Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Rezultati ankete Opće biblioteke Vareš

03 Srp 2018
2201 times

U suradnji s Općom bibliotekom Vareš donosimo i zanimljive rezultate ankete

koje su djelatnice provele na uzorku od 143 ispitanika na području općine Vareš od 18.06. do 29.06. 2018. godine.
U anketi nisu sudjelovali mlađi od 20 godina. Ispitanika starosti od 20 do 30 godina bilo je 25, od 30 do 40 godina 35 ispitanika, od 40 do 50 godina bilo je 40 ispitanika, od 50 do 60 godina 33 ispitanika, te preko 60 godina 10 ispitanika.

Od ukupno 143 ispitanika, njih 58 su članovi Opće biblioteke Vareš, a 85 nije. Kao razlozi neučlanjenja u biblioteku navedeni su sljedeći odgovori: ne volim čitati (17), nemam vremena za čitanje (43), imam problema sa oštećenim vidom (3) i ne čitam zbog nekih drugih razloga (22).

Ukupno 52 ispitanika izjasnila su se kako žele dostavu knjiga na dogovoreno mjesto, a njih 23-oje je reklo da ne žele. Na pitanje Volite li čitati ? pozitivno je odgovorilo 92-oje ispitanika, a negativno 17.

U anketi je postavljeno i pitanje Šta najčešće čitate, a dobiveni odgovori ispitanika su:  stručna literatura (15), romani (34), trileri (6), povijesni  romani (7) religijska i duhovna literatura (2), klasična književnost (4), popularna psihologija (2), dječje knjige (2) i dnevne novine i internet portali (2).

Kao najdraže knjige naši ispitani sugrađani su naveli sljedeće naslove: Alkemičar (Paulo Coelho), Kriminalistika (grupa autora), Winnetou (Karl May), Ne dam svoje dijete (Betty Mahmoody), Hiljadu sjajnih sunaca; Lovac na zmajeve (Khaled Hosseini), Anđelika (Anne i Serge Golon), Legenda o Ali-paši (Enver Čolaković), 40 pravila ljubavi; Kopile Istanbula (Elif Shafak), Tajna (Rhonda Byrne), Da Vincijev kod (Dan Brown), Lov na divlju ovcu (Haruki Murakami), Mali princ (Antonie de Saint-Exupery), Derviš i smrt; Ostrvo (Meša Selimović), Mi djeca s kolodvora Zoo (Christiane F.), Crveni šator (Anita Diamant), Korijeni (Alex Haley), Mislio sam da je mjesec žut (Hazim Akmadžić), Ruža (Nura Bazdulj-Hubijar), Pleme spiljskog medvjeda (Jean M. Auel), Bijeli očnjak (Jack London), Orlovi rano lete (Branko Ćopić), Pismo nerođenom djetetu (Oriana Fallaci), To je bilo jedne noći na Jadranu (Mirjana Jakovljević), 100 godina samoće (Gabriel Garcia Marquez), Baka Dana (Danielle Steel), Žena francuskog poručnika (John Fowles), Biblija otrovne masline (Barbara Kingsolver), U traganju za izgubljenim vremenom (Marcel Proust), Tvrđava (Meša Selimović), 50 nijanse sive (E. L. James), Grička vještica (Marija Jurić Zagorka), Rat i mir; Ana Karenjina (Lav N. Tolstoj), Ponos i predrasude (Jane Austen), Crna duša (Ahmet M. Rahmanović), Tumačenje snova (Sigmund Freud), Poniženi i uvrijeđeni (F.M. Dostojevski), Neprocjenjivo i Huzur (Martina Mlinarević), Dodirom i svijet poče (Željko Ivanković).

Zanimljivo je da Varešani podjednako vole čitati i domaće i strane pisce, 59 ispitanih više preferira strane autore, a 42-oje domaće.

Pohvalno je i da 73 ispitanika kažu da kupuju knjige, dok njih 20 to ne radi.

Na pitanje Gdje najčešće čitate? odgovori u anketi su sljedeći: kod kuće (81), u prijevoznom sredstvu (3), na poslu (17) i na ostalim mjestima (5).

Ukupno 87-oro ispitanika je odgovorilo da je zadovoljno knjižnim fondom Opće Biblioteke Vareš, a kao želje za nabavku novih knjiga navedeno je sljedeće:  što više stručnih knjiga iz kriminalističke znanosti , Zakoni BiH,  knjige Ane Katarine Emmerich,  knjige Marije Valtorta,  knjige iz fizikalne medicine i rehabilitacije, knjige Uzeira Hadžibega,  knjige popularne psihologije, stručne knjige o jezicima, dječja zabavna literatura, stručne knjige iz pedagogije, povijesne knjige i knjige Martine Mlinarević.

9 ispitanika bi željelo aktivno sudjelovati u nabavci, odnosno davati prijedloge za nabavku novih knjiga, a 20 ispitanika je reklo da to ne želi.
Anketa je pokazala da Varešani vole razgovarati s nekim o pročitanoj knjizi, jer je 88 ispitanika reklo da to radi, dok ih je 17-oro odgovorilo negativno.

Kreatori ankete su pitali Varešane i da li bi željeli da Opća Biblioteka osnuje Čitalački klub, gdje bi razgovarali o raznim temama. 71 ispitanik odgovorio je pozitivno, a 17 negativno.

