Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o pravima branitelja i članova njihove obitelji

11 Sij 2024
669 times

U dvorani Općinskog vijeća 11.01.2024. godine održana je Javna rasprava o Nacrtu zakona o pravima branitelja i

članova njihove obitelji na kojoj su se prisutnima obratili ministar Adnan Sirovica i članovi njegovog tima Amra Nikšić, šefica odjela za pravno administrativne poslove, Ivana Budim, šefica odsjeka za ekonomske poslove i Aida Silajdžić, tajnica ministarstva. Skupština ZDK je 22.12.2023. godine usvojila Nacrt zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji te je istu uputila prema svim gradovima kako bi se održale javne rasprave. 

Na početku rasprave prisutne je pozdravio resorni ministar i istakao: „Drago mi je danas ovdje vidjeti veliki broj članova ove populacije koji će iznijeti svoje sugestije i prijedloge na navedeni Nacrt zakona. Održali smo javne rasprave u svim gradovima, danas smo bili u Olovu i evo u Varešu, a ostalo je da raspravu održimo još u Zenici. Nakon toga kompletirat ćemo cijeli kanton i imat ćemo sve prijedloge i sugestije na prijedlog zakona. Onda ćemo sjesti i razmotriti sve navedene prijedloge i uvrstiti ih u zakon. Navedeni zakon nije mijenjan od 2014. godine, a sami ste svjesni da boračka populacija stari i smatrali smo da je potrebno donošenje novog zakona gdje ćemo postojeća prava unaprijediti i uvesti neka nova prava“, rekao je između ostalog ministar Sirovica. 

Tijekom rasprave upućeno je dosta prijedloga na navedeni zakon koji su uvršteni u zapisnik, a o kojima će se detaljno raspravljati u daljnjoj proceduri. Između ostalih predloženo je da se uvrsti pomoć prilikom odlaska u mirovinu pripadnika ove populacije kojima nije uplaćen staž jer su firme ugašene, kao i da se izjednače prava svih pripadnika prilikom dojele sredstava za sahrane. Govorilo se o problemima u liječenju i rehabilitaciji, te o pravima prilikom nabavke ortopedskih pomagala. Svi prijedlozi su uredno zabilježeni i o njima će se dalje razgovarati. 

Prisutne je pozdravio i načelnik općine Vareš Zdravko Marošević i iznio svoje viđenje navedenog nacrta zakona. „Pozdravljam članove udruga, branitelje i obitelji naših boraca i šehida kao i Vas ministre sa svojim pomoćnicima. Zahvaljujem se ministru na dolasku i moram reći da ste uvijem imali razumijevanja kada je ova populacija u pitanju pogotovu kada je u pitanju pomoć u stipendiranju učenika ali i u svim drugim slučajevima. Volio bih, to je moj stav i djelovanje, da svi mi koji smo nosili činove i ordenja, vodili smo ove ljude i dobili smo određene benefite. Želja mi je, a vjerujem i ministarstva, da u nekim stvarima kada se dijelimo na određenim radnim mjestima, ali sam primijetio da se dijelimo i kad moje dijete, majka ili bilo tko drugi kada je umro i da treba sve troškove napraviti, te ne vidim razliku između nas bio to ja ili neko drugi. Kada bi mene pitali, vojnicima bi dao veće zasluge nego svima onima koji su bili na vodećim mjestima, ali neko je morao voditi to sve i organizirati. To su ljudi koji su dali sebe, i potpuno sam svjestan da ne odlučujete ni vi sami, i ja kao nositelj ratnog odličja ne želim nikakve privilegije u ovom pravcu, odnosno da da nekom mom članu obitelju sredstva za sahranu, a nekom drugom koji nije imao odličje da nešto manje. Bilo bi u redu da u društvu imamo osjećaj da smo isti bar u ovom dijelu života i da svi budu zadovoljni“, rekao je načelnik Marošević. 

Na kraju javne rasprave, koja je bila dobro posjećena, izjavu za radio Bobovac dao je resorni ministar koju možete poslušati ovdje

IMG5958-Sirovica
IMG5959-Sirovica
IMG5960-Sirovica
IMG5962-Sirovica
IMG5964-Sirovica
IMG5965-Sirovica
IMG5966-Sirovica
IMG5967-Sirovica
IMG5968-Sirovica

 

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3263

Jučer 7725

Ovaj Tjedan 46999

Ovaj Mjesec 207062

Ukupno 13991506

Currently are 117 guests and no members online