Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održana 9. sjednica Općinskog vijeća

11 Tra 2016
1449 times

Danas, 20.lipnja 2013. godine u velikoj dvorani općine Vareš u 9 sati započela je 9.sjednica Općinskog vijeća. Sjednicu je otvorio predsjedavajući

Zdravko Marošević, a tajnik vijeća  Leon Pavlović prozvao je vijećnike i ustanovio da je prisutno 18 vijećnika, te da imaju kvorum za rad. Uslijedili su zaključci sa prethodne sjednice i odgovori na vijećnička pitanja sa 8.sjednice. Potom se vijećnicima obratio načelnik Avdija Kovačević i iznio podatke o aktivnostima koje su urađene između dvije sjednice. Aktivnosti je bilo mnogo, a izdvajamo samo neke. Posjet turske delegacije koja ima namjeru investirati na području naše općine u iznosu od 2,5 milijuna eura, a radilo bi se o tvornici rasvjetnih tijela. Potom tu je posjeta i kineskog ambasadora za privredu koji je izrazio želju dodatnih ulaganja u postojeći kompleks. U proteklom mjesecu bilo je nekoliko sastanaka na temu revitalizacija kraljevskog grada Bobovca, sastanci su bili i u našoj općini, a i u Zavodu za zaštitu kulturno povijesnog i prirodnog nasljeđa. Radilo bi se na obnovi ovog područja i rekonstrukciji pojedinih objekata ali izgradnji novih. Krenulo se sa radovima na putovima na našoj općini, zatim rekonstrukcija zgrade općine je pri karaju i vrlo brzo će dobiti ljepši izgled. Ove godine će se održati i manifestacija vareško ljeto, ali to neće biti manifestacija kao što je to bila praksa, nego će to imati drugačiji karakter, u narednim danima kompletan program bit će dostupan javnosti putem radio Bobovca i web stranice općine.
Nakon načelnikovog izlaganja krenulo se sa vijećničkim pitanjima. Safeta Muftić postavila je pitanje kada će započeti isplata stipendija  i kada će bit završen put do groblja. Tajiba Brkić upitala je kada će se izvršiti nasipanje lokalnih putova. Mario Mirčić pitao je zbog čega ne funkcionira gradski prijevoz na relaciji Vareš – Vareš Majdan. Ismet Abdulahović predložio je da se zabrani branje borovnica na našem području. Đemo Kevrić upitao je oko rekonstrukcije puta Striježevo- Kokoščići. Mahira Brkić upitala je oko rješavanje kanalizacijskog sustava u Stupnom Dolu.
Po završetku vijećničkih pitanja krenulo se u razmatranje 15 točaka dnevnog reda i usvajanje istog. Načelnik je predložio da se iz dnevnog reda izbaci 4.točka dnevnog reda Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za obračun plaće državnih službenika i namještenika u Jedinstvenom općinskom organu uprave Općine Vareš i Stručnoj službi Općinskog vijeća i Općinskog načelnika, a da se umjesto nje stavi Davanje suglasnosti za dovršenje stambenog objekta Šimić Ive Željku, što je i usvojeno.
Prva točka – Prijedlog odluke o promjeni statusa nepokretnosti, uz kratku raspravu točka je usvojena.
Druga točka - Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o raspodjeli sredstava za klubove vijećnika političkih stranaka i vijećnika u Općinskom vijeću Vareš iz proračuna Općine Vareš za 2013. godinu. Usvojena.
Treća točka - Prijedlog Odluke o izmjeni i dopunama Odluke o utvrđivanju standarda i kriterija za konačna imenovanja na pozicije u regulirane organe. Usvojena.
Četvrta točka - Prijedlog Rješenja kojim se privrednom društvu „EKO -ENERGY“ d.o.o. Tešanj, dodjeljuje neposrednom pogodbom neizgrađeno gradsko zemljište na korištenje radi izgradnje objekta strojare za MHE „Vareš“ Vareš. Uz nekoliko primjedbi i izlaganja vijećnika, ova točka je usvojena s 10 glasova za, 4 protiv i 4 suzdržana.
Peta točka - Prijedlog Rješenja o stavljanju van snage Rješenja o imenovanju člana Općinske izborne komisije. Usvojena je bez rasprave.
Šesta točka – Davanje suglasnosti za dovršenje izgradnje stambenog objekta Šimić Ive Željku, usvojena je bez rasprave.
Sedma točka - Inicijativa Općinskog načelnika za izmjenu Prostornog plana ZE-DO kantona, sa prijedlogom Zaključka. Uz kratku raspravu i prijedloge vijećnika i ova točka je usvojena.
