Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Predstavnici Centra za žrtve torture

09 Tra 2016
3008 times

Kroz projekt potpore i pomoći žrtvama torture financiran od strane Vlade Kraljevine Španjolske od ožujka ove godine u Vareš dolaze

predstavnici Centra za žrtve torture iz Sarajeva. Domaćini predstavnicima Centra u Varešu su bili predsjednici Udruženja logoraša „23.oktobar“ i Hrvatske udruge logoraša domovinskog rata BiH, ogranak Vareš Amir Srdanović i Zlatko Prkić. CTV tim u sastavu dr. Luka Pirnat,
kirurg, dr. Sabina Pirnat, fizioterapeut i dr. Senadid Ljubović, psihijatar vršio je preglede osoba ( njihov ukupna broj kreće se između 35 do 40) koje su na području općine Vareš tijekom proteklog rata bile izložene bilo kakvom obliku torture (logori, silovanja, sudski procesi, civilne žrtve rata, izbjeglice) bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Bili smo svjedoci njihovog posjeta dana 25.09.2010. godine, kada smo i doznali nekoliko pojedinosti o radu Centra i aktivnostima koje njegov multidisciplinarni tim provodi.
Naime, Centar za žrtve torture pruža kompletan somatski, psihološki i socijalni tretman, pravnu pomoć za žrtve torture, kako iz rata tako i iz mirnodopskog perioda, kao i kontinuiranu prevenciju, edukaciju i podizanje svjesnosti o torturi i njenim posljedicama, i zastupanju žrtava torture.
Tim Centra čini ukupno 17 profesionalaca: 2 liječnika opće prakse, 9 psihijatara-psihoterapeuta, fizioterapeut, psiholog, socijalni radnik, pravnik, terenski radnik, ekonomista za financije i administrativna tajnica.Multidisciplinarni tretman uključuje tretman liječnika opće prakse, psihoterapijski tretman u individualnoj i grupnoj terapiji, fizioterapijski tretman, mogućnost dobivanja neophodnih lijekova, kao i specijalističkog medicinskog tretmana ginekologa, oftalmologa, kardiologa, stomatologa te aboratorijskih pretraga. U okviru multidisciplinarne rehabilitacije klijentima Centra za žrtve torture se nudi i pomoć socijalnoga radnika, kao i pravna pomoć.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 6213

Jučer 6946

Ovaj Tjedan 25100

Ovaj Mjesec 185163

Ukupno 13969607

Currently are 144 guests and no members online