Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Sačuvajmo baštinu!

23 Tra 2021
1081 times

Iz Javne ustanove Centar za kulturu i edukaciju Vareš uputili su apel svim Varešanima koji mogu pomoći u prikupljanju materijala vezanih za Radnički dom i

tradicijske vrijednosti u umjetnosti i kulturi Varešana, a sve u cilju dostojanstvenog i sadržajno bogatog obilježavanja 120. obljetnice Radničkog doma 2024. godine. Apel su naslovili Sačuvajmo baštinu!, a mi ga prenosimo u cijelosti.

Poštovani sugrađani, cijenjeni posjetitelji i slučajni promatrači,

Daleke 1904. godine zalaganjem radnika sindikata i njihovim vlastitim sredstvima, tadašnja kuća Mate Malića pretvorena je u Radnički dom. Ako uzmemo u obzir da su dolaskom Austo-Ugarske, koja je donijela nove političke i društvene ciljeve, običaje i vrijednosti u našu zemlju, te osniva značajne kulturne institucije (1888. godine osniva se Zemaljski muzej; 1897. godine Narodno pozorište u Sarajevu i dr.) s ponosom trebamo istaći da su kulturne potrebe u Varešu građani izgradili vlastitim radom i sredstvima. Smatramo se jednom od najstarijih ustanova takve vrste u Bosni i Hercegovini.

Novu zgradu, sadašnjeg izgleda na istom tom mjestu, izgradili su 1937. godine osiguranim sredstvima iz Radničke komore u Sarajevu, samodoprinosima radnika i jednokratnom pomoći, i Zajmom od Glavne bratinske blagajne u Sarajevu.

U iščekivanju 120. godišnjice postojanja Radničkog doma, molimo sve zainteresirane građane da nam se priključe u akcijama koje smo planirali kako bismo očuvali tradicijske vrijednosti u umjetnosti i kulturi, osnažili naš kulturni identitet i pripremili se kvalitetno za obilježavanje nadolazećeg jubileja.

Jedna od tih akcija jeste molba građanima koji u svojim domovima baštine bilo kakve ostatke iz povijesti Radničkog doma ( fotografije, postere, dokumente, članke iz novina, instrumente, opremu iz dramskih i lutkarskih predstava, glazbene partiture, likovna djela, dijelove orkestarskih uniformi…) da ih ustupe JU Centar za kulturu i edukaciju Vareš kako bismo mogli napraviti zbirku građe koja će biti izložena u godini jubileja i adekvatno publicirana (monografija, brošura, katalog…)

Drugo, već je pokrenuta akcija povratka kulture ( Culture en retour) kako poslije situacije u pandemiji, tako i u težnji za uspostavljanjem skupina iz zajednice koji imaju potrebu za izražavanjem u kulturi i umjetnosti kroz glazbene, književne, likovne, kazališne i druge senzibilitete.

U suradnji sa rock skupinom Lazy River, osigurali smo prostor za vježbanje i probe pod nazivom „KLUB 120“. Riječ je o prostorijama koje su tradicionalno koristile generacije vareških glazbenika, skupina i orkestri za svoje probe. Cilj nam je u klubu okupiti sve zainteresirane iz općine Vareš, koji se žele pridružiti ovoj skupini, od mladih do seniora i umirovljenika, ili otvoriti neke druge sekcije u ovisnosti od vrste glazbe, te da nas kontaktiraju na telefon: 032/843-153, do 15. svibnja/ maja 2021. godine kako bi mogli planirati dalje aktivnosti.

Također molimo sugrađane, partnere i donatore iz lokalne zajednice i iseljene Varešane da podupru naše napore da gradu vratimo njegove kulturne vrijednosti, a ostale da se suzdrže od prijedloga, akcija i diskursa koji će degradirati kulturni identitet naše zajednice i značaj Radničkog doma i Javne ustanove.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 5874

Jučer 7986

Ovaj Tjedan 27167

Ovaj Mjesec 193822

Ukupno 13760974

Currently are 276 guests and no members online