Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Predstavnici općine Vareš sudjelovali na Konferenciji za zaštitu prirode i biodiverziteta u ZDK

21 Ruj 2021
1244 times

U sklopu projekta “Zagovaranje novih zaštićenih područja i održivog upravljanja prirodom u Zeničko-dobojskom kantonu“

tijekom protekolog vikenda (18. i 19. 9. 2021. godine) organizirana je
prva „Konferencija za zaštitu prirode i biodiverziteta u Zeničko-dobojskom kantonu. Konferencija, čiji su organizatori bili udruženje građana Fojničani Maglaj i partneri, Planinarsko društvo Vis Žepče i Sportski i naučno-istraživački klub Atom Zavidovići, održana je na Matinskom visu u općini Žepče.

Na spomenutoj konferenciji sudjelovali su i predstavnici općine Vareš – Admir Čizmo, tajnik Planinarsko-smučarskog društva Perun Vareš i Boško Andrić, predsjednik Udruženja Eko turist Vareš.
Opći zaključak sudionika konferencije može se svesti na sljedeće - Bez osnivanja javne ustanove koja će upravljati zaštićenim područjima po uzoru na Kanton Sarajevo, zaštita prirode u Zeničko-dobojskom kantonu nije održiva.

Na Konferenciji su, pored organizatora,  sudjelovali predstavnici Eko foruma Zenica, Eko Tvrtkovac Zenica, Planinarsko-smučarskog društva Perun Vareš, Udruženja Eko turist Vareš, Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Kantonalne javne ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo i WWF-a (World Wide Fund for Nature), najveće međunarodne organizacije za zaštitu prirode, kao i drugi ekološki aktivisti iz Zeničko-dobojskog kantona.

Iako je po biološkoj i pejzažnoj raznolikosti jedna od najbogatijih zemalja Europe, Bosna i Hercegovina s oko 3% ima najmanji postotak zaštićene teritorije ne samo u Europi već i u svjetskim razmjerima. Stanje u Zeničko-dobojskom kantonu je i puno gore. Trenutačno jedino zaštićeno područje Spomenik prirode Tajan zauzima nepunih 1.5% površine kantona. Nasuprot tome, šume i šumsko zemljište zauzimaju čak 64,61 % površine kantona što jasno ukazuje na katastrofalan nesrazmjer prirodnih vrijednosti koje posjedujemo u odnosu na one koje smo zaštitili.

Kako je istaknuo profesor Elvedin Šabanović iz Visokog u posljednjih 12 godina, dakle nakon Tajana 2008., u Ze-do kantonu nažalost nije zaštićeno ni jedno novo područje prirode. Boško Andrić iz Vareša je naglasio da napori za zaštitu planine Zvijezda traju više od jednog desetljeća, te da je cjelokupna dokumentacija spremna ali da leži u “ladicama kantona” već par godina.

Cilj Konferencije i općenito projekta “Zagovaranje novih zaštićenih područja i održivog upravljanja prirodom u Zeničko-dobojskom kantonu“ doprinijeti povećanju broja zaštićenih područja prirode u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode FBiH. Cilj je i ojačati i održivost očuvanja prirode u ZDK zagovaranjem osnivanja javnog ustanove za upravljanje zaštićenim područjima, po uzoru na dobre prakse Kantona Sarajevo. Konferencija je doprinijela razmjeni iskustava i uvezivanju predstavnika svih organizacija koje se bave (ne)zaštićenim područjima prirode u ZDK u svrhu zajedničkog nastupa i djelovanja. (foto Admir Čizmo)

naslov
konferencija-29
konferencija-28
konferencija-27
konferencija-26
konferencija-25
konferencija-24
konferencija-23
konferencija-22
konferencija-21
konferencija-20
konferencija-19
konferencija-18
konferencija-17
konferencija-16
konferencija-15
konferencija-14
konferencija-13
konferencija-12
konferencija-11
konferencija-10
konferencija-9
konferencija-8
konferencija-7
konferencija-6
konferencija-5
konferencija-4
konferencija-2
konferencija-3

Last modified on Utorak, 21 Rujan 2021 13:13
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 9145

Jučer 7978

Ovaj Tjedan 43450

Ovaj Mjesec 133859

Ukupno 13918303

Currently are one guest and no members online