Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Predstavnici komune Flen u posjetu općini Vareš

10 Tra 2016
5283 times

Suradnja komune Flen iz Švedske i Općine Vareš traje od 2005. godine i u sklopu te suradnje već je realizirano nekoliko posjeta i niz korisnih

projekata. Vezano za navdenu suradnju danas je u općini Vareš održan radni sastanak na kojem su bili prisutni predstavnik komune Flen Niklas Witt, Anna Wallenberg, referentica za turizam i Petra Strőm, referentica komune za informacije i Mladen i Igor Papec, naši bivši sugrađani koji žive i rade u Švedskoj.
Domaćin sastanka bio je  načelnik vareške općine Hamdo Fatić i njegovi pomoćnici Ermin Musa, Jadranka Radoš, Zeljko Franjić, Čedomir Jelić i Rusmir Berberović, te predsjedavajući i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Josip Malbašić i Milan Knežević. Pored njih na sastanku su bili prisutni i Dalibor Jozic, zaposlenik Turist info centra, Leon Pavlović tajnik OV-a Vareš, Maja Ajanović, menadžerica Centra za pružanje usluga građanima i Centra za dozvole i Nikola Jaćimovski, referent za informatičke poslove.
U jednosatnom razgovoru sudionici sastanka su razgovarali o dosadašnjim rezultatima 5-ogodišnje suradnje Flena i Vareša, koja je najbolja u oblasti obrazovanja i razmjene učenika. U narednom razdoblju naglasak bi trebalo staviti na jačanje oblasti turizma i prezentaciju turističkih potencijala općine Vareš. Predstavnik flenske komune Niklas Witt je izrazio zadovoljstvo otvaranjem novog, suvremenog Centra u prizemlju Općine i pozvao sve prisutne na sastanku na jačanje prezentacije turističkih i kulturnih znamenitosti Vareša i njihovu prezentaciju potencijalnim turistima iz Švedske.
Vareški načelnik Hamdo Fatić je zahvalio Mladenu i Igoru Papecu na dosadašnjem angažmanu, te na humanitarnoj pomoći koju je komuna Flen u zadnjih 5 godina pružila Varešu. Izrazio je nadu da će turistički i smještajni kapaciteti biti zanimljivi turistima iz Švedske, te da će tamošnji biznismeni investirati u određene projekte u Varešu u skorijoj budućnosti. Također je naveo da su potrebe Vareša u razvoju infrastrukture ogromne, te da su prioriteti asfaltiranje regionalnih i lokalnih putova.Anna Wallenberg, referentica za turizam u Flenu iznijela je svoje dojmove vezane za prirodne potencijale Vareša i tunel – pećinu, koja ju je oduševila i koja bi, po njenom mišljenju, bila svojevrsna atrakcija za turiste. Predsjedavajući Općinskog vijeća Josip Malbašić zamolio je predstavnike Flena da uzmu savjetodavnu ulogu po pitanju razvoja turizma u Varešu. Na spomenutu temu nadovezao se i Dalibor Jozić, istaknuvši da je Turist info centru neophodno terensko vozilo za organizaciju izleta u okolici Vareša i razgledavanje turističkih i kulturnih znamenitosti našeg kraja, te potrebu izrade web stranice centra.
Rusmir Berberović, pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti upoznao je goste sa pilot projektom u ruralnom razvoju po Leader metodologiji koji financiraju Španjolska razvojna agencija s 54.000 eura, lokalne zajednice (LAG grupe) s 15.000 eura i projektanti s 21.000 eura, u sklopu kojeg će u Varešu biti realizirano 9 manjih projekata, među kojima je i izrada turističkih brošura na našem i engleskom jeziku.
Nakon sastanka Maja Ajanović, menadžerica Centra za pružanje usluga građanima i Centra za dozvole i Nikola Jaćimovski, referent za informatičke poslove gostima su prezentirali dosad urađene aktivnosti u projektu GAP-a, koji pored Vlade Kraljevine Nizozemske i USAID-a financira i švedska razvojna agencija – SIDA.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 8540

Jučer 10419

Ovaj Tjedan 53264

Ovaj Mjesec 143673

Ukupno 13928117

Currently are 720 guests and no members online