Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Javni poziv za dostavljanje prijava za dodjelu sredstava za sport iz Proračuna/Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu

07 Velj 2022
745 times

Na osnovu člana 35. Zakona o izvršavanju Proračuna/Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu. („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 1/22), kao i člana 6. Programa

utroška sredstava sa Tekućeg Transfera za sport, Broj: 02-11-1427/22, od 27.01.2022. godine, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona raspisuje:

JAVNI POZIV
Za dostavljanje prijava za dodjelu sredstava za sport iz Proračuna/Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu.

I.
Raspisuje se Javni poziv za dostavljanje prijava za dodjelu sredstava iz Proračuna/Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu sa pozicije „Transfer za sport“ u skladu sa članom 35. Zakona o izvršavanju Proračuna/Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu. („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 1/22), kao i članom 6. Programa utroška sredstava s Tekućeg Transfera za sport, Broj: 02-11-1427/22, od 27.01.2022. godine.

II.
Raspodjela sredstava za sufinanciranje aktivnosti u oblasti sporta vršit će se prema Programu utroška sredstava Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, u razdjelu 22, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, proračunska organizacija 01, potrošačka jedinica 0001, ekonomski kod 614300,  sa pozicije „Transfer za sport”, Broj: 02-11-1427/22, od 27.01.2022. godine.

III.
(1) Nositelji sportskih aktivnosti na Zeničko-dobojskom kantonu mogu podnijeti prijavu ako ispunjavaju sljedeće uvjete:

a) da imaju sjedište na području Zeničko-dobojskog kantona,
b) da su registrirani u skladu sa zakonom prije 31. 12. 2020. godine,
c) da su izmirili svoje obaveze po osnovu poreza i obaveznih doprinosa.

(2) Nositelji sportskih aktivnosti u smislu stava 1. ovog člana su:

a) sportski klubovi,
b) sportski savezi,
c) strukovni-granski savezi,
d) sportska društva,
e) sportski klubovi i sportska udruženja osoba sa invaliditetima,
f) sportska udruženja i drugi pravni subjekti koji obavljaju djelatnost iz područja tjelesnog odgoja ili sporta uz ispunjavanje uvjeta iz člana 6. Zakona o sportu Zeničko-dobojskog kantona („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 6/17),
g) istaknuti i perspektivni sportaši pojedinci/reprezentativci (putem klubova).

IV.
Prijavu  za dodjelu sredstava mogu podnijeti nositelji sportskih aktivnosti iz člana III. ovog poziva čije se aktivnosti odnosno programi odnose na:

a) sudjelovanje na službenim  natjecanjima:
     1. sudjelovanje na prvenstvenim natjecanjima po propozicijama i sistemima koje utvrđuju i provode legitimni granski savezi na najvišoj postojećoj razini (kantonalni savezi za kantonalna natjecanja, federalni savezi za federalna natjecanja ili državni savezi za državna natjecanja).
    2. sudjelovanje na službeno priznatim međunarodnim natjecanjima organiziranim od strane sportskih organizacija koje su dio zajednice Olimpijskog/Paraolimpijskog komiteta,
b) sportske aktivnosti i natjecanja za osobe sa invaliditetom,
c) vannastavne sportske aktivnosti i natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola, vannastavne sportske aktivnosti i natjecanja studenata,
d) natjecanja sportaša koji su aktualni članovi reprezentativnih selekcija Bosne i Hercegovine.

V.
Svi podnositelji prijava za dodjelu sredstava u vezi sa aktivnostima iz člana IV. točke a), b), c), obvezani su dostaviti sljedeću dokumentaciju:

1.    Ispravno popunjen prijavni obrazac:
-    sportski klubovi popunjavaju prijavni obrazac br. 1,
-    sportski savezi/asocijacije popunjavaju prijavni obrazac br. 2-a,
-    strukovni-granski savezi popunjavaju prijavni obrazac br. 2-b,
-    sportska društva popunjavaju prijavni obrazac br. 2-c,
-    sportska i druga udruženja koje provode sportske aktivnosti na području Zeničko-dobojskog kantona popunjavaju obrazac br. 5
Prijavni obrasci kao i tekst ovog  javnog poziva mogu se preuzeti na web stranici Zeničko-dobojskog kantona: www.zdk.ba/javni-pozivi. Popunjen prijavni obrazac br. 1 za sportske klubove mora biti ovjeren i potpisan od strane odgovarajućeg granskog sportskog saveza najvišeg ranga, u skladu sa rangom natjecanja. Obrazac br. 1 koji ne ovjeri odgovarajući granski sportski savez za odgovarajući rang natjecanja smatrat će se nevažećim.
2.    Program sportskih aktivnosti za 2022. godinu, odnosno aktivnosti u kojima će sportski kolektiv sudjelovati ili ih organizirati (olimpijske igre, svjetska/europska/balkanska prvenstva/kupovi, međunarodne lige/kupovi, sudjelovanje na značajnim međunarodnim turnirima, organizacija tradicionalnih međunarodnih turnira i organizacija završnica državnih prvenstava/kupova).
3.    Izvod/Izvadak iz Registra udruženja koji nije stariji od tri mjeseca (dokument izdaje Ministarstvo za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona).
4.    Uvjerenje o poreznoj registraciji  (ID broj).
5.    Potvrdu poslovne banke o vlasništvu i broju transakcijskog računa i da isti nije blokiran (potvrda ne smije biti starija od mjesec dana).
Pored gore navedenih sportskih organizacija, ovu potvrdu obvezni su dostaviti i aplikanti pojedinci.
6.    Popunjen obrazac br. 3 Izvješće o namjenskom utrošku sredstava dobivenih iz Proračuna/Budžeta Kantona u 2021. godini (obrazac se može preuzeti na web stranici Kantona: www.zdk.ba/javni-pozivi).
7.    Službeni/zvanični bilancu stanja i bilancu uspjeha za 2021. godinu ovjerenu od ovlaštene agencije.
8.    Potvrdu Sportskog saveza općine/grada ili općinske/gradske službe zadužene za oblast sporta o redovnim sportskim aktivnostima.
Dostavljanje navedenih dokumenata obavezno je za svakog podnositelja prijave bez obzira je li prethodnih godina dostavljao traženu dokumentaciju.

