Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Okrugli stol „Približavanje BiH Europskoj uniji u poštivanju ljudskih prava“

10 Tra 2016
1770 times

U organizaciji Hrvatske Udruge logoraša domovinskog rata u BiH, ogranak Vareš, Udruge obitelji poginulih i nestalih

hrvatskih branitelja Vareš i Udruženja logoraša 23. oktobar '93. Vareš u velikoj dvorani općine Vareš dana 07.09.2011. godine održan je okrugli stol na temu „Približavanje BiH Europskoj uniji u poštivanju ljudskih prava“. Cilj okruglog stola je zajedničko obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba (30.08.) i traženje svih nestalnih osoba s područja općine Vareš.
Na početku je sve prisutne, njih 40ak, pozdravila moderatorica Snježana Filipović. Potom je koordinator projekta Zlatko Prkić, inače predsjednik Hrvatske Udruge logoraša domovinskog rata u BiH, ogranak Vareš, napravio presjek aktivnosti koje su urađene kroz realizaciju projketa i govorio o Varešu jučer i danas. Potom je Dražena Klarić, tajnica Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Vareš govorila na temu raseljenih i iznijela brojčane podatke o stanovništvu općine Vareš po popisu iz 1991. godine i danas. Projektna službenica Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP) Viktorija Ružičić Tokić osvrnula se na obilazak sela Stupni Do i Borovica i polaganje cvijeća i paljenje svijeća na spomen česmi, odnosno spomeniku poginulim i nestalim u ovim selima, te nijemi mimohod kroz grad, rekavši da je to bio iznimno emotivan događaj. Obećala je da će ICMP nastaviti pružati podršku u traženju nestalih, te u radu Udruženja i Udruge logoraša iz Vareša.
Pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti i BIZ Rusmir Berberović govorio je o perspektivama i mogućnostima općine Vareš u budućnosti, iznijevši svoju viziju poboljšanja trenutnog stanja. Iz njegovog govora izdvajamo podataka da je 1993. godine Vareš napustilo 14.500 stanovnika, odnosno 65% ukupnog broja, te da je po podacima Zavoda za statistiku na području općine Vareš u srpnju 2011. godine bilo 1471 zaposlena osoba, a 1247 nezaposlenih osoba od ukupno cca 10.700 stanovnika.
U nastavku rada okruglog stola prisutnima su se obratili i Marko Jurišić, v.d. Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, Goran Bubalo iz nevladine organizacije CRS iz Sarajeva i Šaban Ibraković, predsjednik Saveza Udruženja logoraša Zeničko-dobojskog kantona. Podatak koji su sudionici okruglog stola također iznijeli je da se na području općine Vareš traga za 20 nestalih osoba.

Rate this item
(0 votes)

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 9861

Jučer 7978

Ovaj Tjedan 44166

Ovaj Mjesec 134575

Ukupno 13919019

Currently are 244 guests and no members online