Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Miholj proslavljen uz prisustvo predsjednika FBiH

14 Tra 2016
831 times

Zvona s crkve sv. Mihovila oglasila su se u 11 sati i najavile početak misnog slavlja povodom patrona Župe Vareš. Patron

Župe Vareš obilježava se na blagdan sv Mihovila Arkanđela (29.09.) koji je ujedno zaštitnik ove crkve. Na početku misnog slavlja sve prisutne pozdravio je župnik fra Mirko Majdandžić i uputio riječi dobrodošlice svim vjernicima i svećenicima, a poseban pozdrav uputio je predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine Marinku Čavari. „Iako nemam običaj da na misi pozdravljam političke predstavnike, danas ću učiniti iznimku i prije svega pozdraviti Marinka Čavaru kao predsjednika FBiH ali isto tako i kao vjernika, jer je danas došao kao vjernik da sa nama proslavi sv. Mihovila zaštitnika naše župe“, rekao je fra Mirko. Misu u župnoj crkvi predvodio je fra Mile Babić profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu koji je sedamdesetih godina prošlog stoljeća bio kapelan u ovoj župi. U nadahnutoj propovijedi osvrnuo se na prošlost Vareša,  fra Matiju Divkovića koji je imao veliki utjecaj na standardizaciju našeg jezika i još jednog istaknutog varešanina koji je opisao povijest Bosne, a riječ je o fra Filipu Lastriću.
„Tko je bio sveti Mihovli i što nam kaže ovaj svetac. Mihael, ili Mihovil je svaki čovjek koji je na strani istine i dobra, koji zna razlikovati što je istina, a što laž, što je dobro, a što je zlo. Bez slobode misli nema napretka u ovoj zemlji, naše je mišljenje kritičko ako može razlikovati što je dobro, a što je zlo. Zreo je onaj čovjek koji se može samostalno služiti svojim umom, svojom pameću tj. koji misli svojom glavom. Bez slobode misli nema napretka nigdje, ni u znanosti ni u kulturi, niti u bilo kojem segmentu života. Živimo danas tako da imamo slobodu misli i da možemo jasno razdvojiti što je dobro, a što zlo“, rekao je u propovijedi fra Mile Babić.
Nakon završetka mise, prohladno vrijeme nije spriječilo mnoge vjernike da prvo zaplešu valcer, a onda da se zagriju uz čašicu razgovora i zaigraju kolo u župnom dvorištu. Mnogobrojni vjernici tradicionalno su se okupili iz drugih župa ali i mnogi od njih došli su iz drugih zemalja u kojim trenutno žive, da bi zajedno s rodbinom proslavili patron župe.
U čast dolaska predsjednika FBiH pripremljen je svečani ručak u župnoj dvorani, a potom je visoka delegacija obišla najstariju sačuvanu crkvu u Bosni i Hercegovini i Malu školu časnih sestara te se upoznali s radom ove ustanove.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 356

Jučer 8419

Ovaj Tjedan 24370

Ovaj Mjesec 110187

Ukupno 14118141

Currently are 133 guests and no members online