Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Održana prezentacija IFAD-a za pomoć poljoprivrednicima

11 Tra 2016
2188 times

Danas, 08.01.2016. godine u velikoj dvorani općine Vareš održana je prezentacija IFAD-a u okviru projekta

razvoja ruralnog poslovanja za pomoć siromašnim i nerazvijenim općinama. Prezentaciju je održao direktor IFAD-a za FBiH Halil Omanović sa suradnicama Mesijom Selimović i Aidom Selimić.
„Ovim projektom obuhvaćeno je 27 općina iz 10 kantona među kojima je općina Vareš zajedno s Brezom. Ukupna vrijednost projekta je 31.657.000,00 KM i bit će realiziran u naredne tri godinie odnosno do 31.03.2019. godine. Ovo je razvojni projekt s kojim se pokušava pomoći malim i siromašnim farmerima u realizaciji njihovih projekata da bi postali konkurentni na tržištu i izašli iz kategorije siromaštva. Ovim projektom prvenstveno je obuhvaćena proizvodnja i prodaja jagodičastog voća ali i drugih vidova poljoprivredne proizvodnje. Uz sudjelovanje u realizaciji projekta pomoći otvorena je mogućnost kreditiranja potencijalnih farmera kroz kredite do 7 godina s komercijalnim bankama uz povoljnu kamatnu stopu. Pored ove dvije mogućnosti tu je još ulaganje u izgradnju infrastrukture kao što je izgradnja tržnica i vodovodnih sustava koji će omogućiti uvezivanje u lancu proizvodnje. U narednom razdoblju osigurat ćemo dolazak servis provajdera koji će sagledati konkretne podatke i prikupljene informacije realizirati zajedno s općinskim strukturama. Bit svega je uvezati sve čimbenike, a to znači da farmera uvežemo s udruženjem poljopriverednih proizvođača i lidera koji će osigurati otkup. Minimalno sudjelovanje pojedinca farmera je 50%, a ostatak ćemo nastojati osigurati od donatora“, rekao je direktor Omanović.
Vareš se do sada pokazao kao pozitivan primjer za realizaciju projekata i nadamo se da će ovaj projekt zaživjeti odmah s proljeća. Na ovu prezentaciju odazvao se veći broj poljoprivrednih proizvođača i udruženja koji su postavili određena pitanja na koje su dobili konkretne odgovore. Nastavak realizacije projekta očekuje se krajem mjeseca veljače kada se očekuje dolazak servis provajedera.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 3462

Jučer 8232

Ovaj Tjedan 3462

Ovaj Mjesec 40443

Ukupno 14048397

Currently are 184 guests and no members online