Metals BH, Vareš bi veoma brzo izgubio status općine te postao MZ.

Kome smeta oporavak Vareša i ko želi vareškom narodu ugroziti egzistenciju samo na osnovu predpostavki?

Oduzeli su nam šume, vodu, teritoriju, a sada žele i pravo na dostojanstven život. Pravo na egzistenciju, dostojanstvo i nadu nikome nećemo dati.

Mnogi koji sebi daju za pravo da se bave Varešom i privrednim subjektima koji tu egzistiraju nikada nisu bili u Varešu, ne znaju ni gdje je Vareš niti Rupice.

Ali bez obzira na sve činjenice poziv svim formalnim i neformalnim grupama kao i pojedincima koji se bave ovom tematikom da dođu u Vareš i upoznaju se sa istorijom i stanovništvom ove općine te zakonodavnim i izvršnim strukturama predoče zašto bi eventualno trebali pripomoći uništenju jedne male općine kojoj se prvi put nakon ratnih dejstava smiješi bolja i ljepša budućnost.
I na kraju svaka zloupotreba mojih riječi, vrijeđanje i necivilizovani ispadi bit će predmet eventualnog krivičnog postupka.

Mahira Brkić

predsjedavajuća Općinskog vijeća Vareš

Last modified on Četvrtak, 10 Kolovoz 2023 06:25
Rate this item
(3 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5384

Jučer 8939

Ovaj Tjedan 41395

Ovaj Mjesec 201458

Ukupno 13985902

Currently are 120 guests and no members online