Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Medvjed napao pčelinjake u Matijevićima i Ljepovićima

13 Tra 2016
950 times

U redakciju radio Bobovca danas, 11. rujna došao je naš sugrađanin Franjo Dužnović, nastanjen u Ljepovićima i i

spričao nam gotovo nevjerojatnu priču – o pohodu medvjeda na njegove pčele. Franjo nam je rekao kako mu je važno da putem medija upozori Varešane u široj okolini na ovu opasnost, jer više nema kome da se obrati. Vidno uznemiren, ispričao nam je da je medvjed ili medvjedica na njegov pčelinjak svoj prvi pohod imao/la proteklog vikenda, u noći sa subote na nedjelju oko 1 sat, te noćas (11.09.) oko ponoći i da je zahvaljujući činjenici da je pčelinjak smješten blizu kuće čuo buku i pokušavao svjetlima i na druge načine otjerati napasnika. No, nije uspio i tako je ostao bez dva pčelinja društva, što nije mala šteta. Kako doznajemo, prije pohoda na pčele Franje Dužnovića u Ljepovićima, medvjed je uništio i pčelinjak Joze Lekića u Matijevićima.
Inače, medvjed je kod nas gotovo možemo reći – domaća životinja. Udomaćio se i već prethodnih mjeseci, a i godina pravio dar-mar u pčelinjacima na području općine, u Bogunima na imanju Mladena Mroševića nekoliko puta, vidjeli su ga kako šeta cestom za Pogar, gdje je također uništio košnice,  a ima i još dosta lokacija na kojima se sladio medom bez dozvole…
I tako, uz nepovoljne vremenske prilike ovog ljeta, pčelari su suočeni s još jednim, većim i ozbiljnijim problemom za koji nemaju rješenje. Valja napomenuti da je medvjed Zakonom o lovu zaštićen u uzgojnim područjima, tako da je to dodatni problem za pčelare. Ovo je ujedno i apel nadležnima da pokušaju naći odrđeno rješenje ovog problema, da pokušaju zaplašiti životinju da ne prilazi naseljima. Također je ovo i upozorenje svim vareškim pčelarima da pokušaju zaštititi svoja imanja, kako ne bi došlo do neželjenih posljedica i materijalne štete.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 10193

Jučer 10411

Ovaj Tjedan 81499

Ovaj Mjesec 72993

Ukupno 15322315

Currently are 636 guests and no members online