Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Sjećanje na poginule i umrle

14 Tra 2016
1077 times

U prijepodnevnim satima Dušnog dana – 02. studenog 2015. godine Varešani su se prisjetili svih stradalih u Domovinskom

ratu, te uz dužni pijetet molili za njihove duše. Pred središnjim spomen obilježjem u dvorištu crkve sv. Mihovila predstavnici udruga, institucija i političkih stranaka položili su vijence i upalili svijeće, odajući tako počast i zahvalnost svakoj od 125 vojnih i civilnih žrtava s područja općine Vareš, čija je imena nakon zajedničkog opijela pročitao vareški župnik fra Mirko Majdandžić.
Prvi vijenac položile su supruga, majka i djeca poginulih pripadnika 96. pukovnije Bobovac Vareš, potom su to učinili predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata. Aktivni časnici i pripadnici OS BiH su također odali počast svojim poginulim prijateljima i suborcima, a potom su to učinili i predsjedavajući OV-a Vareš i vijećnik Hrvatske koalicije u OV-u Vareš, te članovi OO HDZ-a i OO HSP-a Vareš. Ceremoniju polaganja vijenaca vodila je predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava rata Dražana Klarić, a uveličao je župni zbor sv. Mihovila pod ravnanjem sestre Ružice.
Nakon zajedničkog opijela i molitve, u vareškoj crkvi je služena misa zadušnica, na kojoj se pored obitelji stradalnika okupio i veliki broj vjernika. Župnik je tijekom propovijedi podsjetio na neke od pojmova koji su teški i koje izbjegavamo, ali koji su u ove dane neizbježni. Ti pojmovi su: život, smrt, nada, svetost i zahvalnost. To je ovih dana, kada obilazimo posljednja počivališta naših najmilijih i molimo se za njih, sve uvezano i svi intenzivno razmišljamo o značenju smrti i života i načinu na koji to živimo.
Inače, u noći s 2. na 3. studenog ove godine navršava se i 22. godišnjica stradanja Hrvata općine Vareš, kada je preko 10.000 ljudi pokrenuto iz svojih domova i krenulo na put u nepoznato. Sjećanje na ovu tragediju posebno će se obilježiti u nedjelju 08. studenog, na Dan sjećanja. Tada će se u 11 sati na groblju na Višnjićima služiti misa zadušnica te se evocirati sjećanja na najteže dane u novojoj povijesti hrvatskoh naroda općine Vareš. I koliko god se trudili, svatko za sebe, potisnuti ta bolna sjećanja i zaboraviti kroz što su svi prolazili tijekom prognaničkih dana, mjeseci i godina, ovakvi dani i datumi uvijek otvore stare rane i uvijek jednako boli. I svatko sebi postavlja iznova brojna pitanja na koja svih ovih godina nema pravog odgovora…

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 160

Jučer 7940

Ovaj Tjedan 42204

Ovaj Mjesec 28909

Ukupno 14036863

Currently are 200 guests and no members online