Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Večer poezije mr. Franje Zlovića

13 Tra 2016
1227 times

Dokaz da zanimanja za lijepu pisanu riječ i općenito kulturne događaje još uvijek u Varešu ima opći je zaključak nakon

prelijepe večeri poezije mr. Franje Zlovića održane u subotu 09. kolovoza 2014. godine. Ovaj kulturni događaj upriličen je u prostoru Osnovne škole u Varešu u okviru manifestacije Ljetni festival Vareš 2014. i bio je iznimno posjećen. Bilo je tu ljubitelja lijepe riječi svih generacija, a posebnu čast autoru je svojim dolaskom ukazao akademik prof. dr.sc. Anto Markotić, naš Varešanin koji živi i radi u Zagrebu i kako je kazao – uvijek se rado vraća u Vareš, grad svog djetinjstva.
Posebna gošća Franjine večeri poezije bila je slikarica Snježane Pehar, rođ. Božić , koja je za ovu prigodu došla iz Njemačke i predstavila se Varešanima izložbom slika – ulja na platnu. Posebna priča veže dvoje umjetnika Franju Zlovića i Snježanu Pehar koji izvrsno nadopunjuju svoja djela, Snježana slika, a Franjo u stihu opiše sliku kako bi je promatrač što bolje mogao razumjeti.
Veliko iznenađene Franji su priredili i vareški izviđači. Obzirom da je Franjo Zlović bio načelnik odreda izviđača "Branko Jelić" Vareš od 1962. do 1966. godine, članovi odreda su ga došli pozdraviti izviđačkim pozdravom Z D R A V O, a mala pčelica Mia Milošević darovala je barba Franji maramu Odreda, što ga je jako dirnulo. Franjo je izviđačima posvetio dvije prekrasne izviđačke pjesme,koje su ovom prigodom recitirali Sanjin Rožajac i Ema Dugonjić.
U bogatom životopisu našeg Varešanina stoji između ostalog:“Franjo A. Zlović rođen je u Varešu, BiH, 05. listopada 1946. god. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Varešu, gdje piše i objavljuje svoje prve pisane uratke. Završio je Mornaričku vojnu akademiju i Poslijediplomski studij vojnih znanosti. Aktivni je sudionik Domovinskog rata. Živi i djeluje u Splitu. Piše pjesme za djecu, domoljubnu i ljubavnu poeziju, kratke priče i stručne radove. Okušao se i kao pisac dramskih tekstova i romana.
Mornar Merđan je njegov prvi roman, finalist VBZ-ovog natječaja za najbolji neobjavljeni roman u 2008. godini u RH. Roman je protkan uzajamnom vezom autorovih osobnih životnih iskustava i ljubavi spram stiha i proze, ljudi, svog zavičaja i mora.

Kao tekstopisac aktivan je i nagrađivan na dječjoj glazbenoj sceni. Zbirka pjesama za djecu Sunce moje malo u izdanju HKD "Napredak" Split, izd. 2006.god. ostvarila je vrlo zapažen uspjeh. Autor je zbirke pjesama Staza od ljubavi.“
Franjo Zlović ne boji se biti zaljubljen u svoj kraj, za Vareš kaže da je to njegov grad, grad koji sanja i kojem je posvetio pjesmu Moj grad – Vare Valium, čije je stihovi recitirao pred kraj.  Pjesnik se na kraju posebno zahvalio za podršku svim gostima i prijateljima koji ga podupiru u njegovom radu. Promotori večeri su bili Mirjana Šimunović i Mladenko Marijanović. U glazbenom dijelu programa nastupio je Mišo Zlović i njegov prijatelj Srđan iz Dubrovnika, kojeg publika pamti kao člana dvojca Buco i Srđan.

Bila je ovo i svojevrsna promocija zbirke poezije "Staza od ljubavi". Toliko spontanosti, pozitivnih emocija na jednom mjestu. Bila je ovo večer za pamćenje kojom nas je dovela staza od ljubavi i kroz jednu dozu čarolije odvela dalje u toplu varešku večer 09. kolovoza, ljeta Gospodnjega 2014.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 2378

Jučer 7251

Ovaj Tjedan 9629

Ovaj Mjesec 95446

Ukupno 14103400

Currently are 120 guests and no members online