Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Mještani MZ Dragovići blokirali put prema Kaknju

14 Velj 2022
4302 times

Nakon mnogobrojnih pokušaja da sačuvaju put prema Kaknju danas, 14.02.2022. godine mještani MZ Dragovići i Borovica izašli su

na put R-444a u mjestu Kopijari kako bi zaustavili uništavanje ovog putnog pravca. Na ovoj putnoj komunikaciji zabranjen je promet kamionima s prikolicom, ali to nije slučaj sa kamionima ŠPD ZDK koji na ovom lokalitetu izvoze šumu. U Kopijarima, na granici općina Vareš i Kakanj okupili su se mještani ovih mjesnih zajednica kako bi konačno riješili ovaj gorući problem. Teška teretna vozila uništavaju makadamski put i prolazak s osobnim vozilima je nemoguć.

Razgovarlao se mnogo puta po ovom pitanju ali  rezultat je uvijek isti, ostaju samo obećanja, a radi se po “nečijoj” volji. Omer Ajanović, član savjeta MZ Dragovići ogorčen je odnosom vlasti prema lokalnoj zajednici. “Pošto su nam kamioni razvalili ovu cestu mi smo izašli ovdje jer se šuma vozi za Zavidoviće ili Gračanicu, a ti kamioni izbjegavaju izlaz prema Kaknju radi vage i što pretovaraju kamione. Dole ima saobraćajni znak zabrane za vozila sa prikolicom, ali oni su i to koristili maksimalno. Jutros su nam došli ovdje i malo ovo zategnuli kako bi nam zamazali oči. Rješenje je jedino da se obustave kamioni, da se vozi izvoz šume, do šestog mjeseca dok ne bude suho. Drugi zahtjev da se vrši sanacija ovog puta od Kakanjske ceste tj od asfalta do Luku gdje se skreće i to su naši zahtjevi. Ovaj put koristimo za kupnju prehrambenih namirnica u Kaknju i kako bi mogli ići ljekaru”.

Prema riječima gospodina Ajanovića, već su upućivani dopisi po ovom pitanju ali rezultata nema. “Naš povjerenik mjesne zajednice obraćao se već nekoliko puta po ovom pitanju ali rezultate vidite i rečeno mu je da nikakvih promjena ne može bit do 15.03. Povjerenik MZ Dragovići Šaban Ibrišimović razgovarao je jučer i s načelnikom Kaknja koji je obećao da će danas doći ovdje na teren, međutim još nikoga nema”, rekao je gospodin Ajanović.

Prisutne mještane ovih mjesnih zajednica obišao je vareški načelnik Zdravko Marošević kako bi im dao podršku u ostvarenju svojih zahtjeva. “Osjetio sam potrebu, po dojavi da će se danas ovdje okupiti nezadovoljni građani, obići ih, kako bi ukazali na problem izvoza šumskih asortimenata i neefikasnog rada policije, napominjem policije PS Kakanj i Općine Kakanj koja ne reagira, odgovornih koji ne održavaju kanotnanlne ceste. Reagirat ću oštro sa strane Općine Vareš prema svim nadređenim od ŠPD-a, Kantonalne driekcije cesta, Općine Kakan i policijskog komesara kako bi ovaj put R-444a stavio u funkciju i kako on nije namijenjen samo za prevoz šumskih asortimenata i teških tereta, već i za luksuzna i svaka druga vozila. Ovdje je i naš Bobovac koji posjećuju građani iz svih dijelova BiH ali i šire, i ljudi jednostavno ne mogu da shvate da je takav simbol Bosne i Hercegovine, kao što je Bobovac, da se do njega u ovom momentu treba bit hrabar i doći osobnim vozilom. Mi se stidimo za one koji su odgovorni, jer zna se ko je odgovoran za regionalne ceste. Ovo je naš mali doprinos da ukažemo kako treba svako raditi svoj posao”, rekao je načelnik Marošević.

“Nažalost, po ovajvoj zimi i hladnoći moram ostaviti dio svog posla i radnog vremena da bih dao podršku ovim ljudima, posebno onima koji se bave gospodarskim, odnosno seoskim domaćinstvima koji imaju i previše muka u današnje vrijeme, a moraju sebi dati vremema da dođu ovdje i ukažu onima koji sjede u foteljama, toplim prostorijama, da oni i ne razmišljaju ni o Varešu ni o Bobovcu ni o regionalnim cestama, već samo čekaju kad će im bit isplaćena plaća”, naglasio je načelnik Marošević na kraju.

Treba naglasiti kako je utovar trupaca zabranjen na regionalnim cestama, ali smo na povratku se uvjerili u suprotno. Naime, na Pobrinom Hanu, kamion na regionalnoj cesti vrši utovar i prolaz osobnih automobile je otežan. Pratit ćemo cjelokupnu situaciju i vidjeti kakve će rezultate donijeti, ali sudeći prema dosadašnjoj praksi možemo očekivati još gore. Mještani ovih sela neće sjediti skrštenih ruku, ali i drugih na području naše općine, tražit će svoja prava svim raspoloživim sredstvima.

IMG1875-Copy
IMG1874-Copy
IMG1873-Copy
IMG1872-Copy
IMG1871-Copy
IMG1870-Copy
IMG1869-Copy
Cesta

Last modified on Ponedjeljak, 14 Veljača 2022 15:30
Rate this item
(1 Vote)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 7895

Jučer 7978

Ovaj Tjedan 42200

Ovaj Mjesec 132609

Ukupno 13917053

Currently are 219 guests and no members online