Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Interview Avdija Kovačević - stanje alarmantno

14 Tra 2016
7331 times

Nakon deblokade općinskog računa uputili smo nekoliko pitanja načelniku Vareša Avdiji Kovačeviću o

aktualnom stanju pa prije svega recite nam kako je došlo do deblokade računa?
“Deblokada računa ima svoj zakoniti put i mi smo morali ispoštovati sve zakonom utvrđene obaveze da bi bili deblokirani. Naime, morali smo uraditi rebalans budžeta i na rashodovnoj strani budžeta  predvidjeti poziciji za izmirenje obaveza za ovaj reprogram.. S druge strane, morali smo obezbijediti kvalitetne kolaterale, imovinske  hipoteke i mi smo u tom smislu ispunili u cijelosti obaveze, koje nam je tražila Porezna uprava. Na koncu, čin potpisivanja ugovora je bio formalne naravi i bez obzira na prethodno, da nije bilo nesebične pomoći direktorice kantonalnog ureda porezne uprave Zenica,  gospođe Sabine Pašič i direktora središnjeg ureda Porezne uprave F BiH Sarajevo,  gospodina Midhata Arifovića, teško da bismo uspjeli. Ovom prilikom koristim priliku da  im se zahvalim na korektnoj i konkretnoj pomoći općini Vareš.”
Do blokade općinskog računa došlo je zbog duga od 2.031.000 KM za razdoblje od 2002.-2008. godine, da li je to ukupan iznos duga i na koji način će se vršiti otplaćivanje istog i da li će općinski proračun trpjeti zbog novonastale situacije?


“Budžet općine Vareš za 2015 godinu iznosi cca 2.800.000,00 KM. Protokolom broj : 13/10-15-22-478-1/15 M.S. od 26.02.2015 godine utvrđeno je slijedeće:
Doprinosa iz i na plaću, poreza na plaći i dodatna primanja, porez na dohodak i dr. u iznosu 1.596.197,76 KM.
Troškovi prinudne naplate u iznosu 143.571,68 KM
Kamata po sporazumu (avansna kamata) 2.121.943,85 KM
Kamata po sporazumu u iznosu (zatezna kamata po glavnici iz stava i - jedan, ovoga pregleda)  574.077,54 KM.
Ukupan dug javnih prihoda poreznog obveznika, dužnika Općine Vareš iznosi 4.435.790,83 KM. Sporazum o plaćanju dužnih javnih prihoda u ratama, potpisan je na 5 godina, odnosno na 60 jednakih mjesečnih rata i prva rata stiže na naplatu 25.03.2015 godine u iznosu od 64.631,89 KM. Sve  ovo, prevedeno na jezik svakodnevnice, znači KLINIČKU SMRT za općinu  Vareš i ovo je posljedica užasno loših politika vođenih unutar jedinstvenog općinskog organa općine Vareš, počev od 01.01.1996 godine do dana današnjeg. Nažalost.

Budžet općine Vareš će ove godine imati stravične i žestoke udare i  gotovo je pa nemoguće ispoštovati ga u onim gabaritima kako je donesen. Udari će biti na grantovima za pomoć svim udruženjima građana, grantovi za rad mjesnih zajednica i sva druga kapitalna ulaganja općine Vareš će biti obustavljena do daljnjeg. Sve stavke na rashodovnoj strain budžeta morat će biti dramatično smanjene i bez konkretne pomoći većih nivoa vlasti, na  prvom mjestu Vlade  ZDK i Vlade F BiH, mi ćemo funkcionisati u nemogućim uslovima. Jedino riješenje da nam u pomoć pritekne Država i da uzmemo jeftin dugoročni kredit na najmanje 15 godina, kako bismo sanirali obaveze prema dobavljačima, uključivo i poreznu upravu (mislim na SPORAZUM o reprogramu, jer bi bili oslobođeni plaćanja dijela zateznih kamata iz Sporazuma)  i napravili jedan jak investicioni ciklus iz koga bi na najmanje 5-7 godina uposlili građevinsku operativu  općine. Uz povrat sjedišta Preduzeća JP ŠPD ZDKa u Vareš i vraćanjem dijela neto dobiti Preduzeća na mjesto nastanka, dakle u Varešu,  a to i jeste općina Vareš, mi se dugoročno gledajući, teško možemo kutarisati krize u koju smo ušli, odnosno koja nam je došla na naplatu,  kao:
Posljedica pljačkaške i bezskrupulozne privatizacije u Varešu, sprovedene zaključno sa 2007 godinom
Formiranjem JP ŠPD ZDKa sa sjedištem u Zavidovićima što ima za posljedicu odliv neto dobiti iz PJ Šumarija Vareš u zadnje tri godine prosječno po million KM godišnje
Segregacijskom odnosu prema našim građanima kada je u pitanju liječenje naših građana u KCUS, gdje je građanima općine Vareš zaprijećeno liječenje, a građanima Olova omogućeno liječenje u KCU u Sarajevu. Na ovaj način se više od hiljadu ljudi fiktivno odjavilo sa područja općine Vareš i prijavilo se u rubnim općinama Sarajevskog kantona, kako bi mogli uživati benefite kojih u Zeničko-Dobojskom kantonu nema.
Neselektivnoj pomoći općini Vareš, kroz grantove i kapitalna ulaganja većih nivoa vlasti.”

Na prvoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća ponudili ste ostavku na mjesto načelnika, a sve povodom blokade računa?