Osma točka - Izvješće o radu općinskog pravobranilaštva Vareš za 2012. godinu. Usvojena bez razmatranja.
Deveta točka - Izvještaj o radu JU „Centar za socijalni rad“ Vareš     za 2012. godinu. Uz pohvale koje su uputili vijećnici i načelnik, osvrnuli su se na probleme s kojima se suočava ova JU. Problem je nedostatak vozila za potrebe ove ustanove i jedno od pitanja upućeno direktorici Nihadi Gondžo bilo je da li postoji korisnika koji zloupotrebljavaju pomoć koja im se uruči. Također istaknut je problem narkomana na području naše općine i njihovom zbrinjavanju. I ova točka je usvojena.
Deseta točka - Informacija o ostvarivanju potreba stanovništva u o blasti socijalne zaštite na području općine Vareš. Usvojena bez razmatranja.
Jedanaesta točka - Izvještaj o radu i poslovanju JPU „Dječji vrtić“ Vareš u 2012.godinu. I ova ustanova je dobila pohvale za rad i podršku vijećnika, također usvojena.
Dvanaesta točka - Izvještaj o radu JU „Opća biblioteka“ Vareš za 2012. godinu. Uz pohvale za rad i ova točka je usvojena.
Trinaesta točka - Informacija o stanju  i aktualnoj problematici  u  obrazovanju  na području  općine Vareš. Uz iznošenje podataka o broju učenika i stanju u obrazovanju i ova točka je usvojena.
Četrnaesta točka - Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava „Subvencije za razvoj poljoprivrede“ utvrđenih budžetom Općine Vareš za 2013. godinu. Dragan Orozović iznio je podatak da su predviđena sredstva po ovom pitanju predviđena u iznosu od milijun maraka na području našeg kantona, a ne dva kako je bilo navedeno. Također, radit će se na poboljšanju poljoprivredne proizvodnje na području naše općine.
Tekuća pitanja:
Postavljeno je pitanje oko čišćenja grada i aktivnostima koje su u tijeku. Svi su se složili da grad dobiva novu sliku, a kontinuirano će se raditi na proljetnom, ljetnom i pred-zimskom čišćenju grada. Upućen je dopis ispred MZ Pogar, Strica-Zaruđe i Javornik oko uništavanja putova sječom šume na ovim područjima. Intenzivno će se raditi na rješavanju ovog problema i uputiti se nadležnim institucijama da adekvatno reagiraju. Upućena je inicijativa prema Vladi ZDK da se izvrši preraspodjela sredstava ostvarenih od strane ŠPD „Šumarija“. Isto tako, upućena je Inicijativa za donošenje odluke o zabrani nastavka sječe i izvlačenju šume sa područja naše općine. Ova inicijativa je usvojena i predloženo je da se što prije  zakaže tematska sjednica po ovom pitanju. Još jedna inicijativa stigla je od strane načelnika, izmjene i dopune u reorganizaciji službi u Jedinstvenom općinskom organu. U roku od 30 dana treba da se donesu prijedlozi na ovu inicijativu i dostave Općinskom vijeću na razmatranje. Inicijativa da se sjednice održavaju posljednji četvrtak u mjesecu ali nakon završetka radnog vremena. Zaključak je da se redovne sjednice održavaju u posljednjem tjednu u mjesecu od 15 sati i 30 osim subote i nedjelje, te se zadužuje načelnik da osigura sve potrebne uvjete da bi se sjednice održavale u ovim terminima. Zahtjev za sanaciju puta uputila je MZ Stupni Do prema zaseoku Mlinčići, načelnik je predložio da se ovaj zahtjev u potpunosti odbaci. Sugerirano je načelniku da stupi u kontakt sa predstavnicima MZ Stupni Do i ponovno razmotri ovo pitanje.  Mahira Brkić apelirala je na načelnika da se asfaltira cesta u gradskom području, odnosno dionica Selište – Pruga. Odmah je odgovoreno da će BH Telekom izvršiti popravku tog dijela puta jer je vršio radove na tom području. Leon Pavlović zamolio je vijeće da donese zaključak o imenovanju komisije za popis stanovništva. Data je suglasnost na imenovanje ove komisije. Sjednica je završena u 14 sati i 30 minuta.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1152

Jučer 8551

Ovaj Tjedan 35256

Ovaj Mjesec 21961

Ukupno 14029915

Currently are 165 guests and no members online