Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Učenici Osnovne škole “Vareš“ u ekološkom projektu „ Zelena revolucija“

15 Ožu 2022
900 times

Na području FBiH u tijeku realizacija projekta pod nazivom „Zelena revolucija“ kroz koji će se vršiti edukacija i usvajanje navika o pravilnom odlaganju,

reciklaži i mogućnostima ponovne upotrebe e-otpada, za učenike osnovnih škola diljem Federacije Bosne i Hercegovine.

Realizator projekta je ovlašteni operater za e-otpad tvrtka ZEOS eco-system. Ova tvrtka organizira besplatno preuzimanje e-otpada, organizira informiranje i edukaciju djece i šire javnosti, te posjeduje najveću mrežu sakupljanja (zeleni namještaj, ulični kontejneri, reciklažna dvorišta, e-kante za škole, elektronske narudžbe za preuzimanje sa adrese).

Ujedno ima i najveći sustav uvoznika/distributera i proizvođača elektronske opreme, pa je ove godine organizirala projekat Zelena revolucija u kojem će se 100 osnovnih škola sa područja Federacije BiH takmičiti u količini prikupljenog elektronskog otpada. Među njima je i Osnovna škola “Vareš“.

Cilj projekta je izgraditi zdrave navike odlaganja e-otpada kod školske populacije kroz edukaciju i praktične primjere odlaganja e-otpada u školama.

Specifični ciljevi su:
-    upoznati stanovništvo sa e-otpadom, kao kategorijom otpada,
-    uključiti akademsku zajednicu, djecu i roditelje u proces zaštite životne sredine,
-    informirati 100.000 učenika iz 200 škola,
-    spriječiti zagađenje kroz sakupljenu količinu od 200.000 kg e-otpada i
-    uspostaviti praksu odlaganja, edukacije i predaje e-otpada kroz besplatnu ZEOS-ovu uslugu u školama.

Sve škole se natječu u skupljanju e-otpada do 04. svibnja/maja 2022. godine i nakon toga vrši se preuzimanje.

Suradnja sa tvrtkom ZEOS se nastavlja i nakon projekta. S ciljem zaštite životne sredine, škole se  tijekom svojih godišnjih planova trebaju angažirati i barem jednom godišnje animirati učenike da predaju svoj e-otpad u okviru škole.  Predloženi datum je 14. listopada/oktobra, na Međunarodni dan e-otpada.

Usluga zbrinjavanja je besplatna, trošak snosi ZEOS eko-sistem. Lokacije kanti iz svake škole će biti objavljene na karti dostupnoj na stranici www.zeos.ba.

Električni otpad nije smeće, jer sadrži vrlo otrovne supstance koje prilikom sagorijevanja pri niskim temperaturama stvaraju neke od najotrovnijih supstanci poznatih za čovječanstvo. Otrovne supstance u elektronici mogu izazvati rak, nepravilnosti u reprodukciji, endokrine poremećaje i mnoge druge zdravstvene probleme.  

Pozivamo vas da se pridružite ovoj akciji. O terminu preuzimanja ovog otpada naknadno ćemo postaviti obavijest, navode iz Osnovne škole Vareš.

 

Last modified on Srijeda, 23 Ožujak 2022 09:07
Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1905

Jučer 5133

Ovaj Tjedan 7038

Ovaj Mjesec 167101

Ukupno 13951545

Currently are 63 guests and no members online