Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Rujan 2021

Večeras, 30. rujna 2021. godine, se nastavlja završni blok Vareš classic festivala 2021. U staroj crkvi sv. Mihovila u Varešu concert pod nazivom “Rising stars” će održati zvijezde bh. glazbene scene  - violinistica Alma Dizdar, cembalist Miron Konjević i violončelistica Belma Alić. Početak koncerta je u 19 sati.

Program koncerta je sljedeći:
J. S. Bach Sonata za violinu i čembalo br. 4 BWV 1017, c mol
A. Corelli Sonata za violinu i kontinuo Op.5 br. 12 La folia, d mol
H.I.F. von Biber Sonata za violinu i kontinuo Op.8 br.2
H.I.F. von Biber Sonata za violinu i kontinuo Op.8 br. 3
H.I.F. von Biber Sonata Representativa za violinu i kontinuo

Predstavljamo i večerašnje izvođače.

BELMA ALIĆ diplomirala je violončelo 2004. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Yevgeny Xaviereff-a. Godine 2007. magistrirala je u istoj klasi te 2016. doktorira na temu "Nove tehnike u literaturi za violončelo solo 20. i 21. stoljeća".
Članica je komornog ansambla Muzičke akademije u Sarajevu aMAS i umjetnički je rukovodilac komornog ansambla SA Sinfonietta. Članica je Britanske „Opera Circus Company“ s kojom je imala uspješne izvedbe opere „Differences in Demolition“ kompozitora Nigela Osbornea u Engleskoj, Bosni i Hercegovini, Austriji i Škotskoj. Opera je također izvedena na festivalu „City of London Festival“ i uživo je prenesena u Edinburghu na BBC radiju, kao i u kraljevskoj palači Hofburg u Beču.
Dobitnica je stipendije fondacije Karim Zaimović za doprinos kulturnom stvaralaštvu BiH. Nastupala je u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Holandiji, Danskoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, BiH i zemljama regije. Trenutno je izvanredna profesorica na odsjeku za gudačke instrumente i gitaru na predmetima Violončelo i Komorna glazba za gudače na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

MIRON KONJEVIĆ čembalist rođen je u Prijedoru. Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu diplomirao je i magistrirao na Odsjeku za kompoziciju u klasi prof. Asima Horozića, a na smjeru za Klavir u klasi red. prof. Svetlane Chlaidze.
Kao sudionik ljetne akademije „21. Internationale Sommerakademie Prag - Wien - Budapest“ 2011. dobio je nagradu „Komposition Preis gestiftet vom Soziale & Kulturelle Einrichtungen“ za kompoziciju „skaEli“ pisanu za klarinet i klavir. Kompozicije su mu se izvodile u Austriji te u Bosni i Hercegovini u okviru festivala „Majske muzičke svečanosti“ i „Sarajevo Sonic Studio“.
Kao pijanist održao je brojne koncerte i nastupe u okviru studentskih koncerata te mnogih drugih manifestacija. Aktivno svira čembalo i ostvaruje uspješnu suradnju s Gudačkim orkestrom SA Sinfonietta. Dobitnik je stipendije Austrian Baroque Academy 2017. i 2018. godine. Trenutno je student druge godine na studiju za Čembalo i historijske instrumente s tipkama u klasi profesorice Paole Erdas na Konzervatoriju Giuseppe Tartini u Trstu i apsolvent na master studiju iz Korepeticije na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Zaposlen je kao nastavnik klavira u paralelnom odjeljenju muzičke škole OŠ Vareš u Varešu.

ALMA DIZDAR diplomirala je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi van. prof. mr. Yeon Ju Jeong. Master studij je pohađala na prestižnom univerzitetu Ithaca College u Ithaci (New York) u klasi prof. dr. Calvina Wiersme, a potom na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, u klasi van. prof. mr. YeonJu Jeong. Za prvi ciklus nagrađena je priznanjem „Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu“. Nastupala je u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i u SAD-u. Kao solistica je svirala sa Simfonijskim orkestrom Mostar i gudačkim orkestrom Strings attached Sinfonietta. Dobitnica je više prvih nagrada na federalnim takmičenjima u BiH, druge nagrade na internacionalnom violinističkom takmičenju SASEVC 2017. kao i treće nagrade na takmičenju Petar Konjović 2013. god. Studentica je druge godine III ciklusa studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. emeritusa Ernsta Kovačića. Trenutno je zaposlena kao asistentica na predmetu violina na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

  • Alma-Dizdar
  • Belma-Alic

Published in Društvo

Svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi, župa Vareš danas (29.rujna) je proslavila svog patrona – sv. Mihovila Arkanđela.

Published in Nove Vijesti
Srijeda, 29 Rujan 2021 19:12

Humanitarni koncert za Asju Mahmutoivć

Kupovinom karte za ROCK KONCERT koji će se održati u Radničkom domu u Varešu 4.10.2021. godine od 19.00 sati

Published in Nove Vijesti

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca  Podružnice“ Elektrodistribucija” Zenica, obavještava kupce da će dana  01.10.2021.(petak) 

Published in Nove Vijesti

Koordinacija temeljnih boračkih udruženja ARBiH „ VAREŠ 92-95 „ osuđuje sva van instintuncionalna

Published in Nove Vijesti

Trinaestim Miholjskim koncertom u nedjelju 26.09., u župnoj crkvi sv. Mihovila u Varešu oduševljena publika ispratila

Published in Društvo

U redakciju Hrvatskog radija Bobovac Vareš stigla je i reakcija Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata HVO-a Vareš na jučerašnje nemile događaje

Published in Nove Vijesti
Utorak, 28 Rujan 2021 12:10

Donacija grada Beča općini Vareš

Zahvaljujući predsjedniku Zavičajne zajednice Borovičana Zoranu Nikoliću danas, 28.09.2021. godine

Published in Ostale Vijesti

U sklopu aktivnosti koje provodi firma Assad Al-akel d.o.o na području općine Vareš, danas 28.09.2021. godine

Published in Nove Vijesti

U Biltenu dnevnih događanja Policijske stanice Vareš za dan 27.09.2021. godine u oblasti „ostali događaji“ navedena je sljedeća informacija:

Published in Nove Vijesti
Stranica 1 od 8

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1723

Jučer 4915

Ovaj Tjedan 6638

Ovaj Mjesec 136896

Ukupno 13704048

Currently are 50 guests and no members online