Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Uspjeh vareške maturantice na manifestaciji Mladi i naslijeđe

30 Lis 2017
3285 times

Na Javnom natječaju Mladi i naslijeđe, koji je raspisalo Ministarstvo kulture i sporta FBiH,

u kategoriji učenika srednjih škola za najbolji literarni rad, prvo mjesto osvojila je Ivana Ivković, maturantica Opće gimnazije MSŠ Nordbat Vareš. Nagrađena Ivanina pjesma nosi naslov Tajne Vareša, a nagrada joj je uručena 25. listopada 2017. godine na izložba Mladi i naslijeđe i svečanosti dodjele diploma učenicima i priznanja nastavnicima održana je u Dvoru u Tolisi, općina Orašje.

Inače, manifestacija Dani europskog naslijeđa se organizira u svim europskim zemljama i ima za cilj privući pozornost javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke baštine. Ove godine manifestaciju Dani europskog naslijeđa Federalno ministarstvo kulture i sporta organiziralo je pod nazivom Baština i priroda. Edukativni program Mladi i naslijeđe kao važan segment ove manifestacije potiče mlade na očuvanje, brigu i ljubav za kulturno-povijesno naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Tema ovogodišnjeg natječaja bila je: „Upoznajmo kulturnu baštinu i čuvajmo prirodu“ a učenici su na ovu temu mogli raditi literarne, likovne, dokumentarističke i video radove kao i fotografije.
Kao i prethodnih desetak godina, učenici Mješovite srednje škole Nordbat 2 Vareš su i ove godine sudjelovali su na ovom natječaju. Prijavili su ukupno 9 radova: jedan dokumentaristički, jedan literarni, četiri likovna i tri fotografije. U konkurenciji od preko 100 osnovnih i srednjih škola iz Federacije BiH i preko 1100 učeničkih radova, kako smo spomenuli na početku, učenica Ivana Ivković je ponovila svoj prošlogodišnji uspjeh i osvojila prvu nagradu za literarni rad „Tajne Vareša“.

U razdoblju od 25. do 27. listopada 2017. godine Ivana je zajedno sa svojom mentoricom, profesoricom Larom Brđanović boravila u Orašju gdje je održana dodjela nagrada i završni dio manifestacije. Zajedno sa svojim kolegama iz drugih gradova Federacije BiH Ivana i prof Lara su obišle Župnu crkvu UBDM i franjevački samostan Tolisa, Muzej Vrata Bosne, Čipkarice, džamiju Azizija u Orašju, Vijećnicu i spomenik Musi Ćazimu Ćatiću u Odžaku, prošetali se pored Save, družili s učenicima i nastavnicima osnovne škole „ fra Ilija Starčević“ Tolisa i srednje škole „Pero Zečević“ Odžak, koji su im bili domaćini a prisustvovali su i radionici „Pletem korpu od vrbova pruća“. Kako ističu iz MSŠ Nordabt2 Vareš - nadaju se da će Ivanin uspjeh biti motivacija ostalim učenicima škole da vrijedno rade i nastave predstavljati varešku srednju školu na manifestaciji „Mladi i naslijeđe“ .

Ivani i prof. Lari Brđanović upućujemo iskrene čestitke i u nastavku donosimo nagrađenu pjesmu:

Tajne Vareša

Pođeš li od Breze,
Kanjonom rijeke Stavnje
Doći ćeš do grada
Kojim spokoj vlada.
Na prvi pogled prazan i tih
Al' vjeruj voljeniji od svih.
Na periferiji grada
Mozaik vareškog grba nalazi se sada
Na putu do središta njegovog,
Ruševine nam pripovjedaju svoju kob.
Kip vareškog rudara s desne strane
Spomen je na dolinu željeza i prošle dane
Željezna ruda u antičko vrijeme se talila
Voda sve rudno bogatstvo potopila.
Kameni most više od tri stoljeća,
Govori nam kakva se dogodila nesreća.
Ne plači pored mosta
Akif sa svojom Ankom zauvijek osta.
Na koncu obiđi
Kraljevski grad Bobovac
U njemu su sačuvane zidine,
O kojima povijest piše
I ništa nju ne može da obriše.
Mali dio Vareša ovo je samo
Hej, čovječe dođi 'vamo
Da ti tajne naše otkrijemo
I zauvijek ljubav poklonimo


                            Ivana Ivković, IV1

IvanaOrasje1
IvanaOrasje2
IvanaOrasje3
IvanaOrasje4
IvanaOrasje6
IvanaOrasje5
IvanaOrasje7
IvanaOrasje9
IvanaOrasje10
IvanaOrasje8


 

Rate this item
(2 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3353

Jučer 7940

Ovaj Tjedan 45397

Ovaj Mjesec 32102

Ukupno 14040056

Currently are 273 guests and no members online