“Ja  sam ostavku na mjesto načelnika, kao čin moralne, materijalne i krivične  odgovornosti podnio 21.01.2015 godine i ona je zadokumentovana pod brojem protokola 01-05-1-9, što se može provjeriti i u knjizi protokola općine Vareš. Ja očekujem, bez obzira što nije nadležno, da se Općinsko vijeće Vareš o istoj očituje na martovskoj sjednici 2015 godine. Kako će se Vijeće očitovati o ostavci neznam, ali znam da sam sa relevantnim političkim faktorima iz Vareša,  Kantona, Federacije i Predsjedništva BiH, postigao džentlmenski dogovor - sporazum, da ukoliko se ne konkretizuje sistemska I strateška pomoć Varešu u roku od 4 mjeseca, a to je do 20.05.2015 godine, ja ću definitivno ostavku u cijelosti formalizirati u skladu sa Izbornim zakonom BiH  i proslijediti je Centralnoj izbornoj komisiji BiH, na usvajanje i daljnji postupak. To u konačnici znači da će CIK morati da prihvati ostavku i da se u općini Vareš raspišu vanredni izbori za općinskog Načelnika.


Ja sebe smatram ozbiljnim čovjekom, jer sam porodični čovjek, oženjen suprugom Sabinom, imam tri prekrasne kćerke i odnedavno i unučicu i nije mi do političke avanture. Ja sam 25 punih godina intenzivno u politici i bilo je i uspona i padova, što je sasvim normalno, ali ako bi se napravila kvalitetna apotekarska vaga, mnogi moji poznanici, prijatelji i komšije, kažu da bi u dobrom dijelu prevagnula dobra djela u odnosu na loša. Ne želim niti hoću da budem Načelnik općine, samo zato da me neko tako zove, ako nemogu izvršavati svoju Ustavnu i Zakonom propisanu zadaću. U konstelaciji sadašnjih političkih i fiskalnih odnosa unutar Države BiH,  ne postoji intelektualni niti stručni ljudski  kapacitet koji može izvući Vareš iz krize. Odnosno,  može, ali zato treba uraditi slijedeće reformsko – sanacione  mjere:

1.    Rekonstruisati organ uprave općine Vareš i osloboditi se viška uposlenika. Po mojoj osobnoj ocjeni organ uprave općine Vareš može briljantno funkcionisati sa 30 izvršioca, a sada ih imamo 66 i to je posljedica fuzionisanja dva organa uprave odnosno dvije općine. Ova činjenica nije uzrok, nego posljedica postartnih dešavanja unutar općine Vareš.
2.    Obezbijediti jeftin i dugoročan investicioni kredit za općinu Vareš, kako bi se uposlila kompletna građevinska operativa i na taj način se stvorila nova tržišna vrijednost. Ovdje Država može pomoći, ukoliko hoće. Evo i na ovaj način ja pozivam sve državne institucije, bez obzira o kojem nivou vlasti se radi, da pomognu Varešu.
3.    Implementirati odredbe Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i Zakonu o principima lokalne samouprave u dijelu koji nam daje za pravo da mi upravljamo i gazdujemo sa javnim dobrima na području naše općine. Ovdje pod javnim dobrima podrazumijevam gazdovanje i upravljanje nad našim šumama, vodama , nultim spomenicima kulture, putevima, pa i zdravim zrakom ako hoćete.
4.    Omogućiti nesmetano liječenje građana općine Vareš u Kliničkom centru Sarajevo, Tuzli, Mostaru, Zenici, Novoj Biloj, odnosno, gdje god ko hoće, jer na taj način bi vratili u Vareš fiktivno odjavljenih cca 1700 građana.
5.    Vareš ima jako kvalitetnu i održivu Strategiju razvoja poljoprivredne proizvednje u kome se fokusirala na proizvodnju zdrave hrane , jagodičastog voća, ljekobila i proizvodnju i preradu mlijeka i mliječnih proizvoda. To bi podrazumijevalo afirmaciju malih poljoprivrednih obiteljskih firmi, koje bi imale samoodrživost i propulzivnost na tržištu. Neka Država putem svojih ministarstava poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva prepozna taj kvalitet i neka na zakonom utvrđen način akceptira vareškog poljoprivrednika, mi bismo za 3-5 godina izašli iz krize.”

Za kraj Vama ostavljamo završnu riječ:

“Ono što je važno naglasiti, na samom kraju ovoga intervjua, jeste činjenica, da za naprijed izloženi prijedlog mjera u 5 (pet) tačaka , nepostoji adekvatan,  odnosno jedinstven,  politički konsenzus ni lokalne (vareške) politike ni eksterne (državne politike).
Nažalost, to je naša stvarnost i  to je problem, čije će posljedice trpiti ne samo naša djeca, nego i  unuci i  praunuci.
Onaj ko hoće,  naravno  može, ali ja neželim da pojedem na klasu, u zeleni,  budućnost svojih nasljednika. Zahvaljujući Vam se na ovom inervjuu, nemogu, a da ne kažem, da bez obzira na sve Vareš ima sjajnu šansu i  perspektivu. I za to treba samo malo političke hrabrosti. NAIME, VAREŠU TREBA VRATITI SAMO ONO ŠTO MU OD PRAISKONA PRIPADA, ODNOSNO TREBA MU VRATITI ONO ŠTO MU JE BOG DAO I  ŠTO MU JE NA SILU BIROKRATSKO – ZAKONSKIM MEŠETARENJIMA NASILU ODUZETO.
VELIKO VAM HVALA.”

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 6823

Jučer 6573

Ovaj Tjedan 48360

Ovaj Mjesec 85341

Ukupno 14093295

Currently are 73 guests and no members online