Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Najavljujemo - VaClaF: Vareš Classic Festival 2020 "In Exile" od 27.09. do 04.10.2020. godine

23 Ruj 2020
1404 times

Osmo izdanje Vareš Classic Festivala "U egzilu", ne odustajući od svoje misije ni u najtežim trenucima, gotovo nemogućim uvjetima i okolnostima, i ove nepredvidive 2020. godine

predstavlja vrhunsku umjetnost i umjetnike, iz BiH i inozemstva, angažiranu, životno važnu i - nadamo se, koliko god je u našim mogućnostima - dostupnu svima.

Egzil iz koncertnih dvorana u "sigurnost" naših domova, ili egzil iz naših domova u potrazi za boljim sutra, tema je toliko aktualna da je apsolutno neizbježna. Suočeni smo s iznimnim vremenima, u kojima osjećamo da nam je dužnost nastaviti kreirati, boriti se, disati, živjeti za umjetnost.

Kada, ako ne sad? Tko, ako ne mi?

Stoga, uz nekoliko koncerata u Varešu, za našu najbolju i najdražu publiku, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, udružili smo međunarodne snage i većinu ovogodišnjeg festivala donosimo (i) online.

Tako će BH umjetnice i umjetnici: SA Sinfonietta i Puhački kvintet Sarajevske filharmonije svečano otvoriti festival pred vareškom publikom Miholjskim koncertom u nedjelju 27.09, te obilježiti 250. rođendan Ludwiga van Beethovena, predstaviviši ga uz djela suvremenog bh kompozitora Ališera Sijarića te francuskog velikana Jaquesa Iberta.

U suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu te Istarskim narodnim kazalištem u Puli po prvi put na VaClaF dolazi i opera - Caccia Lontana Antonia Smareglie, putem streaminga, uživo iz INK Pula.

Književni dio festivala ispuniti će svojim sjajnim djelima Tanja Stupar Trifunović, a mlade nade bosanskohercegovačke muzičke scene predstavit će uživo u Varešu violinistica Tamara Arsovski i pijanistica Zerina Šabotić.

Okosnica ovogodišnjeg festivala tri su posebna koncerta: u suradnji s Exil.Arte Zentrum Beč, Austrijskim kulturnim forumom Sarajevo i Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, WISE: Wien International Soloists Ensemble i prijatelji - Nataša Veljković, Josipa Bainac, Stipe Bilić, Marta Potulska, Ulrike Anton, Edua Zadory, Liliana Kehayova, Gerold Gruber, Ivana Nikolić, David Hausknecht i Andrea Nikolić - će koncertima uživo iz Beča predstaviti austrijske suvremene kompozitorice i kompozitore te kompozitorice i kompozitore koji su morali u egzil iz Austrije za vrijeme drugog svjetskog rata, uz pjesme neizbježnog L. van Beethovena te sefardskih pjesama iz Bosne i Hercegovine Emila Cossetta i naposljetku završni koncert posvećen isključivo ženama.

Stoga smo zaista neizmjerno ponosni na ovaj toliko poseban i jedinstven program VaClaF-a 2020, duboko zahvalni svim umjetnicima i podupirateljima te Vas sve od srca pozivamo da nam se pridružite na ovom uzbudljivom putovanju.

Sve koncerte VaClaF-a u egzilu moći ćete pratiti direktno i na www.vaclaf.com uz iznos ulaznice po vlastitom izboru, direktno uplativ na račun Vareš Classic Festivala, a za koje će linkovi biti dostupni uskoro. Budite uz nas!

Naposljetku, molimo Vas za razumijevanje i podršku u ovim teškim vremenima, pogotovo ukoliko dođe do nepredviđenih izmjena u posljednji trenutak. Radujemo se svakoj sekundi podijeljene Umjetnosti sa Vama! Dobrodošli, poručuje generalna i umjetnička direktorica VaClaF-a Andrea Nikolić.

 

Rate this item
(1 Vote)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1451

Jučer 11162

Ovaj Tjedan 33906

Ovaj Mjesec 200561

Ukupno 13767713

Currently are 53 guests and no members online