Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

"Kapija" još na čekanju

14 Tra 2016
1024 times

Kalendarski ljeto nam se završava za nekoliko dana, ali temperature u jutarnjim satima govore drugačije. Već nekoliko


jutara imamo temperature ispod deset stupnjeva, a to nam nagovještava dolazak jeseni, a ubrzo i zime. Kako se u Varešu ništa ne može raditi u sezoni građevinskih radova to smo iskusili već nebrojeno puta, a da je slučaj „Kapije“ jedan od njih pisano je i govoreno nebrojeno puta, ali izgleda uzalud. U prošlogodišnjim svibanjskim nepogodama na lokalitetu „Kapija“  pojavilo se klizište koje do danas nije sanirano. Nadali smo se da će nadležni iz kantona poslušati glas naroda i lokalne zajednice te učiniti sve na ovoj dionici. Radi se o cca 60 m obilaznice koju stanovnici Vareša moraju svakodnevno prolaziti sa strahom. Ovom dionicom prolaze radnici, učenici, a posebno pacijenti kojima je zdravstvena pomoć neophodna u drugim ustanovama.
Početkom trećeg mjeseca ove godine otvorene su ponude za izvođenje radova na tenderu koji je raspisan za sanaciju „Kapije“. Nakon pola godine od otvaranja ponuda, izvođača nema. Razlgo tome su birokratske procedure koje su nezaobilazne kada je Vareš u pitanju. Na tenderu se pojavilo devet poduzeća i nakon nekoliko mjeseci razmatranja odabrane su dvije najpovoljnije ponude, odnosno jedine dvije koje su ispunjavale uvjete za izvođenje radova. To su Trgošped d.o.o. Kakanj (556.464,48 KM) i zajedničko poduzetništvo BBM Vareš i Sarajevo (555.770.04 KM). Po nalogu Ureda za žalbe i Ministarstva za promet i komunikacije, općina Vareš je odabrala poduzeće Trgošped d.o.o. Kakanj za izvođenje radova, iako je imao skuplju ponudu. I naravno, uslijedile su žalbe, što je bilo za očekivati. Jedini mjerodavni organ za rješavanje ovakvih situacija je Državni sud BiH. Koliko je bilo kome stalo do Vareša pokazuju ove činjenice. Ni nakon godinu i četiri mjeseca ništa nije urađeno na Kapiji, ne može se asfaltirati 60 m zaobilaznice jer se nadležnosti prebacuju s jednih na druge, zakonska odredba za rješavanje žalbi je 30 dana (pitamo se od kada teče tih 30 dana). Možemo nabrojati mnogo toga ali i ovo je dovoljno za one koji bi trebali da poslušaju vapaj ovog napaćenog naroda.
Do kada ćemo čekati da se „neko“ smiluje i otvori vrata Varešu i kaže dosta smo zapostavljali ovu općinu, dosta smo iz nje izvukli prirodnih bogatstava, pa red je da ih nagradimo s ovih 60 m asfalta, a sanacija „Kapije“ može čekati ako ništa drugo bar još koju godinu, jer možda se priroda smiluje i učini čudo. Ali da ne bude sve crno i da može u Varešu bit još crnje govori nam i sljedeće. Krajem mjeseca srpnja počeli su radovi na izgradnji Mini hidro-elektrane Vareš čiji je investitor Eko-energy d.o.o. Tešanj, a izvođač je JKP Vareš. Možemo reći, ipak pozitivno s jedne strane, jer su radovi počeli na vrijeme i da su uposleni domaći radnici. Ali..... uvijek postoji ono ali. Izgradnjom ove MHE „ukrotit“ će se rijeka Stavnja i gotovo sva voda preusmjeriti u cijevi koje će u Pajtov Hanu pokretati turbine. Sve ovo se može shvatiti i prihvatiti, ali prihvatiti činjenicu da se ide na uništavanje već urađenog, građani ne mogu odobriti. Radi se o tome da smo prije deset godina sanirali cestu od izlaza iz Vareša prema Brezi do „Kapije“, a projektant je predvidio da se ta ista cesta ponovno siječe. Cesta će bit prekopana i isječena iako se polaganje cijevi moglo uraditi koritom rijeke Stavnje. I sve to će se raditi u narednim danima, a kako su vremenske prilike kod nas nepredvidive tko zna da li će predviđeni radovi bit završeni u roku. Tako nas pored „Kapije“ preko koje se truckamo već godinu i nešto, očekuju zastoji i isječeni novi asfalt na dionici od benzinske crpke do groblja u Vareš Majdanu.
Eto, imamo novca da siječemo novi asfalt i ponovo isti asfaltiramo, iako to više neće bit ni blizu onome što smo imali, a nema se novca za asfaltiranje 60 m zaobilaznice na Kapiji. Na čast svima koji nam ovo uradiše, a izgleda da će tako i nastaviti sve dok narod ne digne svoj glas. Do tada proteći će mnogo vode Stavnjom, proći će mnoga vozlia preko Kapije i preko isječene prometnice, a narod, možda jednom kaže dosta, no da li će bit kasno jer tko zna koliko će nas ostati u našem Varešu, a tada nitko neće imati koristi, ili možda hoće....

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 6135

Jučer 7725

Ovaj Tjedan 49871

Ovaj Mjesec 209934

Ukupno 13994378

Currently are 162 guests and no members online