Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Koncept "Kvartet +" za treće izdanje VaClaF-a

14 Tra 2016
857 times

Prije šest godina, krajem rujna 2009., prvim Miholjskim koncertom klasične glazbe započeli smo našu varešku glazbenu priču.

Ove godine, po sedmi put svirat ćemo Miholjski koncert – treći put u ulozi završnog koncerta našeg međunarodnog festivala.
Zajedničkim snagama izgradili smo Vareš Classic Festival u reprezentativan kulturni događaj koji se s nestrpljenjem iščekuje čitavu godinu i na kojem se s istim žarom čitave godine radi. Stoga nam je velika čast i zadovoljstvo što će se i ove godine u jedinstvenim vareškim ambijentima moći čuti vrhunske europske glazbenike, mahom mlađe generacije, povezane u raznolike festivalske ansamble.
Harmonikaš Borut Zagoranski, gitarist Jure Cerkovnik, violist Krešimir Petar Pustički, violončelist Bas Jongen, violinistica Milena Vi¬rijević, pijanist Domagoj Gušćić, oboistica Ivana Nikolić, flautistica Esma Sulejmanagić, klarinetist Sylvester Perschler, violinist Andrej Bielow i ženski vokalni ansambl Corona s međunarodnih pozornica, zajedno sa mnom dolaze u Vareš pružiti svima nezaboravno glazbeno iskustvo kroz desetak festivalskih dana - ispunjenih najprije probama, a zatim koncertima, radionicama i predavanjima.
Specifičnost ovogodišnjeg izdanja je tema festivala: Kvartet + ; gudački kvartet kao najznačajniji standardni sastav u klasičnoj glazbi doživjet će različite dopune i transformacije kroz tri središnja festivalska koncerta, nikada se ne pojavivši sam u svom izvornom obliku. Na prvom koncertu, naziva „Tango i fandango“ u djelima Boccherinija i Castelnuovo - Tedesca konceptni “+” je gitara, dok je u djelima Bobića i Piazzolle peti element harmonika. Na drugom koncertu, naslova „Forgotten, classic, new…?“, zadržava se harmonika kao peti element, a sam kvartet doživljava transformaciju u Mozartovom Adagiu i Rondu te funkciju violina preuzimaju flauta i oboa. Kvartet u instrumentalnom smislu krajnju modifikaciju i vrhunac dostiže u sastavu za čuveni Messiaenov Kvartet za kraj vremena kojeg čine violina, klarinet, violončelo i klavir. Također, svaki koncert nosi svoj vlastiti tematski podnaslov s razlogom. U prvom koncertu kroz Tango i fandango dotičemo plesnu komponentu španjolskog i argentinskog zvuka u umjetničkoj glazbi (Boccherini, Castelnuovo – Tedesco; Piazzolla), uz suvremeno djelo „Tango concertante” hrvatskog kompozitora Davora Bobića; drugi koncert Forgotten, classic, new…? sadržava djela koja uključuju „zaboravljene” instrumente klasicizma – glasharmoniku i arpeggione, čiju ulogu preuzimaju klasična harmonika (bayan) i viola, reinterpretirajući tako „klasične“ velikane Mozarta i Schuberta, a koncert zaokružuju suvremena („nova”) djela mladog austrijskog kompozitora Gregora Hankea i renomiranog slovenskog kopozitora Janija Goloba. Završni koncert naslova Glazba za početak i kraj vremena povezuje tradicionalne pjesme Balkana s čuvenim Kvartetom za kraj vremena avangardnog francuskog kompozitora Oliviera Messiaena. Tradicionalne pjesme označavaju izvor jedne kulture, a Kvartet, koji je nastao tokom Messiaenovog zatočeništva u koncentracijskom logoru Görlitz tokom Drugog svjetskog rata baziran na citatima iz Knjige Otkrivenja, svojom tematikom dočarava božansko, bezvremensko – alfa i omega, početak i kraj.
S mladim snagama Muzičke škole Vareš, studentima Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i polaznicima majstorskih tečajeva nadopunili smo ovogodišnji edukativni dio programa Carte blanche koncertima, a koncertno predavanje Kvartet + objedinit će i objasniti čitav koncept.
Ovogodišnji festival bilo bi nemoguće ostvariti bez naših (dugogodišnjih i novih) prijatelja, potpomagatelja, pokrovitelja i sponzora kojima se od srca zahvaljujemo! Također, jako smo ponosni što je naš rad prepoznat i na međunarodnoj razini – Austrijska ambasada u BiH najznačajniji je ovogodišnji sponzor, a i Ambasada Kraljevine Nizozemske također nas je velikodušno podržala. Od velikog je značaja to našem malom, ali kvalitetnom i entuzijastičnom timu te nam daje dodatnu motivaciju da još bolje radimo u budućnosti.
Neizmjerno se radujemo podijeliti svo bogatstvo i ljepotu glazbe i zajedničkog muziciranja ovog zaista jedinstvenog i zanimljivog programa sa svima vama i ove godine u Varešu!


“Dobrodošli na treći Vareš Classic Festival –
međunarodni festival komorne glazbe!”


Andrea Nikolić, Mag. Art.
Suorganizatorica i umjetnička direktorica VaClaF-a

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1750

Jučer 7251

Ovaj Tjedan 9001

Ovaj Mjesec 94818

Ukupno 14102772

Currently are 64 guests and no members online