Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Veleposlanik Austrije u Varešu

10 Tra 2016
1963 times

Njegova ekscelencija dr. Donatus Köck u pratnji supruge u petak 04. lipnja 2011. godine boravio je po prvi puta u Varešu. Priča i dogovor

o posjetu dogovoreni su na promociji knjige Transplataciona imunologija prof.dr. Jasenka Karamehića u Sarajevu krajemo mjeseca ožujka ove godine, kada se voditelj Turist info centra Dalibor Jozić upoznao sa dr. Köckom i prezentirao mu turističkih potencijala vareške općine zajedno s Ognjenom Riđićem, nećakom prof. dr. Karamehića. Njegova ekscelencija dr. Köck tada je ostao zatečen i oduševljen prirodnim ljepotama vareške općine i obećao svoj posjet, s ciljem da se i sam uvjeri u ono što mu je prezentirano.
Protokolom posjeta na početku je upriličen prijem u uredu gradonačelnika Hamde Fatića, na kojem su bili prisutni i Rusmir Berbrović – pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti i Dalibor Jozić – voditelj Turist info centra. Na sastanku se austrijski veleposlanik zanimao za administrativno političku situaciju u Varešu, stanje u obrazovanju, broju učenika u školama, čestitao je na projektu obnove Osnovne škole Vareš i izrazio nadu da će to potaknuti mlade da ne napuštaju varešku općinu. Načelnik Fatić je podcrtao da su ekonomija i politika glavni razlozi iseljavanja građana Vareša ponajprije u Kanton Sarajevo, te je dodao da bi se u BiH trebalo početi raditi puno više na jačanju države i lokalnih zajednica. Veleposlanika je zanimalo i to da li su se stanovnici Vareša prije rata bavili poljoprivredom, te da li Vareš ima riješen sustav za čišćenje otpadnih voda i koliko je pitka voda ispravna. Predložio je da se stari kraljevski grad Bobovac uključi u turističku ponudu Vareša, a načelnik Fatić je objasnio da je od 20 km koliko je Bobovac udaljen od Vareša 12 km makadamskom puta što je prepreka broj 1 u masovnijem dolasku turista na Bobovac.
Vareški načelnik je nj.e. dr. Köcka zamolio za pomoć u povezivanju Općine Vareš s nekom od austrijskih općina u smislu lakšeg pristupa fondovima europske unije, a dr. Köck obećao da će pomoći u korespondenciji, te da bi Varešu u svakom slučaju to dobrodošlo u turističkom smislu.
Po završetku sastanka s vareškim načelnikom, razmjene prigodnih darova i davanja intervjua za radio Bobovac, austrijski veleposlanik se uputio u obilazak najstarije sačuvane katoličke crkve u BiH, uslijedio je obilazak i posjeta starim kovačnicama u Oćeviji, a posjet je završio ručkom u seoskom gazdinstvu „Šadrvan u selu Ravne. Time je napravljen jedan vareški turistički krug, možemo slobodno reći zaokružena je jedna cjelina. Dr. Köck i njegova pratnja posjetili su kulturno, povijesne zanimljivosti naše općine, te završili na ručku na seoskom domaćinstvu koje u pravom smislu te riječi zadovoljava kriterije zahtjevne klijentele.
Interview sa veleposlanikom poslušajte u našem podcastu!

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5701

Jučer 6416

Ovaj Tjedan 5701

Ovaj Mjesec 215916

Ukupno 14000360

Currently are 204 guests and no members online