Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Najavljujemo treću večer VAART-a i predstavu „Bosanska kraljica“

19 Srp 2024
469 times

Zadovoljstvo nam je u sklopu 7. Vareš art festivala najaviti i teatarske sadržaje.

Monodrama ''Bosanska kraljica'' autorice Marice Petrović, koju je režirao Vlado Kerošević i u kojoj ulogu Katarine Kosača-Kotromanić ostvaruje tuzlanska glumica Ivana Petrović, bit će izvedena u nedjelju, 21.srpnja u 20 sati u Radničkom domu. Ulaz je slobodan.

Predstava je nastala u koprodukciji Teatra kabare Tuzla, Matice hrvatske Tuzla i Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli, a na pozornicu postavlja uprizorenje lika kraljice Katarine, žene koja je ostavila neizbrisiv trag u bosanskoj povijesti, kulturi i tradiciji.

“Bosanska kraljica” u izvođenju glumice Ivane Petrović prikazuje životni put, popločan mnogim preprekama, kalvariju žene koja nikada nije zaboravila svoje porijeklo i koja se do kraja života borila za očuvanje kraljevstva i bosanskog naroda.

Bosanska kraljica Katarina je vjerojatno jedna od najzanimljivijih i najslavnijih ličnosti srednjovjekovne Bosne. Ostala je upamćena kao jedna od najhrabrijih i najnesretnijih kraljica, a njena tragična sudbina okončana je u Rimu 25. listopada 1478. godine, daleko od njene domovine i djece, Sigismunda/Žigmund i kćerke Katarina.

Donosimo i nekoliko informacija više o uspjesima i nagradama koje je predstava ostvarila.

Predstava je sudjelovala na desetak međunarodnih kazališnih festivala kako natjecateljskih tako i revijalnih i za ostvarenje lika Katarine, Ivana Petrović je nagrađena nagradama za najbolju glumicu: 9. MONOAKT 2017. Peć, Kosovo i 2. BATTIF 2017. Tirana, Albanija, nagradom Kesten za ostvarenje lika Katarine Kosače na II KESTENBURG Festivalu, Banja Luka (BiH), 2017. god. Predstava je ujedno ostvarila niz zapaženih gostovanja u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, sudjelovala na 17. Festivalu BiH drame 2018. u Zenici, bila dijelom 21. Festivala scenskih umjetnosti u okviru Bihaćkog ljeta 2019, te manifestacijama
poput Ljeta u Tuzli ili gostovanjima u Zagrebu u okviru Ljetnih večeri Teatra Exit, Danima Matice hrvatske u Osijeku, festivalu srednjovjekovlja u Cazinu u organizaciji Muzej bosanskog kraljevstva, ali i na otvaranju manifestacije OGUS 2023 na Starom gradu Srebreniku u 2023. godini. Pored toga je izvođena prigodom promocija knjiga, u humanitarne svrhe, u okviru važnih datuma za Bosnu i Hercegovinu i sl. ali i za učenike srednjih škola na tuzlanskom kantonu jer predstava posjeduje Preporuku Pedagoškog zavoda za igranje kao i Suglasnost Ministarstva za obrazovanje i nauku TK-a. Predstava je imala preko 50 igranja.

Nedjelja, 21.srpnja u 20 sati u Radničkom domu. Ulaz je slobodan.

Svi ste dobrodošli!

  • 241
  • kraljica
  • kraljica-3
  • kraljica-1

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3397

Jučer 4320

Ovaj Tjedan 3397

Ovaj Mjesec 106828

Ukupno 15131089

Currently are 466 guests and no members online