Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Putovanje života Gorana Višnjića

14 Tra 2016
1280 times

Junak naše priče zove se Goran Višnjić. I ako ste sad pomislili na poznatog glumca s istim imenom i prezimenom, u

krivu ste. Jer naš Goran Višnjić, Varešanin s mjestom prebivališta u dalekom Brisbaneu, sprema se na životni poduhvat koji će njegovo ime upisati u poznate i socijalno osjetljive osobe vareških korijena.
Naime, Goran bi 20. ožujka ove godine trebao krenuti na tromjesečno putovanje motorom od Brisbanea do svog rodnog Vareša, dugo oko 22.000 km. Na tom putovanju bi trebao proći kroz 20 država svijeta - Maleziju, Tajland, Laos, Vijetnam, Kinu, Mongoliju, Rusiju, Kazahstan, Ukrajinu, Bjelorusiju, Poljsku, Njemačku, Češku, Austriju, Italiju, Sloveniju, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Priznat ćete, jako hrabro i nesvakidašnje i za mnoge od nas nezamislivo. Putovanje ima jako plemenit cilj, odnosno predstavlja Goranovu dobrotvornu akciju za pomoć pri obrazovanju i djelovanju sportskih udruženja koja okupljaju djecu Vareša.
Sve to nas je potaknulo da iz prve ruke doznamo nešto više o Goranu, koji nam je o sebi rekao sljedeće:"Rođen sam 1967. godine u Varešu. U Varešu sam živio do početka rata, proveo tu svoje djetinjstvo i mladost, lijepe godine. Potom sam s obitelji živio u Njemačkoj do konačnog preseljenja u Australiju od 1997. godine živim u Brisbaneu u Australiji. Sretno sam oženjen Suzanom Čović i imam dvije kćerke Nikol i Iris od 20 i 16 godina. ".
Zanimalo nas je i kako je došlo do cijele ove priče koju je Goran nazvao Ride about AU. "Od svoje 19. godine sam na motoru, tada sam kupio svoj prvi MZ 150. prije nekih 3-4 godine počeo sam razmišljati o ovakvom putovanju, jer mi je želja istražiti što više zemalja širom svijeta, upoznati ljude iz tih zemalja, njihovih običaja i kulture. Prije 2 godine sam nešto slično doživio u Aziji koju sam prošao na motoru", govori nam Goran i dodaje: "otkako sam se preselio u Australiju 1997.godine, moja želja je uvijek bila voziti motor do svog rodnog grada Vareša i sada 30 godina nakon moje prve vožnje na motoru konačno ću ostvariti ovu želju u stvarnost"! U cijeloj ovoj priči Goran ima bezrezervnu podršku svoje obitelji - supruge i kćeri koje su ponosne na njega. Kaže da su i prijatelji oduševljeni, ali da je bilo malo i straha kod njih kako će sve proći.
Na ovu motorističku avanturu Goran ide sam i uvjerava nas da je siguran. "Nabavio sam mali uređaj Spot chaka koji će me pratiti na putu i svakih 10 minuta slati satelitskim putem informacije o lokaciji na kojoj se nalazim mojoj obitelji. U slučaju neke opasnosti, uređaj posjeduje i poseban dio koji mogu aktivirati." Želimo vjerovat da do toga ni u kom slučaju neće doći.  Napravio je i svoju stranicu na Facebooku preko koje će šira javnost moći pratiti sve pripreme i tijek putovanja. Goran obećava da će se svaki dan potruditi u par rečenica i fotografija oglasiti o tomu što je doživio tog dana, sve dok ne uđe u Kinu gdje je Facebook zabranjen. No i tada, tih 25 dana koliko će mu trebati za putovanje kroz Kinu, mailom će obitelji slati fotografije koje će oni postavljati na stranicu Ride about AU, kako bi svi koje to zanima bili u tijeku.
Goran je za ovu avanturu života na radnom mjestu uzeo neplaćeni dopust od 4 mjeseca. Putovat će s australskom putovnicom, jer mu je tako bilo puno lakše pribaviti potrebne vize i odobrenja. Vize će mu trebati za vožnju kroz Laos, Kinu, Mongoliju i Rusiju. Za prolazak kroz Maleziju pak trebat će mu poseban dokument. Tu su i vlasnički list za motor, uredna servisna knjižica i garancije, sve je to većim dijelom spremno za put. Ni opskrba gorivom tijekom puta Goranu ne bi trebala biti problem, jer rezervoar motora troši 33 litre na 500 km, što je svakako dobra strana.
Poznato je da se naši Varešani druže u Australiji i da su uvijek spremni pomoći rodnom gradu. Tako će za Gorana pripremiti oproštajni party za sretan put i tako ga ispratiti iz Brisbanea. I tijekom putovanja Goran će se rado sresti s Varešanima, a prve od njih trebao bi već sresti u Bangkoku na Tajlandu, potom u Rusiji, a onda i kroz sve europske zemlje. Već mu se mnogi javljaju i to ga jako veseli.
Cijela ova priča ima samo jedan cilj - tijekom putovanja prikupiti što više novčanih sredstava za djecu Vareša. Na naše pitanje na koji način će to raditi i zašto ste se baš odlučio za varešku djecu, Goran ističe: "Vareš je moj rodni grad, grad koji je u proteklom ratu jako stradao i želio sam dati svoj mali doprinos nekom boljem životu u njemu dana. Znamo da u cijeloj BiH život nije jednostavan, da ljudi odlaze, a ja na ovaj način želim mladima i djeci dati bar mali razlog za ostanak. Jednostavno, želim vratiti život natrag u Vareš. Otvorio sam i stranicu na kojoj svatko može postati donator i transparentno vidjeti u svakom trenutku koliko je sredstava prikupljeno".
Putovanje bi trebalo trajati oko 3 mjeseca, možda koji dan duže. Dolazak u Vareš planiran je sredinom šestog mjeseca. "Neću se sad vezati za dan, ali moj rođendan je 27.06. i volio bih na taj dan doći u Vareš, to bi bila kruna svega. Tu će me čekati moja Suzana i kćerke kako bi zajedno proslavili sve što sam prošao", ponosno će Goran.
Mi vjerujemo da ćemo svi mi koji živimo u Varešu dočekati Gorana s ponosom i radošću, a do tada će radio Bobovac u dogovoru s Goranom objavljivati fotografije s putovanja uz pokoju rečenicu na našem webu. a do tada s nestrpljenjem iščekujemo dan D - 20.03., kada bi Goran trebao krenuti na putovanje života. Sretno i čuvaj se! (fotografije: albumi obitelji Višnjić)

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1598

Jučer 5926

Ovaj Tjedan 20819

Ovaj Mjesec 7524

Ukupno 14015478

Currently are 127 guests and no members online