Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Najavljujemo – 5. VAART - Vareš art festival

14 Srp 2022
1032 times

JU Centar za kulturu i edukaciju Vareš uz pokroviteljstvo Općine Vareš, Federalnog ministarstva kulture i sporta i kompanije Easter Mining organizira ove godine 5. VAART - Vareš art festival

koji počinje u petak 22. srpnja/jula 2022. godine,a završava u petak 29. srpnja/jula 2022. godine.

Tijekom 7 dana trajanja festivala očekuju vas brojni kulturni i zabavni sadržaji – književna večer, izložba, predstave za djecu i odrasle, koncerti... Svi sadržaji će se održavati u ljetnoj bašti ili dvorani Radničkog doma.

Festival će biti otvoren promocijom knjige vareškog književnika  Željka Ivankovića „Jeruzalemski murali“ u petak 22. srpnja s početkom u 19 sati i 30 minuta.

Riječ je o novoj zbirci pjesama Željka Ivankovića "Jeruzalemski murali" koja je početkom 2022. godine izišla iz tiska uz podršku Fondacije za izdavaštvo Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH. U obrazloženju žirija Fondacije za izdavaštvo navodi se da je zbirka pjesama "Jeruzalemski murali" svojevrsni stihovni "prijevod" Mahlerove Devete simfonije koja je svojevrsni lajtmotiv svih pjesničkih ciklusa: cijeli koloplet emocija usamljenosti, zanosa, tugaljivosti, čežnje, kontemplacije satkan je u ovoj duboko intimnoj i dramatičnoj ispovijesti. Zbirka "Jeruzalemski murali" čitatelje će naći među onima koji poeziju doživljavaju upravo onako kako i kazuju stihovi: "Poezija je slikarstvo riječima/Nemušto udvaranje glazbi", dakle, koji su je spremni i čitati i gledati i slušati".

U subotu 23. srpnja u dvorani Radničkog doma u 20 sati će biti održan koncert pod nazivom „Usnuli grad ljubavi“ koji priprema prof. Mišo Zlović s vareškim izvođačima.

U utorak 26. srpnja u 10 sati i 30 minuta u jednom od gradskih parkova planirano je otvorenje izložbe djela nastalih na 8. Art Colony Borovica.

8. Međunarodnu koloniju u Borovici su ove godini organizirali UG “Naš dom Borovica“ u suradnji sa Hrvatskim društvom likovnih umjetnika (HDLU) Zagreb, Društvom hrvatskih likovnih umjetnika (DHLU) Federacije BiH, Zavodom "MUK QRA" Sevnica iz Slovenije i samostalnih umjetnika iz regije. Sudjelovali su umjetnici iz BiH, Češke, Hrvatske, Makedonije, Poljske, Slovenije i Srbije. „Umjetnost u šumi zaboravljenog kraljevstva“ promiče identitet Vareša, Borovice, Kraljevskog grada Bobovca i ostalih kulturno- povijesnih vrijednosti  našeg kraja. Na radionicama kolonije ove godine  urađeno je ukupno 37 formata na različitim podlogama.

Srijeda 27.07. rezervirana je za male i velike ljubitelje dramske umjetnosti.

Igrokaz za djecu naziva „Pustolovine veselog lutka Nešutka“ izvest će Elmir Krivalić, a predstava počinje u 12 sati i 30 minuta.
Donosimo i pojednosti o ovom igrokazu - U bajkovit scenografski ambijent smještena je monodramska maštarija za djecu po ideji i dramaturškom bajkopisu Zlatka Jugovića i profinjenoj glumačkoj naraciji Elmira Krivalića, hodeći kroz “Pustolovine veselog Lutka Nešutka”. Riječ je o igrokazu za djecu, a naš Lutak Nešutak je oličenje simpatičnog pričalice-lutalice koji nas putujući tragom dječje mašte vodi snenim mozaičkim stazama do raznorodnih poznatih i manje poznatih zdenaca svjetskih bajki.

Istog dana u večernjim sati, točnije u 20 sati glumac Elmir Krivalić odigrat će komediju pod nazivom „Američki san“.
Riječ je o tragikomičnoj ispovijesti čovjeka, koji je tragajući za osnovnim ljudskim pravima u zemljama Zapada tražio svoj identitet, a vratio se sa traumama koje su po njega ostavile tragične posljedice. Predstava je aktualna naspram vremena i prostora u kojem živimo, jer se izravno i bez cenzure dotiče svih problema današnjice: politike, zdravstva, mita i korupcije, odnosa prema homoseksualizmu, odnosa muškarca i žene, nasilja u obitelji, te sukoba tradicionalnog i suvremenog. Predstavu je režirao Dražen Pavlović,a igra glumac Elmir Krivalić.

5. VAART će biti zatvoren u petak 29. srpnja koncertima grupa Taxi band, Gruver i Rock liga  koji će nastupiti u sklopu “ Memorijala Ipe Ivandić”.

Inače, “ Memorijal Ipe Ivandić” organiziran je prvi put 2018. godine, u spomen i čast Goranu Ipetu Ivandiću, dugogodišnjem članu i bubnjaru Bijelog dugmeta koji je rođen u Varešu 10. prosinca/decembra 1955. godine, a nesretno preminuo u Beogradu 12. siječnja/januara 1994. godine.

Dobrodošli na 5. VAArt- VAREŠ ART FESTIVAL!

Rate this item
(1 Vote)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2605

Jučer 11162

Ovaj Tjedan 35060

Ovaj Mjesec 201715

Ukupno 13768867

Currently are 192 guests and no members online