Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Utorak, 02 Srpanj 2024

Sedmi po redu Vareš Art Festival donosi raznovrsne sadržaje i prezentaciju jednog dijela najznačajnijih ostvarenja iz oblasti kulture vareških autora u ovoj godini, kao i kvalitetnih projekata autora iz regije.

Published in Društvo

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Adnana Šabani potpisao je ugovore o prenosu sredstava gradovima Zenica i Visoko te općinama Breza, Vareš

i Olovo za realizaciji kapitalnih projekata iz oblasti cestovne infrastrukture.

Na prijedlog resornog ministarstva i Kantonalne direkcije za ceste ZDK, Vlada Zeničko – dobojskog kantona donijela je Odluku o izdvajanju ukupno 2.869.314,13 KM za realizaciju kapitalnih projekata drugim nivoima vlasti iz oblasti cestovne infrastrukture. Radi se o tri LOT-a: „Rekonstrukcija i sancija cestovne infrastrukture do značajnih turističkih mjesta na području ZDK“; „Povećanje sigurnosti kretanja pješaka u saobraćaju“ i „Otklanjanje arhitektonskih barijera s ciljem poboljšanja mobilnosti invalidnih lica“.

-Iz razgovora sa predstavnicima svih gradova i općina, saznao sam da je ovo prvi put da je na ovako kvalitetan način izvršena raspodjela sredstava jer nam je cilj bio da kapitalna sredstva zaista budu utrošena u najpotrebnije svrhe. Najveće interesovanje bilo je za unaprjeđenje cestovne infrastrukture prema turističkim potencijalima i to je ono što nas posebno raduje. Obećavam da ćemo naredne godine još više sredstava opredijeliti za ove namjene jer od ovih sredstava možemo imati direktnu korist i razvojem naših turističkih destinacija možemo uticati na zapošljavanje i povećanje prihoda lokalnih zajednica i Kantona. Opredjeljenje je i da povećamo broj kilometara trotoara uz saobraćajnice, posebno tamo gdje su škole i obdaništa, a sve s ciljem da povećamo sigurnost pješaka, posebno djece i omladine. Sa Koalicijom organizacija osoba sa invaliditetom Zeničko – dobojskog kantona dogovorili smo da riješimo što veći broj arhitektonskih barijera s ciljem poboljšanja mobilnosti invalidnih lica, što je takođe obuhvaćeno ovim projektima - izjavio je ministar Šabani.

Direktor Kantonalne direkcije za ceste ZDK Rasim Kovač, rekao je kako se radi o značajnim projektima za lokalnu cestovnu infrastrukturu, te da su javno i transparentno ispoštovane sve procedure.

Za rekonstrukciju i sanaciju cestovne infrastrukture do značajnih turističkih potencijala u ZDK namijenjeno je 1.620.000 KM i to za 10 projekata, od čega ministar Adnan Šabani izdvaja 403.975,82 KM opredijeljenih za rekonstrukciju ceste koja vodi do popularnog izletišta Smetovi.

- Smetovi su pluća Zenice gdje se okuplja i sve veći broj ljubitelja prirode iz svih krajeva ZDK i BiH. Ponosni smo što ćemo konačno sa obećanja o sanacijama i asfaltiranjima konačno preći na djela - dodao je Šabani.

Sanacija puta prema izletištu Smetovi najveći je od tri projekta koji su odobreni Gradu Zenica ukupne vrijednosti 493.975 KM.

- Sanacija ovog puta je vrlo značajna i vjerovatno će biti potrebna dodatna ulaganja za što je Vlada ZDK-a iskazala spremnost da izdvoji sredstva u narednom periodu. Drugi odobreni projekat je izgradnja trotoara od kapije Kantonalne bolnice, a treći otklanjanje arhitektonskih barijera u Gradu Zenica - rekao je sekretar Grada Zenica Selver Keleštura.

Za povećanje sigurnosti kretanja pješaka u saobraćaju bit će izdvojeno tačno milion KM i to za 11 projekata u isto toliko gradova, odnosno općina. U sedam projekata za otklanjanje arhitektonskih barijera s ciljem poboljšanja mobilnosti invalidnih lica bit će utrošeno 249.314,13 KM.

Načelnik Općine Breza Vedad Jusić rekao je da su odobrena sredstva u iznosu oko 280.000 KM izuzetno značajna za razvoj cestovne infrastrukture na području ove lokalne zajednice.

- Nominirali smo dva projekta, prvi je sanacija trotoara u užem gradskom jezgru a drugi rekonstrukcija lokalne ceste Breza - Mahmutović Rijeka, što će svakako poboljšati i razvoj ruralnog turizma na tom području - rekao je Jusić.

Zadovoljni su i u Općini Vareš koja je za tri projekta dobila sredstva u iznosu od 210.000 KM. Radi se o projektima rekonstrukcije ceste prema izletištu na Budoželju, izgradnji trotoara u Dabravinama te prilagođavanju prilaza stambenim zgradama potrebama invalidnih osoba.

- Ovo su vrlo važni projekti koji će unaprijediti kvalitet življenja građana i ovom prilikom zahvaljujem za razumijevanje resornom ministru i Vladi ZDK-a, što nas ravnopravno tretiraju sa drugim općinama - rekao je općinski načelnik Zdravko Marošević.  (izvor: Press služba ZDK)

Published in Nove Vijesti

Služba za odnose sa javnošću i informiranje kupaca Podružnice“ Elektrodistribucija” Zenica, obavještava kupce da će dana 03.07.2024.(srijeda)

Published in Nove Vijesti

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 1408

Jučer 6745

Ovaj Tjedan 13170

Ovaj Mjesec 208011

Ukupno 14709910

Currently are 204 guests and no members online