Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

IKS i ove godine ponovno u Varešu

14 Tra 2016
830 times

Ljetni projekt udruženja građana „Narko Ne“ pod nazivom „Interkulturalne Kreativne Sedmice/Tjedni“ (IKS) se deveti

put održava u Varešu. Ovaj put, rad projekta se odvija u MSŠ „Nordbat 2“ i PŠ „Dabravine“. Prošle su već prve dvije sedmice rada u projektu, a u pitanju su radionice sportskog i kreativnog sadržaja koje naši volonteri drže djeci osnovnih škola otprilike u razdoblju od 5 do 12 godina s ciljem dokazivanja da se može dobro zabaviti i bez virtualnog svijeta i daleko od nezdravog okruženja u kojem djeca, nažalost, imaju priliku doći, ne htijući, i do sredstava ovisnosti. Radionice su prolazile uspješno, raznovrsnost ideja je rasla a s njome i zainteresiranost učesnika. Broj ukupno prisutne djece na oba terena je jedan dan bio čak 130!!!
Volonterska ekipa se sastoji od 'običnih volontera' i 'Top Team-a'. Top Team su volonteri koji imaju iskustvo u projektu od prethodnih godina te su se istakli u radu i kao takvi postaju neka vrsta mentora novim volonterima (svako u nekoj drugačijoj oblasti). Top Team ide nekoliko mjeseci prije projekta na pripreme za sam rad, a nakon prikupljanja novih volontera drže uvodne volonterske radionice koje novim volonterima pobliže daju do znanja što je to tačno IKS, što Narko Ne i princip našeg djelovanja. Volonteri su lokalni srednjoškolci te u Top Teamu i studenti, a ove godine među volonterima imamo i gošću iz Viteza, iz Srbije, te pet studentica iz Švicarske. Projekt se drugu godinu odvija paralelno i u Novom Travniku, gdje imaju šest studenata/ica iz Švicarske u gostima, kao i pomoćnika iz – Vareša .
Da bi se pobliže upoznali sa „kolegama“ iz različitih gradova, volonteri iz oba mjesta su imali jednu zajedničku radionicu u Novom Travniku. Nakon pripremih radionica, a prije početka radionica sa djecom, volonteri svake godine idu na besplatan četverodnevni edukativni kamp. Ove godine se on održao na PD „Bočica“ u okolici Kaknja. Budući da rad s djecom ne dozvoljava mnogo mjesta za neobavezno druženje, volonteri su ove godine odlučili praviti izlete subotom. Prvi izlet bio je na Ponikvama, a drugi na Bobovcu.
Ove godine u projekt je uvedena novina – kuhanje! Svaki dan je nasumično određena ekipa od po tri osobe - jednog volontera, jednog člana Top Team-a, i jednog studenta iz Švicarske, koji su zaduženi da spreme obrok za druge volontere kada završe rad sa djecom. Nismo ni znali koliko talenta za kuhanje imamo dok se nismo okušali u tome!
Što je sljedeće u projektu? Pa Kids Festival. Kids Festival je na neki način vrhunac našeg projekta, gdje sastavimo najbolje ideje i najbolje radionice koje smo imali u jedan veliki trosatni festival na koji su dobro došli baš svi s početkom u srijedu, 12.08.2015 u 15 sati ispred OŠ „Vareš“. Prisutni će biti volonteri, Top Team i Swiss Team iz Vareša i Novog Travnika. Očekujemo vas!   (Tekst i foto: Emina Sarajlić, član ovogodišnjeg Top Team-a projekta IKS, mentor rada s javnošću)

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 6166

Jučer 7725

Ovaj Tjedan 49902

Ovaj Mjesec 209965

Ukupno 13994409

Currently are 150 guests and no members online