Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

„Glazba za početak i kraj vremena“ zatvorila 3. VaClaF

14 Tra 2016
976 times

„Evo srcu mome radosti“ odjekivalo je u tami vareške crkve koju minutu iza 19 sati u ovu subotnju

večer, 26. rujna 2015. godine, što je označilo početak tradicionalnog 7. Miholjskog koncerta i ujedno završni koncert VaClaF-a 2015. Svojim zvonkim glasovima članice ansambla Corona iz Sarajeva tako su na najbolji način vareškoj publici najavile što ih očekuje u nastavku koncerta.
„Treba imati hrabrosti, pa sad progovoriti da se ne pokvari ono što ljudski glas može napraviti“ -  tako je pozdravio sve ljubitelje glazbe i goste jedan od organizatora koncerta vareški župnik fra Mirko Majdandžić.  Poseban pozdrav uputio je uvaženim gostima - apostolskom nuncija u BiH mons. Luigiju Pezzutu,  veleposlaniku republike Austrije u BiH nj.e. Martinu Pammeru i veleposlaniku Kraljevine Nizozemske u BiH nj.e. Jurriaanu Kraaku. Fra Mirko je još dodao: „ Volio bih da ovo bude koncert za kraj i početak vremena. Kraj jednog teškog vremena, a najava dobrih vremena za Vareš“.
Petar Jelić, predsjednik Udruge prijatelja glazbe Emil Milo Cipra pozdravio je sve nazočne i rekao kako je Miholjski koncert namijenjen svim ljudima koji žive u Varešu, koji su negdje otišli i iznova se vraćaju, te svim našim prijateljima. Najavio je nešto drugačiji koncert nego što su to bili prethodni i izrazio nadu da će biti najbolji do sad, uz napomenu kako je sve pripremala umjetnička direktorica festivala Andrea Nikolić sa svojim prijateljima.
A potom je uslijedila glazba. Publika je od violončelistice Doris Nikolić dobila osnovne informacije o djelu Oliviera Messiaena Kvartet za kraj vremena iz 1941. godine. Smjenjivala se glazba i pjesma, između svakog stavka Messiaenovog djela, članice Corone izvodile su tradicionalne pjesme.
Koncertni ansambl u sastavu Andrea Nikolić- violina, Domagoj Gušćić - klavir, Bas Jongen – violončelo i Sylvester Perschler – klarinet izveo je ukupno osam stavaka:  Liturgija kristala, Vokaliza za anđela koji navješćuje kraj vremena, Bezdan ptica, Interludij, U slavu Isusove vječnosti, Ples furije za sedam trublji, Preklapanje duga za anđela koji navješćuje kraj vremena i U slavu Isusove besmrtnosti.
Na samom kraju koncerta umjetnička direktorica VaClaF-a Andrea Nikolić vidno dirnuta zahvalila je publici na odzivu, poimenice svim sudionicima Esmi Sulejmanagić, Mileni Viriljević, Doris Nikolić, Basu Jongenu, Domagoju Guščiću, Sylvesteru Perschleru, Ivani Nikolić, svoj djeci koja su sudjelovala na koncertima i poručila "Vidimo se i dogodine"!
Završne riječi publici uputio je i nizozemski veleposlanik u BiH nj.e. Jurriaan Kraak, koji je rekao: "Poštovani prijatelji, dragi gosti, sudionici koncerta, prvenstveno se želim zahvaliti glazbenicima koji su večeras nastupili i izveli djela Oliviera Messiaena Kvartet za kraj vremena. Njegova djela nisu najlakša i anpristupačnija, ali vi ste ih izveli s velikom profesionalnošću i velikom strašću i sve pohvale za to. Kao drugo, želim se zahvaliti organizatorima festivala. Ovo je jedan impresivan primjer donošenja glazbe na mjesta gdje ona lako ne dolazi. Također mislim da je kompliment za publiku na mjestu, drago mi je da vas vidim u ovolikom broju, vaše prisustvo ovdje dokazuje podršku ovom izvanrednom festivalu. veleposlanstvo Nizozemske je vrlo ponosno što je pokrovitelj jednom ovakvom festivalu, ovdje je i naš Nizozemac Bas koji svira sa svojim prijateljima iz BiH. Nadam se da će se ovaj festival nastaviti i odvijati kroz univerzalni jezik glazbe, i kroz poruku koja će povezivati i ohrabrivati".
Fra Mirko je na kraju, u svom stilu, pozvao sveprisutne na druženje i festival vareških peka koje je kao domaćin pripremio za sve posjetitelje i sudionike koncerta.
Što reći na kraju – osim bravo, bravissimo! I hvala svima bez izuzetka, svakom pojedincu, svakoj osobi koja je na bilo koji način doprinijela tomu da već sedam godina Vareš uoči blagdana zaštitnika svoje župe ima jedna ovakav vrhunski kulturni događaj. Bravo i za varešku publiku koja s nestrpljenjem iščekuje mjesec rujan i koncerte koji su već treću godinu za redom pod festivalskim okriljem. Uistinu smo mi jedan grad fenomen, jer ruku na srce tužna je činjenica da nas je sve manje, mladi odlaze, stari umiru, ali vareška crkva u vrijeme održavanja VaClaFa je uvijek ispunjena i to je ono što daje nadu da će, kako u početku večerašnjeg koncerta reče fra Mirko, ovo značiti kraj jednog teškog vremena, a početak nekih boljih i ljepših vremena za Vareš. Jer dugo, predugo čekamo…

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3703

Jučer 10481

Ovaj Tjedan 38198

Ovaj Mjesec 124015

Ukupno 14131969

Currently are one guest and no members online