Odgovor na pitanje Da li bi dolazili na promocije, prezentacije, književne večeri i ostale kulturne manifestacije? ilustrira koliko Varešanima nedostaje kulturnih događaja, jer su 92 ispitanika odgovorila "da", a samo 5 ih je dalo odgovor "ne".

Vezano uz želje željeli u budućnosti da Opća biblioteka predstavi nekog knjiženika i  predstavi novu kjigu, Varešani su naveli da bi željeli: promociju knjige Tarika Đodića,  predstavu Prst, promociju Pravopisa od prof. Senahida Halilovića,  promociju knjige Željka Ivankovića, promociju knjige Miljenka Jergovića, promociju knjige Fadile Nure Haver,  promocija knjige Dževada Karahasana, neki igrokaz za djecu,  organiziranje radionice za djecu sa roditeljima, radionice u suradnji s Dječjim vrtićem, te da se ažurira i osuvremeni web site Opće biblioteke. Na kraju ankete 95 isptanika je reklo da je zadovoljno s uslugom i ljubaznošću osoblja Biblioteke, a 1 ispitanik je dao odgovor kako nije zadovoljan uslugom.

Navedena anketa i dobiveni rezultati svakako će biti putokaz djelatnicama Opće biblioteke Vareš u budućim aktivnostima, uz obećanje da će pokušati  udovoljiti željama anketiranih sugrađana uskladu sa svojim materijalnim i tehničkim mogućnostima.

Donosimo i malo pojašnjenje vezano uz osnivanje Čitalačkog kluba i što klub zapravo predstavlja.   Čitalački klubovi temelje se na grupi čitatelja (6-12 sudionika) koji čitaju istu knjigu, nakon čega slijedi zajednički sastanak i grupna rasprava, koja se održava uglavnom jednom mjesečno. To je dovoljno vremena u kojem se uz ostale obveze može pročitati knjiga i odvojiti vrijeme za grupnu raspravu, koja obično traje sat i pol do dva sata, ovisno koliko je knjiga poticajna za raspravu, koliko je voditelj dobro pripremljen, koliko su članovi razgovorljivi i poticajni jedni drugima.  Raspravu vodi voditelj čitalačkog kluba / moderator. Moderator može biti odrasla stručna osoba (knjižničar, profesor, student…), neko od članova kluba ili se rasprava može moderirati i suradnjom odrasle stručne osobe i nekog od članova kluba.

Knjige koje se čitaju u klubu biraju se prema dogovoru. Dobro je da u početku postojanja kluba knjige predlaže voditelj, a dobro je i da se s vremenom i članovi kluba motiviraju za to. Važno je na kraju svakog sastanka jasno definirati od koga se očekuje da za idući put pripremi prijedloge naslova.  Moderator rasprave ne mora biti zadužen za sve zadatke. Dapače, bolje je članove kluba uključiti u pripremu manjih zadataka svake sljedeće rasprave. To mogu biti pripreme igara (za dječje klubove) te pisanja osvrta, prikaza i odabir knjiga za iduću raspravu.

Postoje različite vrste čitalačkih klubova, a mogu se osnivati prema dobnoj pripadnosti (dječji, tinejdžerski, studentski, 50+...), prema posebnom interesu, omiljenom žanru (fantastičari, ljubitelji mangi, horrora, klasike...), ponegdje i prema spolu... 

Zanimljivo je kod ovakvih klubova da postoji mogućnost upoznavanja autora, jer autori to vole. Oni žele susrete s čitalačkim klubovima jer su svi članovi kluba pročitali barem jedno autorovo djelo prije dolaska pa imaju o čemu razgovarati! A to rijetko doživljavaju na uobičajenim predstavljanjima knjiga.  Način razgovora o knjizi u čitalačkoj grupi nije formalan, kao u nastavi književnosti, nije riječ o formalnoj interpretaciji. Razgovor je spontan, često skače s teme na temu, po nekoj neuhvatljivoj unutrašnjoj logici asocijacija.

Cilj rasprava u Čitalačkom klubu je raspraviti o pročitanoj knjizi na neobavezan, ali konstruktivan način i uz to se dobro zabaviti. Različitost mišljenja članova nerijetko dovodi do žustre i zanimljive rasprave, a komentira se sve što se članovima učini zanimljivim tijekom čitanja - stil pisanja, karakterizacija likova, odnosi među likovima, osjećaj koji se javi tijekom čitanja knjige, lijepe misli koje potiču buru naših misli…

Članstvom u Čitalačkom klubu dobivate: korisno i kvalitetno provedeno slobodno vrijeme,   ostvarujete pravo na kritičko mišljenje, vježbate argumentirano raspravljati, bogatite svoj rječnik,  imate priliku pokazati svoju kreativnost, jačate samopouzdanje,vježbate biti dio grupe, a to nije isto kao biti sam, upoznajete nove ljude sličnih interesa, stičeš nove prijatelje, zabavljate se čitajući i jedva čekate svaku sljedeću raspravu!

Član Čitalačkog kluba možete postati vrlo jednostavno! Javite se svojoj knjižničarki i recite onu ključnu rečenicu: "Ja želim biti član čitalačkog kluba!" I već ste tu, unutra!... Ili nazovi na broj Opće biblioteke Vareš 032/843-173.

Rate this item
(1 Vote)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 8588

Jučer 7986

Ovaj Tjedan 29881

Ovaj Mjesec 196536

Ukupno 13763688

Currently are 143 guests and no members online