Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Vareški framaši domaćini obilježavanja "Dana ekologije"

14 Tra 2016
830 times

U subotu, 23. svibnja 2015. godine, u Varešu je obilježen"Dan ekologije" koji je organizirala Franjevačka mladež Bosne Srebrene,

te župa i bratstvo Frame Vareš. Po slobodnoj procjeni, oko stotinu pedeset mladih iz desetak mjesnih bratstava došlo je u Vareš gdje je program započeo okupljanjem mladih, te uvodnim govorom fra Danijela Rajića (duhovnog asistenta Frame BS), Marije Trogrlić (područne predsjednice Frame) i fra Tomislava Svetinovića (vikara župe Vareš i duhovnog asistenta Frame Vareš). Zatim je uslijedila sveta misa koju je predvodio fra Zoran Vuković (duhovni asistent Frame Kiseljak), koji je u svojoj nadahnutoj propovijedi naglasio važnost očuvanja prirode. Koncelebrirali su još i fra Tomislav Svetinović, fra Bono Kovačević (nekadašnji vareški vikar, trenutno na službi u župi Domaljevac), fra Mato Topić (vareški župnik u periodu 1994.-2000.), fra Mario Jurić (duhovni asistent Frame Kreševo) te fra Danijel Rajić.
Nakon mise prešli smo na edukativni dio susreta - predavanje "Projekt franjevačke eko karte RH i BiH", koje je bilo uživo iz crkve sv. Mihovila preneseno u programu HR "Bobovac". Predavanje je vodila Doris Trogrlić iz Frame Sarajevo, inače studentica PMF-a u Sarajevu. Zaključak tog predavanja jest da i mi framaši kao pojedinci možemo doprinijeti razvoju ekološke svijesti koja je kod nas na niskim granama, te da vrijeme ističe - priroda trpi sve, ali nije poznato do kada...
Treći dio bio je onaj praktični - mladi framaši su "obnavljali" župno dvorište (košenje trave, bojanje ograde, sađenje cvijeća, čišćenje okolnog područja itd.). Taj dio je nakratko prekinula kiša, a za vrijeme kiše framaši su se okupili u i oko župnog ureda gdje su se upoznavali, družili, plesali i pjevali. Obišli smo i najstariju crkvu u Bosni i Hercegovini - naravno, staru crkvu sv. Mihovila gdje nam je fra Anto Cvitković pričao o povijesti te crkve i samog vareškog kraja. Na kraju programa, pročitan je proglas Frame Bosne Srebrene povodom Dana ekologije i uslijedio je završetak programa. Što reći, osim da smo veoma sretni što je Frama Bosne Srebrene izabrala baš nas kao domaćine ovog susreta te da se nadamo da smo ispunili očekivanja! Ovim putem se zahvaljujemo i svim bratstvima Frame koja su došla u Vareš i uveličali današnji dan, sa nadanjima da će im ovaj dan ostati u sjećanju! Do ponovnog susreta - Mir i Dobro!   (tekst Vladimir Ruf, foto V. Ruf i radio Bobovac)

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 400

Jučer 6332

Ovaj Tjedan 25953

Ovaj Mjesec 12658

Ukupno 14020612

Currently are 144 guests and no members online