Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Akcija darivanja krvi u Domu zdravlja Vareš

14 Tra 2016
1272 times

U organizaciji Crvenog križa općine Vareš i Zavoda za transfuziologiju Ze-do kantona iz Zenice dana, 02. prosinca 2015. godine u prostorijama

Doma zdravlja Vareš organizirana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Odziv Varešana bio je jako dobar, odazvalo se ukupno 30 osoba, 4 osobe zbog zdravstvenih poteškoća nisu mogle dati krv, a 8 dobrovoljnih darovatelja su krv dali od 20 do 30 puta. Novih darovatelja ovaj put bilo je 7-oro i svi su dobili iskaznice dobrovoljnih darovatelja.
Prikupljeno je novih 30 doza krvi koje će svakako biti od velike pomoći zeničkoj bolnici, a koja često ima problema u redovitom zbrinjavanju bolesnika u potrebi.
Naš sugrađanin Sead Abdijevski, kojeg smo zatekli na licu mjesta s ponosom nam je rekao da je krv darovao danas 57. put. S tugom je dodao da su mu liječnici rekli da više ne može biti dobrovoljni darovatelj. Ovom prilikom izrazio je i zadovoljstvo što je godinama mogao pomoći drugima te je naglasio važnost sudjelovanja mladih ljudi u akcijama darivanja krvi.
Treba istaknuti da je i Općina Vareš pomogla organizaciju akcije kroz osiguranje ručka za sve darovatelje, dok su u Crvenom križu Vareš za svakog dobrovoljnog darovatelja osigurali prehrambeni paket. Predstavnici Zavoda za transfuziologiju Ze-do kantona za sve darovatelje osigurali prigodno osvježenje.
Svijest o značaju darivanja krvi u našoj zemlji je nažalost još uvijek nedovoljna. Inače, darivanje krvi je dobrovoljno, besplatno i anonimno, a cijeli proces traje od 10 do 15 minuta. Pri svakom dolasku darivatelj daje svoje osnovne podatke, te ispunjava Upitnik za darivatelje krvi. Darivatelj krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18 do 65 godina. Krv bez opasnosti za svoje zdravlje žene mogu darovati tri, a muškarci četiri puta tijekom jedne godine.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1000

Jučer 6416

Ovaj Tjedan 1000

Ovaj Mjesec 211215

Ukupno 13995659

Currently are 169 guests and no members online