VI.
Prijave za dodjelu financijske pomoći pojedincima sportašima iz člana IV. točka d) ovog poziva podnose se isključivo na prijavnom obrascu br. 4 za dodjelu financijske pomoći sportašima pojedincima  (može se preuzeti na web stranici Kantona: www.zdk.ba/javni-pozivi).
Prijave sportaša u bilo kojoj drugoj formi osim u formi navedenog obrasca kao i prijave koje nisu ovjerene od strane selektora ili trenera odgovarajuće reprezentativne kategorije BiH neće se uzimati u razmatranje.
Uz obrazac broj 4 podnositelj prijave prilaže i obrazac broj 3 Izvješće o namjenskom utrošku sredstava dobivenih iz Proračuna/Budžeta kantona za 2021. godinu (obrazac br. 3 može se preuzeti na web stranici Kantona : www.zdk.ba/javni-pozivi).
Sportaši pojedinci koji nisu dobili sredstva iz Proračuna/Budžeta Kantona za 2021. godinu također trebaju dostaviti popunjen obrazac broj 3  izvješća o namjenskom utrošku sredstva s tim da će u odgovarajuće rubrike napisati da nisu dobili planirana sredstva.
 
Također je potrebno da uz popunjeni obrazac br. 4 pojedinci pošalju i Potvrdu poslovne banke o vlasništvu i broju transakcijskog računa i da isti nije blokiran (potvrda ne smije biti starija od mjesec dana).
    
VII.
Prijave klubova, drugih organizacija i pojedinaca koji su bili uvršteni u Program utroška sredstava za sport za 2021. godinu a koje ne budu sadržavale popunjen obrazac izvještaja o namjenskom utrošku svih sredstava dobivenih iz Proračuna/Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu neće se uzeti u razmatranje za dodjelu sredstava za 2022. godinu.
Također se neće uzeti u razmatranje ni one sportske organizacije ili pojedinci koji nisu opravdali sredstva iz prethodnih godina.
Sportski klubovi, organizacije i pojedinci koji nisu dobili sredstva iz Proračuna/Budžeta Kantona za 2021. godinu također trebaju dostaviti popunjen obrazac izvješća o namjenskom utrošku sredstva s tim da će u odgovarajuće rubrike napisati da nisu dobili planirana sredstva.
Korisnici sredstava dužni su u svojim arhivama posjedovati i čuvati financijske dokumente kojima se dokazuje utrošak sredstava te su obavezni, na zahtjev Ministarstva i drugih nadležnih organa, dostaviti iste na uvid.

VIII.
Za sufinanciranje posebnih sportskih priredbi i manifestacija koje ne spadaju u sezonska natjecanja (kvalifikacijski turniri, tradicionalni turniri, memorijalni turniri, sportski mitinzi, kup natjecanja, sportsko-rekreativne akcije itd) klubovi i druge sportske organizacije dužni dostaviti u formi obrasca broj 5 koji se može  preuzeti na web stranici Kantona : www.zdk.ba/javni-pozivi).
Projekti za sufinanciranje organizacije sportskih priredbi i manifestacija međunarodnog karaktera koji ne budu sadržavali dokumente propisane odredbama člana 54. Zakona o sportu u BiH (Službeni glasnik BiH“ broj 27/08, 102/09 i 66/16), neće biti uzeti u razmatranje.

IX.
Javni poziv ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja.
 
Prijave za Javni poziv sa potrebnom  dokumentacijom dostaviti putem pošte u zatvorenoj koverti sa naznakom „za Javni poziv za dostavljanje prijava za dodjelu sredstava za sport iz Proračuna/Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu” na adresu:

Zeničko-dobojski kanton
Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport
Kučukovići 2, 72000 Zenica



Važne napomene:
Napominjemo da su korisnici sredstava dužni u roku od tri mjeseca dostaviti izvješće o namjenskom utrošku istih.
Obrasce koji se ne popunjavaju elektronski treba popunjavati isključivo kemijskom olovkom u boji (osim crne).
Popunjene obrasce treba potpisati također isključivo kemijskom olovkom u boji (osim crne).
Pečati na obrascima i ostaloj dokumentaciji gdje je potrebno moraju biti originalni i otisnuti tintom u boji. Obrasci sa skeniranim i kopiranim pečatima i potpisima neće biti uzeti u razmatranje.

Nepotpune, nepotpisane, neovjerene i zakašnjele prijave neće se uzeti u razmatranje.


Također neće biti uzeti u razmatranje aplikanti koji nisu postupili prema uputstvu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona broj: 10-11-427-1-1/20 od 28.07.2020. godine, odnosno nisu uskladili svoj naziv i djelatnost u skladu sa odredbama Zakona o sportu.

MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 7895

Jučer 7986

Ovaj Tjedan 29188

Ovaj Mjesec 195843

Ukupno 13762995

Currently are 278 guests and no members online