Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Studenti iz Lyona posjetili Vareš

14 Tra 2016
1145 times

Priličnu pozornost u našem gradu ovog tjedna privukla su četiri renaulta 4 francuskih registarskih pločica i to nam je

bio povodom da doznamo o čemu je riječ. Put nas je odveo do ravnateljice Male škole Vareš s. Snježane Pavić, koja nas je obavijestila da u tim vozilima putuju studenti iz Francuske, koji su posjetili djecu Male škole i družili se s njima. pripremili su za njih prezentaciju grada Lyona i značajnih podataka vezanih za ovaj grad, uručili m donaciju didaktičkog materijala i školskog pribora, te se družili kroz sportske sadržaje i kreativne igraonice. Riječ je o skupini od 12-oro studenata ekonomije i menadžementa iz Lyona s Univerziteta IUT Lyon1, koji su u Vareš stigli sklopu humanitarnog programa 4L Bosnie.
Od Borisa Trogrančića, člana Udruženja Alterural koje se bavi promocijom ruralnog turizma iz Sarajeva doznajemo da su francuski studenti stigli u našu zemlju zahvaljujući suradnji s Alterurala i omladinskih organizacija u Francuskoj, te da su u Varešu drugu godinu za redom. Na ovaj način daju podršku raznim projektima solidarnosti ugroženim zemljama.
Eliza, studentica s kojom smo razgovarali istaknula je sljedeće: " Prošle godine smo imali jako lijepa iskustva, te nam je direktorica Alterurala preporučila da opet dođemo. U početku je to bilo zamišljeno kao humanitarni rad, a sad je već to prešlo u upoznavanje kultura i  običaja naših zemalja, te druženje. Cilj nam je provesti što više vremena s djecom iz Male škole, igrati se s njima i ponuditi im na kušanje određene francuske specijalitete koje smo donijeli, poput francuskih peciva raznih okusa, keksiće iz regija Bretania, francusku čokoladu, praline, madlene i slično". na naš upit kako su doživjeli Vareš, BiH i općenito ljude u našoj zemlji, Eliza s osmijehom kaže:" Oduševljeni smo bosanskim gostoprimstvom, dočekom u Maloj školi, svi su nas s radošću iščekivali.  Lyon je veliki francuski grad i nemamo često priliku boraviti na selu, stoga smo se odlučili na smještaj u selu Strica, kako bi dali podršku razvoju seoskog turizma u vašem gradu". Pitali smo Elizu i o vozilima u kojima putuju od Francuske do BiH. " Izazov je putovati u starim autima, a renault 4 kultni je simbol Francuske, pa na taj način promoviramo našu tradiciju", istaknula je.
Osim druženja s djecom mae škole u Varešu, lyonski studenti će posjetiti djecu s autizmom u Kiseljaku. Natrag kreću u četvrtak i u Lyon bi trebali stići u nedjelju.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1253

Jučer 5926

Ovaj Tjedan 20474

Ovaj Mjesec 7179

Ukupno 14015133

Currently are 148 guests and no members online