Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Najava: Predstavljanje monografije “Vareš i vareški kraj kroz stoljeća” u Sarajevu

16 Stu 2021
1277 times

“Vareš i vareški kraj kroz stoljeća”, prva monografija o tom bosanskohercegovačkom gradu, bit će predstavljena u Sarajevu u organizaciji

Hrvatskog kulturnog društva Napredak, u srijedu, 17. studenoga 2021. godine s početkom u 18 sati u prostoru Galerije Gabrijel Kamernog teatra 55 na adresi Maršala Tita 56/II.

Cjelokupan tekst u monografiji djelo je uglednog književnika Željka Ivankovića, rodom Varešanina, koji je i urednik ovog djela. Za fotografije i ostale likovne priloge odgovoran je glavni urednik Mladenko Marijanović. Dizajn omota i grafički urednik monografije uradio je Mladen Divković (danas pokojni). A kao dodatni segment monografije može se spomenuti i leksikon vareških uglednika na kome je radio student Vladimir Ruf.
Knjigu će predstaviti prof. dr. Tomislav Išek, Leo Valenta, prof. kao i sam autor Željko Ivanković. Predstavljanje će moderirati Dražen Janko.

Fotomonografija, kako sugerira i sam naslov, obuhvaća ukupnu povijest vareških prostora (političku, gospodarsku i kulturnu povijest), ne samo od vremena postanka imena Vareš i ne samo u današnjim granicama općine Vareš. U knjizi su obrađene sve povijesne mijene i ona obuhvaća sve povijesno relevantne ličnosti, odnosno svako vareško ime širega društvenog značaja u svim oblastima života i rada.
Monografija ima gotovo 400 stranica, podijeljena je na 65 tematskih cjelina, popraćena s više od 600 fotografija i ilustracija te odgovarajućim znanstvenim aparatom, a obogaćena je i dodatkom – Leksikonom uglednih Varešana.

Na knjizi je četiri godine radio petočlani tim i to u cijelosti vareški tim. A kao nakladnik iza projekta je stala vareška podružnica HKD “Napredak” sa svojim već stečenim iskustvom na tom polju još od 1995. godine.

Rate this item
(2 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1082

Jučer 7978

Ovaj Tjedan 35387

Ovaj Mjesec 125796

Ukupno 13910240

Currently are 230 guests and no members online